Στη Γενική Συνέλευση που έλαβε χώρα στις 16 Δεκεμβρίου 2001, μετά από πρωτοβουλία του Σωματείου Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Αθήνας “Η Ενότητα”, αποφασίστηκε η προσφυγή του κλάδου σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στη Γενική Συνέλευση που έλαβε χώρα στις 16 Δεκεμβρίου 2001, μετά από πρωτοβουλία του Σωματείου Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Αθήνας “Η Ενότητα”, αποφασίστηκε η προσφυγή του κλάδου σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Η πρώτη από αυτές πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου με κλείσιμο των περιπτέρων που βρίσκονται στο Δήμο Αθηναίων και με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοτζιά.

Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης

Στη Γενική Συνέλευση της 16ης Δεκεμβρίου 2001, που έγινε με πρωτοβουλία του σωματείου «Η Ενότητα», αποφασίσθηκε ομόφωνα η προσφυγή του κλάδου σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην ισοπεδωτική πολιτική του Δήμου, που επιδιώκει το κλείσιμο των περιπτέρων. Αφορμή για την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ήταν: 1) Τα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλει ο Δήμος, χρεώνοντας τους περιπτερούχους με το ποσό των 543.900 δρχ. ανά τετραγωνικό μέτρο σε όλο το Δήμο και όχι ανάλογα με το συντελεστή εμπορικότητας του κάθε δρόμου. 2) Η παροχή ενός ψυγείου ύψους 1μ., μόνο στα περίπτερα νέου τύπου και όχι σε αυτά που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο. Παράλληλα, σε εκείνα που βρίσκονται στην περιφέρεια δίνεται άδεια για ένα μόνο ψυγείο ύψους 1 μ. (περίπτερα παλαιού τύπου) ή για δύο ψυγεία (περίπτερα νέου τύπου). Τέλος, με βάση τη ρυθμιστική απόφαση σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις δεν παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος, με αποτέλεσμα οι διαστάσεις των περιπτέρων να επανέλθουν σε 1,30Χ 1,50 μ. (απόφαση που ισχύει εδώ και σαράντα χρόνια).

«Ακόμη πρέπει να επιλύσουμε και άλλα προβλήματα, όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς, την επαγγελματική στέγη, την αύξηση των διαστάσεων των περιπτέρων και ανάλογα με την εξέλιξη θα προβούμε, αν χρειαστεί, και σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων», δηλώνει ο πρόεδρος του σωματείου, κ. Νίκος Παλιογιάννης.

Στην παραπάνω Συνέλευση κλήθηκε και αντιπροσωπεία από το Διοικητικό Συμβούλιο της «Ένωσης Περιπτερούχων-Καπνοπωλών Αθήνας», γιατί, όπως τονίζει ο κ. Παλιογιάννης, "η πορεία του κλάδου πρέπει να είναι κοινή".

Σαρωτική επιτυχία της απεργίας

Η συμμετοχή των περιπτερούχων στην απεργία υπήρξε καθολική, καθώς ξεπέρασε σε ποσοστό το 95%. Εξάλλου τα αποτελέσματα της κινητοποίησης ήταν θριαμβευτικά.

«Το αποτέλεσμα της απεργίας της 20ης Δεκεμβρίου 2001 είναι θετικότατο, αφού στην ουσία καταργήθηκε η ρυθμιστική απόφαση και δόθηκαν άδειες για ρολά και για δύο ψυγεία στα περίπτερα όλου του Δήμου Αθηναίων, καθώς και άδειες στα περίπτερα που χηρεύουν. Με δέσμευση μάλιστα του Δημάρχου Αθηναίων, μετά το τέλος των γιορτών θα συντάξουμε από κοινού νέα ρυθμιστική απόφαση. Τέλος, όσον αφορά τα πρόστιμα, από τη στιγμή που θα επιδοθεί ατομική ειδοποίηση στον κάθε περιπτερούχο, παύει να έχει αρμοδιότητα ο Δήμος Αθηναίων για να τα αναιρέσει. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να δεχτεί τις προσφυγές ή στην καλύτερη περίπτωση μία έκπτωση επ’ αυτών της τάξης του 50%, την οποία ο καθένας από εμάς είτε αποδέχεται είτε συνεχίζει δικαστικά.

Μετά την απεργία υπήρξε σχετική δέσμευση του Δημάρχου κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου να ορίσει δύο συμβούλους του Δήμου που θα εισηγηθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών μία έκτακτη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία (αν γίνει δεκτή) θα χαριστούν αναδρομικά όλα τα πρόστιμα. Παράλληλα λήφθηκε κοινή απόφαση με το άλλο σωματείο να πάμε και εμείς στο Υπουργείο Εσωτερικών για να τονίσουμε αυτή την ανάγκη. Πάντως εμείς πρέπει μέσα στις νόμιμες προθεσμίες να ασκήσουμε τις σχετικές προσφυγές για να παύσουν τα πρόστιμα. Με το νέο χρόνο θα γίνουν και άλλες επαφές με τους αντιδημάρχους του Δήμου Αθηναίων για να καταθέσουμε προτάσεις, ενώ αναμένονται εξελίξεις και στα υπόλοιπα προβλήματα του κλάδου”, επισημαίνει ο κ. Νίκος Παλιογιάννης.