Η τελετή εγκαινίων της έκθεσης πραγματοποιήθηκε φέτος σε κλειστό χώρο, στον ειδικά διαμορφωμένο και αναβαθμισμένο Περίπτερο 3 από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια. Στην ομιλία του ο κ. Χριστόφιας, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των ξένων χωρών στην Κύπρο, τόνισε πως “η Διεθνής ‘Εκθεση Κύπρου αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό και εμπορικό γεγονός, που συμβάλλει στην προβολή των παραγωγικών δυνατοτήτων τής Κύπρου και στη διεύρυνση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και άλλων χωρών. Ο κ. Χριστόφιας επισήμανε ιδιαιτέρως ότι, παρά το διεθνές αρνητικό κλίμα, η Κύπρος παρουσιάζει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ έδωσε έμφαση στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων σε τεχνολογικά προηγμένους τομείς.

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Εμπορίου-Βιομηχανίας και Τουρισμού Κύπρου, κ. Αντώνης Πασχαλίδης, αναφέρθηκε στο όραμα της μετατροπής της Κύπρου σε διεθνές κέντρο παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, όπου θα διαμορφώνονται πολιτικές και θα προωθούνται κοινά προγράμματα και δράσεις προς όφελος όλων των λαών της περιοχής. Μιλώντας για τη δημιουργία του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Ξένων Επενδύσεων (CIPA), τόνισε ότι θα συμβάλει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε τομείς που συνάδουν με την αναπτυξιακή πολιτική της Κύπρου, ενώ αναφέρθηκε στη λειτουργία του σύγχρονου και πρωτοποριακού θεσμού της Μονοθυριδικής Πρόσβασης, στόχος του οποίου είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για τη σύσταση επιχειρήσεων.

Μιλώντας σε Ελλαδίτες δημοσιογράφους, στο πλαίσιο ειδικής συνάντησης κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε στην αυξανόμενη παρουσία και μετακίνηση ελληνικών επιχειρήσεων στην Κύπρο. ‘Οπως δήλωσε, αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη γραφειοκρατίας και τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή του 10% σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά και στις προοπτικές που διαμορφώνονται στην Κύπρο, προκειμένου να γίνει “γέφυρα” εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και στη Μέση Ανατολή.

“Ελλάδα και Κύπρος, μέσα από συστηματική δουλειά και με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, μπορούν να ανοίξουν πολλούς νέους δρόμους για τις οικονομίες τους και τις επιχειρηματικές τους κοινότητες”, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χρήστος Φώλιας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης. Ο κ. Φώλιας κατά τη διάρκεια τη διήμερης επίσκεψής του στην Κύπρο είχε ιδιαίτερες συναντήσεις με τον Κύπριο υπουργό Εμπορίου-Βιομηχανίας & Τουρισμού, κ. Αντώνη Πασχαλίδη, αλλά και με τον πρόεδρο του Κυπριακού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), κ. Μάνθο Μαυρομάττη, με τους οποίους συζήτησε θέματα, όπως η ανάπτυξη κοινοπραξιών ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων και η διεύρυνση όλων των επιχειρηματικών δυνατοτήτων που μπορούν να αξιοποιήσουν οι κοινοπραξίες αυτές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

300 εκθέτες από 21 χώρες

Τριακόσιοι εκθέτες παρουσίασαν προϊόντα και υπηρεσίες χιλίων εταιρειών από την Κύπρο και 20 άλλες χώρες. Οι επίσημες κρατικές συμμετοχές ήταν της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Ισπανίας, της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Συρίας.

Η επίσημη ελληνική συμμετοχή, η οποία οργανώθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), περιελάμβανε έναν φορέα και δέκα εταιρείες με προϊόντα από τρόφιμα μέχρι φυσικά καλλυντικά, είδη σπιτιού, χρώματα και εξοπλισμό ξενοδοχείου. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στην παρουσία του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, που είχε υπό την αιγίδα του 18 εταιρείες μεταξύ των οποίων Unilever- Ελαΐς, Αφοί Αργυράκη, ΙΟΝ ΑΕ, Κόκκος-Πογάτος στα τρόφιμα, Νερά Σάριζα, Θωμόπουλος & Υιός στα ποτά , Μαθιός Πυρίμαχα στα δομικά είδη και άλλες εταιρείες.

Η 33η Διεθνής ‘Εκθεση Κύπρου είναι εμπλουτισμένη με παράλληλες εκδηλώσεις πολιτισμικού περιεχομένου. Για παράδειγμα, στη φετινή συμμετοχή της Ελλάδας έχει παρουσία το ‘Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Οι επισκέπτες του ελληνικού περιπτέρου έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην ιστοσελίδα του ΙΜΕ και να γνωρίσουν την ελληνική ιστορία.

Στο κυπριακό περίπτερο λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στη ζωή του μεγάλου Κύπριου συνθέτη Μάνου Λοΐζου, ενώ πραγματοποιούνται μικρής διάρκειας μουσικές και άλλες καλλιτεχνικές παραστάσεις.