Μάχη για την απόκτηση του ακινήτου που ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού επί της οδού Κολοκοτρώνη στην περιοχή του Συντάγματος, το οποίο στο παρελθόν στέγαζε τις δραστηριότητες της αλυσίδας Ηabitat, δίνουν 'Ελληνες και ξένοι «μνηστήρες». Η αλυσίδα Fnac, η σουηδική αλυσίδα ένδυσης H&M και οι εταιρείες real estate Ektasis Development και όμιλος Χαραγκιώνη διασταυρώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ξίφη τους σε έναν διαγωνισμό που αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου και στον οποίο θα κριθεί το ποιος θα είναι τελικά ο νέος... κάτοικος της Πλατείας Κολοκοτρώνη.

Η Fnac ψάχνει εδώ και καιρό να βρει χώρο στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να επεκτείνει το δίκτυό της, ιδιαίτερα μετά και το άνοιγμα του καταστήματος Public στο Σύνταγμα. Η γνωστή αλυσίδα έχει κάνει πρόταση για το σύνολο του ακινήτου στην οδό Κολοκοτρώνη, το οποίο διαθέτει εμπορικούς χώρους που υπερβαίνουν τα 5.000 τμ. Οι δύο άλλες εταιρείες ενδιαφέρονται για τη συνολική εκμετάλλευση των χώρων, ενώ η αλυσίδα ένδυσης H&M, η οποία διαθέτει καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου -επί της Σταδίου, της Ερμού, ενώ ετοιμάζει ακόμη ένα επί της Αιόλου- ενδιαφέρεται διακαώς να αποκτήσει παρουσία κοντά στο εμπορικό City Link του Συντάγματος, το οποίο στεγάζει το πολυκατάστημα Attica.

To συγκεκριμένο ακίνητο είναι από τα ελάχιστα πλέον ακίνητα που προσφέρονται στο κέντρο της Αθήνας για εμπορική χρήση. Πρόκειται για το νεοκλασικό ακίνητο επί της οδού Κολοκοτρώνη και Βουλής. Το ΜΤΣ, στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκεται το ακίνητο, πραγματοποιεί νέο διαγωνισμό για την παραχώρηση της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης του ακινήτου, για χρονική περίοδο 25 ετών. Ο ανάδοχος θα αναλάβει να πραγματοποιήσει και εργασίες βελτίωσης και αναβάθμισης του κτιρίου. Το ελάχιστο μίσθωμα που ζητεί το ΜΤΣ για τα 25 χρόνια είναι 30 εκατ. ευρώ ή 1,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο πλέον του ΦΠΑ.

“Μήλον της έριδος”

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Fnac διαθέτει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς ενδιαφέρεται -όπως ακούγεται- και για τους πέντε ορόφους του κτηρίου, ενώ η ανταγωνίστριά της H&M φέρεται να ενδιαφέρεται μόνο για τους τρεις. Το Habitat καταλάμβανε τους τρεις ορόφους του κτηρίου που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, απέναντι από την Παλαιά Βουλή, ενώ οι άλλοι δύο όροφοι στεγάζουν γραφεία της αλυσίδας Grecotel και του πολυκαταστήματος Attica.

Tα λιγοστά μεγάλα ακίνητα στο κέντρο έχουν γίνει “μήλον της έριδος” για τις περισσότερες μεγάλες αλυσίδες, οι οποίες πλέον επιδιώκουν, εκτός της παρουσίας τους στα νέα εμπορικά κέντρα, τη μίσθωση μεγάλων καταστημάτων σε περιοχές μεγάλης προβολής, πράγμα που λειτουργεί και ως διαφήμιση. Εξ αιτίας αυτού του λόγου, μάλιστα, τα μισθώματα που ζητούν οι ιδιοκτήτες στα ακίνητα αυτά είναι ιδιαιτέρως υψηλά.