Η φιλοσοφία και οι στρατηγικές του ECR πέτυχαν εφόσον βιομηχανία και λιανεμπόριο έχουν εστιάσει στην απόδοση υψηλότερης αξίας στον καταναλωτή, μέσα από την όλο και πιο αποδοτική συνεργασία τους. Στην πρόκληση της νέας χιλιετίας, που χαρακτηρίζεται από τελείως νέες καταναλωτικές συνήθειες αλλά και μορφές εμπορίου (παγκοσμιοποίηση, e-commerce κ.λπ.), το ECR Ευρώπης προτείνει λύσεις.
Η φιλοσοφία και οι στρατηγικές του ECR πέτυχαν εφόσον βιομηχανία και λιανεμπόριο έχουν εστιάσει στην απόδοση υψηλότερης αξίας στον καταναλωτή, μέσα από την όλο και πιο αποδοτική συνεργασία τους. Στην πρόκληση της νέας χιλιετίας, που χαρακτηρίζεται από τελείως νέες καταναλωτικές συνήθειες αλλά και μορφές εμπορίου (παγκοσμιοποίηση, e-commerce κ.λπ.), το ECR Ευρώπης προτείνει λύσεις.
Στο συνέδριο του Μιλένιουμ, που διοργάνωσε για πέμπτη συνεχή χρονιά το ECR Ευρώπης στο Τορίνο της Ιταλίας, η συμμετοχή των στελεχών από τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο ξεπέρασε τα 3.300 άτομα, από 50 τουλάχιστον χώρες. Από την Ελλάδα συμμετείχαν περίπου 50 στελέχη από τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο, ενώ στο περίπτερο του ECR Hellas στον εκθεσιακό χώρο του Συνεδρίου παρουσιάζονταν οι τελευταίες εξελίξεις των ομάδων εργασίας της ελληνικής επιτροπής. Επίσης, η ελληνική συμμετοχή τιμήθηκε με τη συμμετοχή στο πάνελ των ομιλητών του καθηγητή κ. Γ. Δουκίδη, καθώς και με το δεύτερο βραβείο-Silver Academic Award- που απένειμε το ECR Ευρώπης στα μέλη της πανεπιστημιακής ομάδας του ΟΠΑ, Κ. Πραματάρη και Δ. Παπακυριακόπουλο, στα πλαίσια του διαγωνισμού για τη συμβολή στη θεωρία και πρακτική του ECR στο χώρο του λιανεμπορίου με έμφαση στην καινοτομία.
Στα πλαίσια της πιο επιτυχημένης συνεργασίας που επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα μεταξύ βιομηχανιών, προμηθευτών και λιανεμπόρων, μέσω του ECR Ευρώπης, παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις που συντελούνται στον παγκόσμιο χώρο του λιανεμπορίου, μέσα από τα αποτελέσματα case studies, πιλοτικών προγραμμάτων και ακαδημαϊκών ερευνών. Πολυεθνικές βιομηχανίες μεταξύ των οποίων οι Coca Cola, Procter & Gamble, Johnson & Johnson, Mars, Unilever, μαζί με τις μεγαλύτερες παγκοσμίως αλυσίδες λιανεμπορίου, όπως τις Ahold, Tesco, Rewe, Sainsbury και Wal-Mart, παρουσίασαν τις δικές τους στρατηγικές και πρακτικές που στηρίζουν τη συνεργασία τους, έχοντας ως τελικό στόχο να δώσουν μεγαλύτερη αξία και ικανοποίηση στους καταναλωτές.
Από την εφαρμογή προγραμμάτων στην υλοποίηση διαδικασιών
Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου οι προμηθευτές πρώτων υλών και ειδών συσκευασίας της βιομηχανίας παρουσίασαν για πρώτη φορά στα πέντε χρόνια λειτουργίας του ECR Ευρώπης τα δικά τους οφέλη, καθώς και τα σημεία – κλειδιά της στρατηγικής τους για την ολοκληρωμένη συνεργασία τους με τις βιομηχανίες ταχυκίνητων προϊόντων. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε, μέσα από το παράδειγμα της Tesco και την εταιρία παραγωγής private labels και φρέσκων προϊόντων Geest, η νέα στρατηγική μάνατζμεντ με την ονομασία “συνεργατικός προγραμματισμός” για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προσφορών. Η γνωστή αλυσίδα λιανεμπορίου Tesco ξεκίνησε την on-line επικοινωνία με τους προμηθευτές της στις αρχές του 1990, μέσω της τεχνολογίας EDI. Από τον Οκτώβριο του 1999, με την εισαγωγή του συστήματος TIE, η Tesco ανταλλάσσοντας τα πραγματικά στοιχεία κατανάλωσης των αγοραστών της που συλλέγει μέσω του σκάνινγκ με τους προμηθευτές της και σε πραγματικούς χρόνους, έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται αποτελεσματικά κάθε ενέργεια εμπορικής πολιτικής μέσα στο κατάστημα. Πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη και για τις δύο εταιρίες που εφάρμοσαν από κοινού τη στρατηγική collaborative planning, ήταν τα εξής:
- το επίπεδο εξυπηρέτησης έφτασε στο 99,3% από 96%,
- μειώθηκαν κατά 43% οι χαμένες πωλήσεις,
- ο χρόνος αντίδρασης της τροφοδοσίας των καταστημάτων, εν σχέσει με την πορεία της πραγματικής ζήτησης, μειώθηκε στις 12 ώρες,
- το στοκ ασφαλείας μειώθηκε στις 10 ημέρες,
- ενώ αυξήθηκαν κατά 7% οι πωλήσεις και 11% τα κέρδη για τις συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.
“Η τεχνολογία είναι ένα πολύτιμο εργαλείο αλλά δεν δίνει από μόνη της λύσεις. Μόνο όταν το λιανεμπόριο και η βιομηχανία διαθέτουν τα ίδια στοιχεία κατανάλωσης και ενεργούν συνεργατικά βάσει αυτών, τότε τα προϊόντα και οι υπηρεσίες προσφέρουν πραγματική αξία στον καταναλωτή”, υπογράμμισε ο Barry Knichel της Tesco.
Στο ίδιο πνεύμα για τη δημιουργία υψηλότερης αξίας στον καταναλωτή κινήθηκε και η συνεργασία της πορτογαλικής αλυσίδας Sonae και της Mars που είναι λήντερ στις τροφές ζώων για τη συγκεκριμένη αγορά. Οι δύο εταιρίες, μέσα από την ανάλυση του προφίλ των αγοραστών τους, κατέληξαν στη διαπίστωση ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι πολύ συναισθηματικοί και υπεύθυνοι απέναντι στους τετράποδους φίλους τους. Έτσι δημιούργησαν ένα κέντρο παροχής πληροφοριών στο Ίντερνετ για τα θέματα υγείας, διατροφής, δραστηριοτήτων/ εκπαίδευσης αλλά και αξεσουάρ για τα κατοικίδια ζώα. Χαρακτηριστική φιγούρα στο βίντεο της παρουσίασης ήταν ο 10χρονος καταναλωτής, ο οποίος σερφάροντας στο συγκεκριμένο site του Ίντερνετ ζητούσε ύστερα από τους γονείς του κάποια συγκεκριμένη τροφή για το αγαπημένο σκυλάκι του που ήταν υπέρβαρο. Τα οφέλη από τη συνεργασία των δύο εταιριών ήταν να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς για τη συγκεκριμένη κατηγορία από 24% σε 30%, να αυξηθούν οι πωλήσεις κατά 22% και το επίπεδο εξυπηρέτησης από 84% σε 94%.
Αυτός ο άγνωστος… καταναλωτής
Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η συνεργασία της Procter & Gamble για το προϊόν Pringles με την ιταλική αλυσίδα λιανεμπορίου Coop Italia. Στόχος τους ήταν να προσφέρουν καινοτομικές λύσεις στο πιο δύσκολο και γρήγορο σε αλλαγές καταναλωτικό κοινό: τους νέους. Η ανάλυση της συμπεριφοράς των νεαρών καταναλωτών έδειξε ότι στο 36% αρέσει η μουσική, στο 18% η χρήση Η/Υ, στο 23% οι καινοτομίες, ενώ το 21% βρίσκει τα ψώνια διασκέδαση, αλλά όχι στα μεγάλα καταστήματα. Έτσι η πρόταση των δύο εταιριών συνδύαζε τη διασκέδαση και την παροχή υπηρεσιών μαζί με όλες αυτές τις διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων που βρίσκονται στις top προτιμήσεις των νέων. Έτσι λοιπόν είδαμε τα πατατάκια Pringles να πωλούνται δίπλα στο ίδιο τμήμα με τα κομπιούτερ, τα CD και τα βίντεο. Επιπρόσθετες δραστηριότητες, όπως η δημιουργία μέσα στο κατάστημα ενός σημείου συνάντησης για τους νέους και η δημιουργία ενός χωριού με ποπ ζωντανή μουσική για τη διασκέδασή τους το Σαββατοκύριακο, συμπλήρωναν την καινοτόμα στρατηγική ανάπτυξης των δύο εταιριών.
Η συνεργασία της εταιρίας Henkel με τη γερμανική αλυσίδα Rewe αφορούσε την εφαρμογή του Category Management στην κατηγορία των βαφών για τα μαλλιά. Τα κλειδιά της επιτυχίας σ’ αυτή την περίπτωση ήταν η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ λιανεμπορίου και βιομηχανίας για τους αγοραστές και τους καταναλωτές της κατηγορίας, η στενή συνεργασία μεταξύ ομάδων πολλαπλών δραστηριοτήτων και η συστηματική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Τέλος, η παρουσίαση της κατηγορίας μέσα στο κατάστημα ολοκληρωνόταν από το τηλεφωνικό κέντρο πληροφοριών δίπλα στα ράφια, απ’ όπου η πελάτισσα μπορούσε να ενημερωθεί για τα προϊόντα την ίδια στιγμή που έκανε τα ψώνια της, καθώς και από το ηλεκτρονικό πρόγραμμα στο κομπιούτερ, που έβλεπε πώς θα ήταν αν άλλαζε το χρώμα των μαλλιών της με ένα πάτημα στο πληκτρολόγιο.
Το διαδραστικό λιανεμπόριο των πολλαπλών καναλιών
Η μελλοντική ανάπτυξη του λιανεμπορίου θα αφορά πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας ήταν ένα από τα βασικά μηνύματα του Συνεδρίου. Φυσικό κατάστημα, εικονικό μέσω διαδικτύου, κινητής τηλεφωνίας και ψηφιακής τηλεόρασης, θα είναι όλα εν δράσει…στο διαδραστικό πλέον πλαίσιο του νέου λιανεμπορίου, όπου καταναλωτής και επιχείρηση θα βρίσκονται σε αμφίδρομη επικοινωνία. Και φυσικά το κλειδί για όλα αυτά είναι το “προσωπικό” μάρκετινγκ. Ο καταναλωτής είναι περισσότερο από ποτέ βασιλιάς, γι’ αυτό οι επιχειρήσεις πρέπει να γνωρίζουν τους καταναλωτές τους, να τους καταλαβαίνουν, να τους ακούνε, να τους θυμούνται και να τους ανταποδίδουν υψηλότερη αξία. Είναι γεγονός ότι το e-commerce δίνει το πράσινο φως στην εφαρμογή του “προσωπικού” μάρκετινγκ. “Το Ίντερνετ κάνει πιθανή την τροφοδοσία μικρών ομάδων καταναλωτών με ειδικές ανάγκες. Αν κάποιος είναι από την Ινδία και ζει στη Μινεσότα είναι δύσκολο να αγοράσει αυτό που θέλει”, τόνισε χαρακτηριστικά στέλεχος της ελβετικής εταιρίας Le Shop.
“Ακολουθήστε τον καταναλωτή”
Στην επανάσταση του ηλεκτρονικού εμπορίου ήταν ουσιαστικά αφιερωμένο το δεύτερο μέρος του Συνεδρίου. Εντυπωσιακές ήταν οι παρουσιάσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων των δύο αγγλικών αλυσίδων Tesco και Sainsbury. Το στρατηγικό σύνθημα της Tesco, που κατέχει σήμερα το 70% του e-commerce τροφίμων στην αγγλική αγορά, ήταν πολύ απλά: “ακολουθήστε τον καταναλωτή”. Η πρώτη απόπειρα της Tesco έγινε το 1996, με τηλεφωνικές παραγγελίες για 20.000 κωδικούς. Από πέρυσι όμως οι παραγγελίες μέσω Ίντερνετ αυξήθηκαν κατά 600%, αφορούν πλέον σε όλα τα προϊόντα της αλυσίδας (και φρέσκα φρούτα & λαχανικά), ενώ η συλλογή των παραγγελιών γίνεται από τους υπαλλήλους της Tesco μέσα στα καταστήματά της, με ηλεκτρονικό σύστημα picking list πάνω στο καρότσι.
Σε αντίθεση με το επιχειρηματικό μοντέλο της Tesco, η αλυσίδα Sainsbury, που εισήλθε πιο πρόσφατα στο ηλεκτρονικό εμπόριο, για το κρίσιμο σημείο της συλλογής των παραγγελιών συνδύασε τη συλλογή μέσα στο κατάστημα με την πλήρως αυτοματοποιημένη από ειδικά κέντρα διανομής. Αυτή η απόφαση της Sainsbury ήταν η απάντηση στο υψηλό λειτουργικό κόστος που ενέχει η συλλογή μέσα στο κατάστημα, στις περιορισμένες δυνατότητες για παροχή σέρβις στους πελάτες μέσω Ίντερνετ, που έχουν μικρή ανεκτικότητα και βεβαίως στον περιορισμό του όγκου των εξυπηρετούμενων παραγγελιών.
Στην ερώτηση αν οι on-line πωλήσεις “καταβρόχθισαν” τις κλασικές πωλήσεις της αλυσίδας, το στέλεχος της Tesco ήταν σαφές: “Μα το ήθελαν οι πελάτες μας. Κι αν δεν το κάναμε εμείς θα το έκανε κάποιος άλλος. Υπολογίστε ότι το 30% των on-line αγοραστών μας είναι νέοι”.
Η Ευρώπη θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ στο ηλεκτρονικό λιανεμπόριο τροφίμων
Εξάλλου, τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας που διεξήγαγε η διεθνής εταιρία συμβούλων Ronald Berger & Partners για λογαριασμό του ECR Ευρώπης για την ευρωπαϊκή αγορά, δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό λιανεμπόριο τροφίμων θα ξεπεράσει το 10% μέχρι το 2010, ήτοι θα κατέχει υψηλότερο μερίδιο αγοράς απ’ ό,τι στις ΗΠΑ. Και οι λόγοι είναι οι εξής:
- 380 εκ. κάτοικοι έναντι 270 εκ. στις ΗΠΑ,
- Υψηλότερη πυκνότητα πληθυσμού κυρίως σε αστικά κέντρα όπως Λονδίνο, Παρίσι κ.λπ.,
- Υψηλότερο ποσοστό εργαζόμενων γυναικών, και,
- Μεγαλύτερο βαθμό δυσαρέσκειας για τα ψώνια στο κατάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων για τα ψώνια στα τρόφιμα φτάνει το 41%, στους Άγγλους, το 44%, στους Γερμανούς και το 30% στους Γάλλους.
Στο πάνελ των ακαδημαϊκών με θέμα τις νέες πραγματικότητες για το ECR ομιλητής ήταν και ο Γ. Δουκίδης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αναφέρθηκε στη δύναμη που έχει ο καταναλωτής και την επιτακτική ανάγκη για αμφίδρομη επικοινωνία μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου. “Το μέλλον του λιανεμπορίου κρίνεται στο θέμα της πιστότητας των καταναλωτών και όχι στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό λοιπόν το 60% των on-line επιχειρήσεων αποτυγχάνουν όταν δεν προσφέρουν σέρβις, είτε κατά τη διάρκεια της συναλλαγής, είτε μετά την πώληση. Εξάλλου έχει αποδειχτεί ότι η πλειοψηφία των καταναλωτών θέλουν να δώσουν προσωπικές πληροφορίες στους λιανέμπορους, έτσι ώστε να απολαμβάνουν το εξατομικευμένο σέρβις”.
Πού κατευθύνεται το λιανεμπόριο της νέας χιλιετίας;
Στο κλείσιμο του Συνεδρίου, τα συμπεράσματα της ανοιχτής συζήτησης μεταξύ των διευθυντικών στελεχών των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας έδωσαν το στίγμα των ευκαιριών αλλά και των “παγίδων” που επιφυλάσσουν οι προκλήσεις της νέας χιλιετίας και της παγκοσμιοποίησης των αγορών.
- “Είναι γεγονός ότι οδηγούμαστε σε κοινά πρότυπα και διαδικασίες. Για να αποφύγουμε όμως τον κερματισμό χρειάζεται να έχουμε πραγματική επικοινωνία μεταξύ βιομηχανίας και λιανεμπορίου, με “ανοιχτά” πρότυπα, δημοκρατικά διαδίκτυα και να συνεργαστούμε όλοι μας για τους ίδιους καταναλωτές”, Antony Bergmans της Unilever.
- “Πρέπει να συμμετέχουμε έγκαιρα στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ακόμη κι αν δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις ευκαιρίες που μας επιφυλάσσει. Εξάλλου, λέμε ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτά μυαλά και νέο τρόπο σκέψης, τη στιγμή που οι νέοι το κάνουν ήδη”, Hans-Joachim Koerber της Metro.
- “Ο χώρος που παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στο λιανεμπόριο τροφίμων είναι κυρίως η παροχή υπηρεσιών. Η τεχνολογία μας δίνει τα μέσα για να το επιτύχουμε”, Cees van der Hoeven της Ahold.
- “Πρέπει η οργάνωση των επιχειρήσεών μας να είναι πελατοκεντρική και να βασίζεται σε ευέλικτες μικρές ομάδες μάνατζμεντ, που προσαρμόζονται γρήγορα στις αλλαγές περιβάλλοντος”, Luc Vandevelde της Marks & Spencer.
- “Το νέο περιβάλλον επιβάλλει αλλαγές και στον τρόπο εργασίας. Δεν πρέπει πλέον να γίνεται ατομικά και σε ανταγωνιστικό περιβάλλον, αλλά ομαδικά και σε κλίμα συνεργασίας”, Terry Leahy της Tesco.
H Ελληνική συμμετοχή
Από τις ελληνικές επιχειρήσεις είχαν δηλώσει επίσημη συμμετοχή στο Συνέδριο οι παρακάτω:
3 Ε: Μ. Αγγελίδης, Χ. Γαλιατσάτος, Π. Βενιέρης. ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ν. Ιωσήπου, Κ. Μπουντούρης. ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ: Ρ. Κουτρουμάνος. ΑΦΟΙ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΙ: Ν. Βερόπουλος, Ι. Μπούρλας. COLGATE PALMOLIVE: Π. Τσουραπάς. COM CENTER: Χ. Σπηλιώτη. ECR HELLAS: Μ. Φανδρίδης, Κ. Κοφινάς, Δ. Παπακυριακόπουλος, Α. Τσέλου. FOODRINCO: Γ. Βιτογιάννης. FORT JAMES HELLAS: Α. Διακάτου, Θ. Γιαννακόπουλος, Γ. Σιαμπάνης. ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑΣ: Σ. Γεωργούλιας. HENKEL HELLAS: Χ. Βαβόλας, Ε. Μαρίνου. ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Β. Σκουλαρίδου. JOHNSON & JOHNSON: Π. Σταματιάδης, Χ. Γαλλής, Β. Τσάκαλος. L’ OREAL: Δ. Τουλάτος, Γ. Χριστοδούλου, Δ. Ματεμτζής, Δ. Μητρόπουλος. ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κ. Φρουζής. ΜΕΤΡΟ: Α. Παντελιάδης. NESTLE HELLAS: Γ. Μπαλαφούτας, Ρ. Φίσερ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Γ. Δουκίδης, Κ. Πραματάρη. PROCTER & GAMBLE: Λ. Παπακώστας, Δ. Παπανικολάου. RESPONSE: Δ. Παπανικητόπουλος, Α. Μυρόπουλος. SONY HELLAS: Α. Αμπαριώτης, Γ. Γκρατσιώνης. UDV HELLAS: Σ. Κυριακού, Σ. Θεοδωρίδης. UNILEVER HELLAS: Α. Ασλανίδης, Κ. Σταματάκης, Μ. Ψαλτάκης, Α. Σκιάνης, Γ. Σκλήκας, Β. Τσικίνης. VELLUM: Γ. Ρόβης. WELLA GREECE: Α. Βόσσος, Β. Ζαρογιάννη, Ρ. Πολιτόπουλος.
Βραβεύεται η ομάδα του ΟΠΑ για τη μελέτη τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο
Στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας που έχει δημιουργήσει το ECR με τα πανεπιστήμια της Ευρώπης, απένειμε φέτος για πρώτη φορά ειδικά βραβεία στις ακαδημαϊκές ομάδες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό με αντικείμενο τη συμβολή στη θεωρία και πρακτική του ECR στο χώρο του λιανεμπορίου και με έμφαση στην καινοτομία. Οι συμμετέχοντες ήταν φοιτητές από διακεκριμένα πανεπιστήμια 6 ευρωπαϊκών χωρών (Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Ελβετία και Μ. Βρετανία). Τα μέλη της ελληνικής ομάδας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κατερίνα Πραματάρη και Δημήτρης Παπακυριακόπουλος, κατέλαβαν τη δεύτερη θέση, αποσπώντας το Silver ECR Academic Award. Την πρώτη θέση κατέλαβε η ομάδα της Μ. Βρετανίας και την τρίτη της Γερμανίας. Οι Έλληνες βραβευθέντες είναι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής του ΟΠΑ και ερευνητές στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου ως μέλη της ομάδας ELTRUN (Electronic Trading Research Unit), με επικεφαλής τον καθηγητή Γ. Δουκίδη. Η εργασία τους με τίτλο “An ECR Approach to Product Presentation and Promotion in the e-Store”, αφορούσε στη μελέτη του τρόπου διαφήμισης και παρουσίασης των προϊόντων στα ηλεκτρονικά καταστήματα και την πρότυπη υλοποίηση μιας Ίντερνετ εφαρμογής, που λαμβάνει υπόψη τις προσωπικές προτιμήσεις των καταναλωτών και την κατηγοριοποίηση των προϊόντων.
Ελληνική παρουσίαση του προγράμματος Active
Το πρόγραμμα Active (Advertising & Commerce in the context of the Virtual Enterprise) παρουσίασαν οι Γ. Δουκίδης και Κ. Πραματάρη του ΟΠΑ και εκπρόσωπος της εταιρίας ΙΝΤΡΑΚΟΜ, στο πλαίσιο των σεμιναρίων που διεξήχθηκαν στο Συνέδριο ECR Ευρώπης. Το σύστημα Active είναι μία πρόταση λογισμικού η οποία αφορά στη βιομηχανία και στο λιανεμπόριο και προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για προβολή διαφημίσεων, προσφορών και πώληση προϊόντων στο Web. Η λύση Active παρουσιάζει μία ολοκληρωμένη ηλεκτρονική επιχείρηση η οποία έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί αμφίδρομα με τους καταναλωτές, δηλ. να λαμβάνει υπόψη τις προσωπικές προτιμήσεις τους και να τους προτείνει προσωπικές λύσεις (συνταγές, ειδικές προσφορές, μηνύματα κ.λπ.) μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και κινητής τηλεφωνίας. Η πλατφόρμα Active αναπτύχθηκε από την εταιρία συμβούλων R&B στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Esprit. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν η ΙΝΤΡΑΚΟΜ, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο όμιλος ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ.
Net-tissimo: το ηλεκτρονικό κατάστημα που αναγνωρίζει και προτείνει στον κάθε πελάτη του
Αυτό το εικονικό κατάστημα, ελβετικής προέλευσης, στηρίζεται σε απόλυτα interactive βάση επικοινωνίας με τον πελάτη του και artificial intelligence. Προς το παρόν “επικοινωνεί” στην γερμανική γλώσσα και παρέχει ειδικές υπηρεσίες (ταξίδια για το Σαββατοκύριακο, είδη ντηζάϊν, επισκευές κατοικίας, αυτοκίνητα κ.λπ). Το προφίλ των καταναλωτών που απευθύνεται είναι υψηλής εισοδηματικής οι οποίοι διαθέτουν πολύ λίγο ελεύθερο χρόνο. Το net-tissimo λοιπόν διαθέτει έναν “ηλεκτρονικό μπάτλερ” ο οποίος αναγνωρίζει τον κάθε πελάτη, τον καλοσωρίζει στο σύστημα, τον ρωτάει προσωπικές ερωτήσεις για να τον γνωρίσει καλύτερα, ενώ καταλαβαίνει από τον τόνο της φωνής του την ψυχική του διάθεση και σκιαγραφεί την προσωπικότητά του, ώστε να του κάνει προσωπικές προτάσεις αγορών. Η διαφορά του από τα υπόλοιπα συστήματα; Στα άλλα εικονικά καταστήματα ο πελάτης ξέρει τι θέλει να αγοράσει και το κάνει με ένα κλικ επί της οθόνης. Το συγκεκριμένο όμως προτείνει μόνο του ανάλογα με τον πελάτη. Προτείνει τουλάχιστον μία διαφορετική προσφορά κάθε μέρα σε σύνολο 50-70 την εβδομάδα. Δεν σταματάει όμως εδώ. Πραγματοποιεί και δημοπρασίες. Μπορεί δηλαδή ο Χ πελάτης να ζητήσει να αγοράσει το Α αυτοκίνητο σε μια συγκεκριμένη τιμή. Το net-tissimo ψάχνει σε όλο τον κόσμο και του κάνει μια προσφορά, την ίδια μέρα. Εκείνος πρέπει να απαντήσει την ίδια στιγμή ένα ναι ή όχι. Η παράδοση γίνεται μέσα σε 24 ώρες!