Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας της GAIA Επιχειρείν, 25-26 Απριλίου στο κατάμεστο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, με θέμα «Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και ΕΕ; Τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος».

Σημείο σύγκλισης των τοποθετήσεων ήταν η ανάγκη χάραξης μίας εθνικής στρατηγικής, ως προϋπόθεση για την μελλοντική διεκδίκηση μίας πιο αποτελεσματικής ΚΑΠ. Η εθνική στρατηγική οφείλει να αποσκοπεί σε μία πιο βιώσιμη και ανθεκτική ελληνική γεωργία. Μεταξύ άλλων, η CEO της GAIA Επιχειρείν, Έλλη Τσιφόρου, παρουσίασε τα αποτελέσματα της νέας πανελλαδικής έρευνας της GAIA Επιχειρείν σε συνεργασία με την ΚΑΠΑ Research.

Προβληματισμό προκάλεσε η κατά 63% αρνητική απάντηση των μεμονωμένων γεωργών στο ερώτημα εάν θα ενθάρρυναν το παιδί τους να ακολουθήσει το επάγγελμα. Ταυτόχρονα, όμως, ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα που έρχονται από την πλευρά του συνεργατισμού, καθώς 90% θα ενθάρρυνε έναν νέο γεωργό να ενταχθεί σε συλλογικό σχήμα.

Επιπλέον, η κυρία Τσιφόρου αναφέρθηκε σε διαχρονικές τάσεις που προκύπτουν από τα στοιχεία της μελέτης και προκαλούν προβληματισμό όσον αφορά στη μείωση των εκτάσεων, των οικονομικών μεγεθών και της απασχόλησης στους τομείς οπωροκηπευτικών, σιτηρών, αμπελοκομίας, ελαιοκομίας και γάλακτος.


Πρώτη δημοσίευση της είδησης στο καθημερινό newsletter FOODReporter