Συμπληρώνοντας 99 χρόνια καινοτόμου δραστηριότητας και διαρκούς επέκτασης σε νέες αγορές προϊόντων σε όλο τον κόσμο, η 3Μ σήμερα διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο 60 θυγατρικών και ετήσιο τζίρο 16 δισ. δολαρίων. Οι πωλήσεις της 3Μ Hellas Limited εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν φέτος τα 13 δισ. δρχ. Τα προϊόντα της έχουν επιτύχει έναν από τους υψηλότερους βαθμούς διείσδυσης στην εγχώρια αγορά. Ήδη η εταιρεία σχεδιάζει νέα προϊόντα καθαρισμού, τα οποία θα παρουσιάσει στην αγορά μας στις αρχές του 2002.

Συμπληρώνοντας 99 χρόνια καινοτόμου δραστηριότητας και διαρκούς επέκτασης σε νέες αγορές προϊόντων σε όλο τον κόσμο, η 3Μ συγκαταλέγεται μεταξύ των ισχυρότερων πολυεθνικών ομίλων της παγκόσμιας οικονομίας.

“Το όραμα και οι αξίες της παγκόσμιας 3Μ συνοψίζονται στη σταθερή επιδίωξή της να είναι η πλέον καινοτόμος και πρώτη σε προτίμηση προμηθεύτρια εταιρεία της καθεμιάς από τις αγορές που υπηρετεί, να παρέχει στους επενδυτές της ελκυστικές αποδόσεις, ώστε να επανεπενδύουν τα κεφάλαιά τους σ’ αυτήν, να διακρίνεται για το σεβασμό της στο κοινωνικό και το φυσικό περιβάλλον και να εμπνέει σε κάθε μέλος του προσωπικού της την υπερηφάνεια που είναι μέλος της”, τονίζει ο κ. Ανδρέας Σκούντζος, εμπορικός διευθυντής της 3Μ Hellas Limited, θυγατρικής της παγκόσμιας 3Μ.

Η παρουσία στην παγκόσμια αγορά

Η 3Μ ιδρύθηκε το 1902 στη Μινεσότα των ΗΠΑ, ως εταιρεία με ειδίκευση στον τομέα των εξορύξεων. Ήταν η εταιρεία που, στο πλαίσιο του αντικειμένου της, επεξεργάστηκε το κορούνδιο για την κατασκευή του πρώτου γυαλόχαρτου. Η υποδοχή και καθιέρωση του γυαλόχαρτου από την αγορά των κατασκευών, ως αναγκαίου εργαλείου δουλειάς, της έδωσε το έναυσμα να επεκταθεί αρχικά στον τομέα της παραγωγής ποικιλίας βιομηχανικών προϊόντων, οπότε άρχισε η επιχειρηματική της εξάπλωση. Με την πάροδο του χρόνου, η εταιρεία επέκτεινε το αντικείμενο της δράσης της στην παραγωγή προϊόντων που καλύπτουν έναν αριθμό αναγκών, ολότελα διαφορετικών μεταξύ τους. Σήμερα, ο πολυεθνικός κολοσσός 3Μ, η αξία της μετοχής του οποίου επιδρά καθοριστικά στη διαμόρφωση του DOW JONES στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, παράγει και εμπορεύεται περίπου 50.000 κωδικούς προϊόντων, που εντάσσονται στους εξής τομείς: βιομηχανικά προϊόντα, προϊόντα επιγραφοποιίας, συστήματα επαγγελματικού καθαρισμού και κατασκευών, ιατρικά, οδοντιατρικά και ορθοδοντικά προϊόντα, χημικά, φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα, προϊόντα γραφείου και τηλεπικοινωνιών, προϊόντα οδικής και προσωπικής ασφάλειας, προϊόντα επισκευής και συντήρησης σκαφών αναψυχής, συστήματα ασφαλείας και ηλεκτρολογικά προϊόντα, προϊόντα αυτοκινήτου, καθώς και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Ο τελευταίος τομέας επιμερίζεται σε τέσσερις κατηγορίες: Προϊόντα καθαρισμού (σφουγγάρια -τα γνωστά Scotch Brite-, σφουγγαρίστρες, πανιά, φίλτρα απορροφητήρων κλπ), προϊόντα καθαρισμού για επαγγελματική χρήση (απευθύνονται στην αγορά του catering), ειδικούς τάπητες καθαριότητας που τοποθετούνται στις εισόδους των οικημάτων και προϊόντα γραφείου, που περιλαμβάνουν, από τη γνωστή σειρά αυτοκόλλητων χαρτιών Post-it, έως και βιντεοπροβολείς για τα στελέχη των επιχειρήσεων. “Οι μάρκες των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης της 3Μ συνθέτουν την “εικόνα” της εταιρείας στη συνείδηση του καθημερινού τελικού καταναλωτή της διεθνούς αγοράς”, τονίζει ο κ. Σκούντζος.

Παγκόσμιες πωλήσεις και δίκτυο

Σήμερα, οι ετήσιες παγκόσμιες πωλήσεις της 3Μ ανέρχονται σε 16 δισ. δολάρια. Ο όμιλός της διαθέτει ένα δίκτυο 60 θυγατρικών, που δραστηριοποιούνται σε ισάριθμες εθνικές αγορές, απασχολώντας περίπου 70.000 εργαζόμενους. Παράλληλα τα προϊόντα της εταιρείας είναι τοποθετημένα σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό εθνικών αγορών από τοπικούς αντιπροσώπους διανομείς.

Η εταιρεία διεθνώς, σε πολλά προϊόντα ή τομείς προϊόντων της, κατέχει ηγετική θέση στην αγορά (π.χ. στα γυαλόχαρτα, στις ανακλαστικές μεμβράνες για τις προστατευτικές σημάνσεις και στα Post-it κυριαρχεί στον ανταγωνισμό της).

“Η 3Μ διεθνώς διαθέτει περίπου το 7% του ετήσιου τζίρου της, δηλαδή περισσότερο από 1 δισ. δολάρια, για την έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, έχει θεσμοθετήσει κανόνες για την ενθάρρυνση και την αξιοποίηση της επινοητικότητας του προσωπικού της. Η δημιουργία του Post-it -ενός από τα πλέον καινοτόμα προϊόντα της, που 21 χρόνια μετά το λανσάρισμά του συνεχίζει να προσφέρει διεθνώς υψηλές πωλήσεις στην εταιρεία- οφείλεται στην ιδέα ενός εργαζόμενού της, που έθεσε στην υπηρεσία της την προσωπική του αναζήτηση για πρακτικότητα στην ανάγνωση… θρησκευτικών ψαλμών!”, μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκούντζος.

31 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα

Η 3Μ Hellas Limited ιδρύθηκε το 1970, ως 100% θυγατρική του ομίλου της 3Μ. Όμως, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, πολλά από τα προϊόντα της εταιρείας, κυρίως τα βιομηχανικής χρήσης και ειδικότερα τα γυαλόχαρτα, ήταν γνωστά -από τη δράση του ανεξάρτητου εισαγωγικού εμπορίου- έως καθιερωμένα στην εγχώρια αγορά.

Η 3Μ Hellas Limited έχει την εποπτεία του συνόλου των προϊόντων της μητρικής της, που διανέμονται στην ελληνική αγορά -περίπου 10.000 κωδικών.

Όπως εκτιμάται, οι πωλήσεις της φέτος θα ξεπεράσουν τα 13 δισ. δρχ. Η συμμετοχή στον τζίρο της των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης που διατίθενται στην εγχώρια αγορά -αριθμούν περί τους 2.000 κωδικούς- κυμαίνεται στο 35%.

Η εταιρεία διαθέτει μια μικρή μεταποιητική μονάδα, στην οποία παράγεται το σφουγγαράκι Scotch Brite και οι σφουγγαρίστρες, τεμαχίζονται οι ρόλοι του γυαλόχαρτου και μεταποιούνται οι κολλητικές ταινίες. Η μονάδα και οι αποθηκευτικοί χώροι της εταιρείας απασχολούν περίπου 25 εργαζόμενους και βρίσκονται στη Μάνδρα Αττικής. Οι διαδικασίες της εταιρείας είναι πιστοποιημένες κατά ISO 9002.

Συνολικά, το προσωπικό της εταιρείας αριθμεί 140 εργαζόμενους, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων απασχολείται στα τμήματα των πωλήσεων. Η εταιρεία διαθέτει τμήμα-γραφείο εξυπηρέτησης πελατών που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη για την κάλυψη των αναγκών της Β. Ελλάδας.

“Η εταιρεία μας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συνεχή εκπαίδευση όλου του προσωπικού της, καθενός ανάλογα με την αρμοδιότητά του, αλλά κυρίως των υπαλλήλων του τμήματος πωλήσεων”, τονίζει ο κ. Σκούντζος.

Προϊόντα με υψηλό βαθμό διείσδυσης στην αγορά

Το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου της από την εμπορία των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης -περίπου ένα 70%- προέρχεται από τη συνεργασία της με το οργανωμένο λιανεμπόριο -το υπόλοιπο 30%, από τη συνεργασία της με το χονδρεμπόριο. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Σκούντζος, “η εταιρεία απευθύνεται στο λιανεμπόριο είτε αναπτύσσοντας απευθείας σχέσεις με τους μεγάλους πελάτες της, είτε μέσω ενός ευρύτατου δικτύου ειδικών συνεργατών, που καλύπτει όλη τη χώρα. Αυτό, άλλωστε, εξηγεί το πώς τα προϊόντα μας έχουν επιτύχει έναν από τους υψηλότερους βαθμούς διείσδυσης στην εγχώρια αγορά, όντας τοποθετημένα και στα πλέον απομακρυσμένα σημεία πώλησης της χώρας”. Όπως μας εξήγησε, από φέτος η 3M Hellas Limited, παρακολουθώντας τις εξελίξεις της 3Μ Ευρώπης στον τομέα των logistics, άρχισε να εφαρμόζει ένα σύστημα ταχείας και ακριβούς διαχείρισης των παραγγελιών και των παραδόσεών τους, ώστε να προλαμβάνονται άμεσα οι οποιεσδήποτε ελλείψεις της αγοράς και να βελτιστοποιείται η εξυπηρέτηση των πελατών της. Το μοντέλο αυτού του συστήματος της 3Μ φέρει την (εταιρική) επωνυμία EUROMS και σχετίζεται με on line επικοινωνίες σε όλο το κύκλωμα των ευρωπαϊκών logistics, στην κατεύθυνση της αυτόματης αναπλήρωσης των αποθεμάτων του λιανεμπορίου.

Η ελληνική αγορά στον ευρωπαϊκό καταμερισμό της εταιρείας

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές παραγωγικές μονάδες της 3Μ βρίσκονται στην Αγγλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Σε άλλες χώρες, όπως στην Πολωνία, στην Αίγυπτο, στην Τουρκία κ.ά., λειτουργούν μικρότερες μεταποιητικές μονάδες, που κατά βάση εξυπηρετούν τις τοπικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται. Σημειώνεται ότι η εισαγωγή των προϊόντων της 3Μ στην εγχώρια αγορά γίνεται κυρίως από την Ιταλία, στην οποία η μητρική εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα από τα ευρωπαϊκά κέντρα συλλογής των εθνικών παραγγελιών της.

Προ διμήνου, η μητρική εταιρεία ανακοίνωσε το κλείσιμο μερικών μικρών παραγωγικών και μεταποιητικών μονάδων της, σε διάφορες χώρες, προς όφελος των οικονομιών από τη συγκέντρωση του δυναμικού της στα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα της. Σε ερώτησή μας αν αυτό σημαίνει απειλή για τη μικρή μεταποιητική μονάδα της εταιρείας στην Ελλάδα, ο κ. Σκούντζος ήταν κατηγορηματικά αρνητικός, αφού, όπως εξήγησε, “η δραστηριότητά της είναι από τις πλέον παραγωγικές σε όλο τον κόσμο, καθώς το σφουγγαράκι Scotch Brite έχει αξιοζήλευτα υψηλό, σε σχέση με άλλες αγορές, ποσοστό διείσδυσης στην Ελλάδα. Κατέχει κυριαρχική θέση στον ανταγωνισμό, με μερίδιο αγοράς περίπου 65%”. Σημειώνεται, πάντως, ότι μέχρι πρόσφατα το ελληνικό εργοστάσιο διέθετε προϊόντα του και σε αγορές της Μέσης Ανατολής, ενώ η 3Μ Hellas Limited παρείχε στις αγορές αυτές υποστήριξη τεχνογνωσίας. Η επικέντρωση των εμπορικών, παραγωγικών και διοικητικών δραστηριοτήτων της εταιρείας σχεδόν αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά, σχετίζεται με τον σύγχρονο καταμερισμό της μητρικής εταιρείας στην Ευρώπη.

Σε ερώτησή μας αν, στο πλαίσιο αυτού του καταμερισμού, η ελληνική εταιρεία πρόκειται να αναλάβει στο μέλλον κάποιο ιδιαίτερο ρόλο στις αγορές των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, ο συνομιλητής μας δήλωσε ότι η 3M Hellas Limited είναι ήδη επιφορτισμένη με την κάλυψη και τον έλεγχο της κυπριακής αγοράς, στην οποία δραστηριοποιείται μέσω αποκλειστικών αντιπροσώπων διανομέων. Μάλιστα εκτίμησε ότι φέτος ο τζίρος της εταιρείας στην κυπριακή αγορά ενδεχομένως θα ξεπεράσει το 1 δισ. δρχ. Πρόσθεσε ότι κατά καιρούς υπήρξαν προβληματισμοί σχετικά με την ανάληψη ενεργότερου ρόλου από την ελληνική εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς ωστόσο να ληφθούν σχετικές αποφάσεις. Όμως, όπως σχολίασε, “τίποτα δεν αποκλείεται για το μέλλον…”.

Νέα προϊόντα στις αρχές του 2002

Απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με το πόσο θα επηρεάσει τις τιμές των προϊόντων της 3Μ στην εγχώρια αγορά η τιμολογιακή σύγκλιση στις χώρες της ευρωζώνης, που ήδη επιχειρείται στα περισσότερα πολυεθνικά προϊόντα, με την ευκαιρία της φυσικής κυκλοφορίας του ευρώ, ο κ. Σκούντζος μας είπε: “Οι όποιες ανατιμήσεις γίνουν θα σχετίζονται με την αύξηση του κόστους στις πρώτες ύλες, λόγω της τρελής πορείας του δολαρίου. Στο βαθμό, όμως, που υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις στις τιμές ορισμένων προϊόντων, λόγω της τιμολογιακής σύγκλισης, αυτές θα κυμαίνονται στο συν-πλην 2% έως 2,5%”.

Κλείνοντας τη συζήτησή μας με τον κ. Σκούντζο, μας πληροφόρησε ότι ήδη η εταιρεία σχεδιάζει κάποια νέα προϊόντα καθαρισμού, τα οποία θα παρουσιάσει στην αγορά στις αρχές του 2002… “με την πεποίθηση ότι θα εισάγουν κι αυτά κάποιες καινοτομίες”.