Οι τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στην αγορά, με τις προκλήσεις που δημιουργεί η οικονομική κρίση, αλλά και οι εξελίξεις στον ψηφιακό κόσμο, δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων για τον κόσμο των πωλήσεων. Η συνεργασία του συνόλου των τμημάτων κάθε οργανισμού για την επίτευξη των στόχων κάθε επιχείρησης, με προσήλωση στις αξίες που πρεσβεύει, η αξιοποίηση της τεχνολογίας, ως βασικό εργαλείο των πωλητών, αλλά κυρίως η ευθυγράμμιση όλων σε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση αποτέλεσαν τον κεντρικό θεματικό άξονα γύρω από τον οποίο περιστράφηκαν οι ομιλίες και ο διάλογος που αναπτύχθηκε στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πωλήσεων.

Στο συνέδριο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Πωλήσεων Ελλάδος (ΙΠΕ) την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο ΔΑΪΣ, με κεντρικό θέμα «Πωλήσεις – Παρόν και Μέλλον», συμμετείχαν πάνω από 550 στελέχη των πωλήσεων και της ανώτερης διοίκησης σημαντικών επιχειρήσεων της ελληνικής αγοράς. Η διοργάνωση του συνεδρίου συνέπεσε με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την ίδρυση του ΙΠΕ.

Ο πρόεδρος κ. Αντώνης Ποταμίτης και τα μέλη του ΔΣ του Ινστιτούτου, παρουσίασαν τους στόχους της νέας διοίκησης. «Δουλεύουμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε τις πωλήσεις… Φιλοδοξούμε να είμαστε ο ισχυρότερος οργανισμός εκπροσώπησης του κόσμου των πωλήσεων στην Ελλάδα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ποταμίτης.

Στις βασικές αρχές που διέπουν την προσπάθεια μεγιστοποίησης των αποτελεσμάτων (Peak Performance), εξειδικεύοντας στις δύσκολες προκλήσεις της δουλειάς του πωλητή, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο κ. Κώστας Καρυπίδης, Enterpreneur, Productivity Expert. Τη δική του οπτική, που έχει διαμορφωθεί μέσα από την πολύχρονη δραστηριοποίησή του στον χώρο των πωλήσεων, παρουσίασε στο κοινό ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας.

Μια ιδιαίτερα χρήσιμη και ενημερωτική ομιλία πραγματοποίησε η Δρ. Ευαγγελία Βαγενά, IT & IP Law Expert and lecturer, CIPP/E, vice president of HADPP σχετικά με τις υποχρεώσεις που δημιουργεί ο νέος νόμος για τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων.

Τον ρόλο των στελεχών πωλήσεων, που έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια και προβλέπεται πως θα εξακολουθεί να αλλάζει και στο μέλλον, προσαρμοζόμενος στα νέα δεδομένα, ανέλυσε ο κ. Δημήτρης Μαύρος, Member of the Board της MRB Hellas, μέσα από τα ευρήματα μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσαε έρευνας, που διενεργήθηκε από την εταιρεία αποκλειστικά για το ΙΠΕ, με θέμα «Σκιαγραφώντας τον Πωλητή του αύριο».

Στο πάνελ διαλόγου με θέμα «Πώς βλέπουν τις ομάδες πωλήσεων από… «ψηλά» και με ακαδημαϊκό… μάτι», ακαδημαϊκοί και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων ανάλυσαν επίκαιρα θέματα στρατηγικής πωλήσεων. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι: Καθ. Γεώργιος Αυλωνίτης (ΟΠΑ-Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ), Καθ. Γεώργιος Δουκίδης (ΟΠΑ, ELTRUN), Ιωάννης Καλλίγερος (Mercedes-Benz Ελλάς), Γιάννης Παπαχρήστου (Coca-Cola 3Ε), και Γιώργος Σαρηγιαννίδης (WEST), ενώ το πάνελ συντόνισε ο κ. Δημήτρης Μαύρος.

Στο δεύτερο πάνελ διαλόγου με θέμα «Πώς συνεργάζονται τα τμήματα μιας επιχείρησης με το τμήμα πωλήσεων σήμερα και πώς το βλέπουν στο μέλλον», συμμετείχαν ανώτατα στελέχη από διαφορετικές διευθύνσεις μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα οι κ.κ. Δημήτρης Βαλινδράς (AB Βασιλόπουλος– Ahold Delhaize), Άγγελος Δελής (LG Electronics Hellas), Βέρα Λάμπρου (JT International), Μιλτιάδης Μπαμπίλης (ΕΛΠΕ), Ναυσικά Πανούση (PepsiCo), και Λουκάς Πετρούνιας (Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς), ενώ τη συζήτηση συντόνισε η κ. Νίκη Συροπούλου (iGrow).

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την ομιλία του Coach Παναγιώτη Γιαννάκη, που συγκίνησε, αλλά και εντυπωσίασε το κοινό, παρουσιάζοντας παραστατικά τη σύνδεση ενός ομαδικού αθλήματος και του ρόλου του προπονητή-leader με την πραγματικότητα των επιχειρήσεων.

Το συνέδριο έκλεισε με cocktail party, όπου εορτάστηκαν τα δέκα χρόνια λειτουργίας του ΙΠΕ.