Νικήτρια του 7ου Εθνικού Διαγωνισμού Οικολογικών-Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής Ecotrophelia 2017 αναδείχτηκε ακόμα μια φορά η καινοτομία, αφού τα προϊόντα των ομάδων ενθουσίασαν το κοινό και την Εθνική Επιτροπή για την ποιότητα και την υψηλή διατροφική τους αξία. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα της σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, η οποία θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων Food Matters Live 2017, στο Λονδίνο τον Νοέμβριο (22-23/11).

Tα προϊόντα και των 15 φοιτητικών ομάδων από 11 πανεπιστήμια που συμμετείχαν φέτος στον διαγωνισμό, παρουσιάστηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της Αίγλης Ζαππείου και απέσπασαν ευμενή σχόλια για την ποιότητα και τις καινοτομίες τους, ενώ τις εντυπώσεις κέρδισαν οι ιδιαίτερες συσκευασίες τους. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κ. Ευ. Καλούσης, πρόεδρος του ΣΕΒΤ, και ο κ. Κ. Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας.

Το πρώτο βραβείο, που απονεμήθηκε στην ομάδα του ΕΜΠ, αφορά το προϊόν Avoyog Smoothie Beverage, ένα λειτουργικό ρόφημα αβοκάντο και ορού στραγγιστού γιαουρτιού, με πρεβιοτικά και αντιοξειδωτικά. Το δεύτερο βραβείο κέρδισε η ομάδα του ΑΤΕΙΘ των τμημάτων Διατροφής και Διαιτολογίας του ΓΠΑ, Βιοτεχνολογίας του ΕΜΠ και Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών για το προϊόν Yomast, ένα ελληνικό γιαούρτι με 2% λιπαρά, χωρίς λακτόζη, με μαστίχα, εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, ασβέστιο και φώσφορο. Το τρίτο βραβείο δόθηκε στην ομάδα της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ για το προϊόν Eli, ένα σνακ από πράσινες ελιές με τραγανή επικάλυψη.

Τιμητική διάκριση για την «Καλύτερη Παρουσίαση» απονεμήθηκε στην ομάδα του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το προϊόν Don Cake, πρωτεϊνούχου μπισκότου με φυτικές ίνες, γεμιστού με κρέμα ονογάλακτος και γάλακτος γίδας, ενώ τιμητικό βραβείο για το «Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας» απονεμήθηκε στην ομάδα του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου για το προϊόν Honey Bee Good, με βάση το μέλι και βότανα.

Επίσης, για πρώτη φορά φέτος ο ΣΕΒΤ απένειμε το χρηματικό βραβείο Foodprint για την αειφόρο ανάπτυξη, το οποίο κέρδισε η ομάδα της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και ΕΛΓΟ «Δήμητρα»- Ινστιτούτου Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων, για το προϊόν Veggie Cuts, για το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα (εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα).

Ο κ. Ε. Καλούσης συνεχάρη όλες τις ομάδες για τις ιδέες και την εντυπωσιακή δουλειά τους, δηλώνοντας: «Είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο να βλέπουμε τη νέα γενιά, που θα αποτελέσει τον κύριο παραγωγικό ιστό της χώρας στα επόμενα χρόνια, να έχει δίψα για γνώση και μία σπίθα για δημιουργία έτοιμη να φουντώσει παρά τις αντιξοότητες. Όραμά μας είναι η χώρα μας να βρει ξανά τον δρόμο προς την ανάπτυξη, να ευδοκιμήσουν η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα. Έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού, που διαθέτει ακόμη η χώρα, θα μπορέσει να απορροφηθεί εντός της επικράτειάς της».

O αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, μεταξύ άλλων, είπε πως «η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την χώρα με βάση την οικονομία της γνώσης φιλοδοξούμε να αποτελέσει ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης.

Η έμφαση στην ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών προϊόντων διατροφής με την εκμετάλλευση σύγχρονων τεχνικών διάγνωσης και γονιδιωματικής για την πιστοποίηση, τυποποίηση και ανάδειξή τους διανοίγει εξαιρετικές προοπτικές. Υπάρχει ήδη στενή συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη βέλτιστη αξιοποίηση του εξαίρετου ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα και των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων προς την κατεύθυνση αυτή».