Πληθαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τα αιτήματα που διατυπώνονται από επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις των περιορισμών στην αξιοποίηση εργατικού δυναμικού από χώρες της ΕΕ και ειδικότερα στον χώρο των μεταφορών, που έχουν οδηγήσει ακόμη και σε ελλείψεις στα ράφια των βρετανικών σούπερ μάρκετ. Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, οι ισχύοντες πλέον κανόνες είναι η αιτία της μείωσης του αριθμού των οδηγών μεγάλων επαγγελματικών οχημάτων (HGV).

Ο επικεφαλής της επιχείρησης logistics Wincanton, πρότεινε, μιλώντας στην The Telegraph, την προσωρινή αλλαγή των κανόνων που αφορούν την πρόσληψη Ευρωπαίων οδηγών, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελλείψεων, που εντείνεται με την συνεχιζόμενη στροφή προς τις online αγορές. Το πρόβλημα προέκυψε από την επιστροφή οδηγών που προέρχονται από χώρες τις ΕΕ μετά την εμφάνιση της πανδημίας στις χώρες τους και την παραμονή τους εκεί.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 3.564 καταναλωτών, το 56% δηλώνει πως διαπίστωσε ελλείψεις προϊόντων, κυρίως στη Σκωτία (67%), αλλά και στον βορρά (56%). Σύμφωνα με την ένωση των οδηγών εμπορικών μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου (Road Haulage Association), υπάρχει έλλειψη περίπου 100.000 οδηγών.