Νικήτρια του 6ου Εθνικού Διαγωνισμού Οικολογικών-Καινοτόμων Προϊόντων Διατροφής Ecotrophelia 2016 αναδείχτηκε η καινοτομία, αφού τα προϊόντα των συμμετασχόντων ομάδων ενθουσίασαν την Εθνική Επιτροπή και το κοινό για την ποιότητα και την υψηλή διατροφική αξία τους. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, στις 16-17 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης τροφίμων-ποτών SIAL.

Τα προϊόντα των δεκαέξι ομάδων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό φέτος, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού, παρουσιάστηκαν στις 30 Ιουνίου σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της Αίγλης Ζαππείου, αποσπώντας ευμενή σχόλια για την ποιότητα και την καινοτομία τους και κερδίζοντας τις εντυπώσεις για τις συσκευασίες τους.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι κ.κ. Θ. Τζάκρη, υφυπουργός Βιομηχανίας, Γ. Παπαδούλης, πρύτανης του ΓΠΑ, Μ. Μπρατάκος, πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Σ. Συρόπουλος, αν. πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Α. Σπηλιώτη, εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας.

Τα βραβεία
Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το προϊόν της Veggi It, ένα γευστικό, υψηλής θρεπτικής αξίας γεμιστό μπισκότο με λυοφιλιωμένα λαχανικά και β-γλυκάνη, το οποίο έχει προταθεί και σε «γλυκιά» έκδοση, με φρούτα. Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στην ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το προϊόν της GR-Eco Salad Snack, ένα ημιαφυδατωμένο υγιεινό σνακ με πλούσια γεύση, υψηλή διατροφική αξία και σταθερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Το τρίτο βραβείο απέσπασε το Τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για το προϊόν του Halkidelear. Πρόκειται για γευστικές ελιές, με μειωμένο αλάτι (>60%) για όλες τις ομάδες πληθυσμού, σε έξυπνη συσκευασία σνακ. Τιμητική διάκριση για την Καλύτερη Παρουσίαση απονεμήθηκε στην ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το προϊόν Crukies, τα ακατέργαστα μπισκότα βρώμης που είναι πηγή φυτικών ινών και β-γλυκάνης.

Το τιμητικό βραβείο για το Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας απονεμήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για το προϊόν του Aegean Puffs, ένα καινοτόμο snack υψηλής διατροφικής αξίας, φτιαγμένο 100% από τοπικές πρώτες ύλες των νησιών του Αιγαίου.

Ο κ. Ευ. Καλούσης, πρόεδρος του ΣΕΒΤ συνεχάρη όλες τις ομάδες για τις ιδέες και την εντυπωσιακή δουλειά τους, δηλώνοντας σχετικά: «Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που μέσα σε ένα τόσο αβέβαιο περιβάλλον καταφέρνουμε να αποδείξουμε ότι η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη νέα γενιά, η οποία ακόμα μια φορά μας κάνει υπερήφανους με τη δυναμική και τη δημιουργικότητά της».

Την εκδήλωση υποστήριξαν οι εταιρείες Γιώτης ΑΕ, Δέλτα Τρόφιμα ΑΕ, Καραμολέγκος AE, Coca-Cola Τρία Έψιλον Ελλάδος ΑBEE, Ε. Ι. Παπαδόπουλος ΑΕ και Chipita AE.