Οι τρόποι με τους οποίους οι επιχειρήσεις εξελίσσουν τις σχέσεις τους με τους πελάτες, περνώντας από το customer service στο customer experience αλλά και από την «εταιροκεντρική» προσέγγιση στην «ανθρωποκεντρική», αποτέλεσαν τον κορμό του συνόλου των ομιλιών στο 9ο Ελληνικό Συνέδριο Κορυφής στην Εξυπηρέτηση Πελατών. Οι σύνεδροι, που ξεπέρασαν τους 220, παρακολούθησαν τις εργασίες με αμείωτο ενδιαφέρον και αξιολόγησαν ως εξαιρετικό το περιεχόμενο του συνεδρίου.

Πρώτος πήρε θέση στο βήμα του συνεδρίου, που διοργανώθηκε στις 24 Ιουνίου από το Ελληνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελατών (ΕΙΕΠ) με τη συνεργασία της BOUSSIAS, ο κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος (Business Development Advisor & Executive Coach, μέλος ΔΣ του ΕΙΕΠ), ο συντονιστής των εργασιών. Ο κ. Γεωργόπουλος αναφέρθηκε στον κεντρικό στόχο του συνεδρίου, την παρουσίαση δηλαδή νέων ιδεών και εφαρμοσμένων πρακτικών, που συμβάλουν στην προσπάθεια ενδυνάμωσης των σχέσεων των επιχειρήσεων με τους πελάτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δρ. Γεώργιος Πανηγυράκης, Καθηγητής και η κα Άννα Ζαρκάδα, Επίκουρη Καθηγήτρια (Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης των Επιχειρήσεων, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), θέλησαν μέσω της ομιλίας τους να προσκαλέσουν τους συμμετέχοντες στο συνέδριο να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική τους στον τομέα του μάρκετινγκ, δίνοντας έμφαση στις βασικές αξίες που η αρχαία ελληνική φιλοσοφία είχε με σαφήνεια αναδείξει και αφορούσαν στην ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης. Μιλώντας για τη σύγχρονη έρευνα, τόνισαν πως αφήνει πίσω την κλασική δισδιάστατη προσέγγιση και περνά σε τρισδιάστατα και τετραδιάστατα μοντέλα, προσφέροντας όχι μόνο data αλλά πρόσβαση στη γνώση και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην ανακάλυψη των πραγματικών αναγκών των πελατών. Όπως είπαν χαρακτηριστικά, «συνήθως ρωτάμε το τι και έχουμε ξεχάσει το πώς και το γιατί…».

Με τα πολυδιάστατα μοντέλα, παρέχεται η δυνατότητα όχι μόνο της καταγραφής των απόψεων, αλλά της συνδυαστικής ανάλυσής τους. Η μεγάλη πρόκληση, όπως παρουσιάστηκε από τους ομιλητές, έγκειται στη δημιουργία καινοτομίας στην αξία, που προσφέρεται στο εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης. Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις πρέπει να αποκτήσουν μια οργανωτική δομή που προάγει τη γνώση (learning organisations), να είναι ανοιχτές στην καινοτομία, να απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους και να μπορούν να ακούν. Παράλληλα, η έμφαση πρέπει να δίνεται σε μια ισορροπημένη ανάπτυξη, όπου κυρίαρχο ρόλο θα παίζει το πώς διαμοιράζεται το κέρδος. Συνοψίζοντας, το μέλλον της εξυπηρέτησης του πελάτη σημαίνει πως απαιτείται μια μετατόπιση από την έρευνα της αγοράς στην αντίληψη της αγοράς, από την υπερβολική κατανάλωση στη συνειδητή κατανάλωση, από τις πιεστικές συνθήκες εργασίας στις κανονικές συνθήκες και όλα αυτά με έμφαση στην ενσυναίσθηση.

Ο κ. Φώτης Βασιλείου (Managing Director, Business Development & Strategy, White Space), αναφέρθηκε στο λάθος της «εταιροκεντρικής» προσέγγισης, που θέτει σε πρώτο πλάνο τους μετόχους, αντί μιας «ανθρωποκεντρικής», για ουσιαστικά αποτελέσματα, και σε ό,τι αφορά τον «εξωτερικό» πελάτη αλλά και τον «εσωτερικό», τους εργαζόμενους. «Προσπαθούμε να πετύχουμε τους στόχους μας, εγκλωβισμένοι σε διαδικασίες, ακούγοντας τον πελάτη αλλά χωρίς να αντιλαμβανόμαστε αυτό που μας λέει», είπε χαρακτηριστικά. Το βασικό πρόβλημα είναι πως οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν αντιλαμβάνονται πως σε κάθε μορφής επικοινωνία τους συνομιλούν με ανθρώπους και όχι με…. προϊόντα!… Και όταν προσπαθούν να δουν τον άνθρωπο, βλέπουν τον πελάτη, τον καταναλωτή… Αυτό που πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, είναι να επανεφεύρουμε έναν κώδικα επικοινωνίας. Και αφού εξασφαλίσουμε πως ο πελάτης μάς ακούει, θα πρέπει να καταφέρουμε να μεταφέρουμε τις αξίες και το ήθος μας, να δημιουργήσουμε μια σχέση, να του δώσουμε επιλογές και να τον αφήσουμε να αποφασίσει τι θέλει».

Με μια εντυπωσιακή παρουσίαση, στην οποία αξιοποίησε και την καλλιτεχνική του πλευρά, ο κ. Κωνσταντίνος Καρυπίδης (Speaker, Consultant, Trainer, Motivator), κέρδισε το κοινό και έδωσε το μήνυμα πως για να πετύχουμε τον στόχο μας, σε οποιονδήποτε τομέα, πρέπει να ξεκινήσουμε από τη βελτίωση του τρόπου που αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της ζωής και τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο Κωνσταντίνος επικέντρωσε την ομιλία του στα κοινά στοιχεία που χαρακτηρίζουν όλους τους ανθρώπους, σε ό,τι αφορά τις ανάγκες τους. Η αίσθηση ασφάλειας, η επικοινωνία και η αγάπη, η εξέλιξη και η συνεισφορά, είναι ορισμένες από τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, στην ικανοποίηση των οποίων πρέπει να επενδύσει κάθε επιχείρηση που επιθυμεί να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες της αλλά και με το προσωπικό της. Σε μια ιδανική επιχείρηση, όπως αυτή την οποία κάλεσε τους συνέδρους να οραματιστούν, ο στρατηγικός στόχος θα ήταν «να κάνουμε οποιονδήποτε έχει επαφή μαζί μας να φεύγει με ένα χαμόγελο».

Πώς βλέπουν το customer service οι επιχειρήσεις
Τις συγκεκριμένες στρατηγικές που ακολουθούν ορισμένες από τις πιο σημαντικές επιχειρήσεις από διαφορετικούς κλάδους κάλεσε να αναλύσουν, μεταξύ άλλων, στο CEO πάνελ του συνεδρίου ο κ. Δημήτρης Παπανικητόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Response, Πρόεδρος, Linkage Greece, που συντόνισε τη συζήτηση, τους εκπροσώπους τους. Στο πάνελ συμμετείχαν οι κκ Τιμ Ανανιάδης, Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος, Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, Νικόλαος Νέγκας, Managing Director T.G.I. Friday’s & GBK Ελλάδος, Μιχάλης Ρούσσος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος ISS και Στήβεν Σίρτης, Γενικός Διευθυντής, Kosmocar.

Η σύνοψη όσων ακούστηκαν στο συνέδριο από τον Δρ. Γιάννη Καλογεράκη (Διευθύνων Σύμβουλος, JMK Ltd), ξεσήκωσε το κοινό και ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο τις εργασίες του συνεδρίου. Στο συνέδριο υπήρχε ενεργή συμμετοχή των συμμετεχόντων, με ερωτήσεις που έθεταν μέσω της εφαρμογής Conferience, ενώ η επιτυχία του συνεδρίου επισφραγίστηκε με την αξιολόγηση του περιεχομένου του συνεδρίου, μέσω της λύσης HappyOrNot της εταιρείας Supervisor AE, με τις θετικές απαντήσεις να φθάνουν στο 92% και με έναν πολύ υψηλό δείκτη Ικανοποίησης NPS 86% (σε 193 απαντήσεις, που έδωσαν οι σύνεδροι κατά την έξοδό τους από τον χώρο του συνεδρίου).


International Keynote Speakers
Η Cate Trotter, Head of Trends, Insider Trends, μίλησε για την μετάβαση από τις customer service ομάδες στα customer success teams, με τη γνώση να διαμοιράζεται στο σύνολο της επιχείρησης, ενώ παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα μικρών και μεγάλων brands που με ευφυή τρόπο, ακόμη και με μικρό κόστος, καταφέρνουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους. Σύμφωνα με όσα καταγράφουν οι έρευνες, οι πελάτες δηλώνουν πως είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο αλλά και να αγοράσουν περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες όταν υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση. Την ίδια στιγμή, μόνο το 11% των brand προσέφεραν εξαιρετικό customer service τον τελευταίο χρόνο, ενώ μόνο το 1% αυτών ήταν συνεπείς με όσα υπόσχονταν στον πελάτη.

Αυτά τα στοιχεία καταγράφονται όταν βασικός παράγοντας επιτυχίας ενός brand είναι το επίπεδο εμπιστοσύνης που καταφέρνει να εξασφαλίσει εκ μέρους των πελατών του. Μια στρατηγική μάρκετινγκ που στηρίζεται μόνο σε αρχές του παρελθόντος και προσπαθεί κυρίως να δημιουργήσει μια ιδανική εικόνα για το brand δεν αρκεί. Σήμερα «το μάρκετινγκ είναι η εξυπηρέτηση που προσφέρετε», είπε χαρακτηριστικά η Cate. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης εφαρμογών που διαμοιράζουν τη γνώση σχετικά με τον πελάτη στο σύνολο της επιχείρησης, ενώ τόνισε την αξία των απλών κινήσεων που μπορεί να κάνει χωρίς κόστος μια επιχείρηση στην καθημερινή της επαφή με τους πελάτες, και οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της προσήλωσής της στον στόχο να δημιουργεί ένα περιβάλλον που θα τους κάνει να νιώθουν πως βρίσκονται σε ένα φιλικό, ενδιαφέρον περιβάλλον.

Επίσης, κάλεσε τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν εφαρμογές που δίνουν τον λόγο στον ίδιο τον πελάτη ή αφήνουν χώρο στους πελάτες να βρουν μόνοι τους τις λύσεις, δημιουργώντας μια πηγή πληροφόρησης για την επιχείρηση, ενώ την ίδια στιγμή συμβάλλουν στην προβολή της. Συνοψίζοντας, τόνισε πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προλαβαίνουν τις ανάγκες των πελατών τους και να συνδέονται μαζί τους με κινήσεις που προκαλούν κυρίως συναισθηματικό δέσιμο.

Ο Nick Sohnemann, Founder & Managing Director, Futurecandy, εντυπωσίασε με την παρουσίαση νέων τεχνολογιών και gadgets (google glasses, beacons, ανιχνευτές κίνησης, κά), αλλά και με case studies επιχειρήσεων και brands που εντυπωσιάζουν με τις πρωτοποριακές εφαρμογές τους. Για παράδειγμα, παρουσίασε τον «έξυπνο» ρουχισμό, που δίνει πληροφόρηση στον χρήστη για διάφορα χρήσιμα θέματα (ακόμη και για θέματα υγείας), τα νέα γυαλιά που προβάλλουν προγράμματα και συσκευές εικονικά στον χώρο (παρακολούθηση εικονικά προγραμμάτων, αναζήτηση πληροφοριών κλπ), τις «έξυπνες» βιτρίνες, που προτείνουν στον πελάτη προϊόντα σύμφωνα με όσα έχει αγοράσει σε προηγούμενη επίσκεψη στο κατάστημα, ενώ του δίνουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα να παραγγείλει τα προϊόντα και να τα παραλάβει όποια στιγμή θέλει από τα ταμεία του καταστήματος κλπ.

Επίσης, όπως είπε, «hardware is the new sexy», θέλοντας να τονίσει την αξία των τεχνολογικών επιτευγμάτων για τον εντυπωσιασμό του πελάτη αλλά και την προσφορά χρήσιμων, ξεχωριστών υπηρεσιών. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο mobile, που θα είναι πλέον στο κέντρο κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να θέτουν στη διάθεση των πελατών τους εφαρμογές για mobile συσκευές, ώστε να είναι σύμφωνες με τις απαιτήσεις της εποχής, στο πλαίσιο μια επιθετικής και όχι αμυντικής στρατηγικής. Κάλεσε τις επιχειρήσεις να τολμήσουν να τις χρησιμοποιήσουν, έστω πιλοτικά, για να προκαλέσουν τον εντυπωσιασμό των πελατών αλλά και να κερδίσουν χρήσιμα στοιχεία για τις ανάγκες τους. Παράλληλα, έδωσε τη δυνατότητα σε όσους ενδιαφέρονταν να πάρουν μια… γεύση από το μέλλον, δοκιμάζοντας συσκευές που είχε φέρει μαζί του.