Η κρίση μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των καταναλωτών, να προκαλεί πτώση στους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς ή και αρνητική ανάπτυξη σε ορισμένες περιπτώσεις, να περιορίζει τη ρευστότητα, να αυξάνει τους χρόνους των πληρωμών και εν γένει να χαλάει το κλίμα στη λιανική, αλλά τουλάχιστον οι μεγάλοι του κλάδου των σούπερ μάρκετ δεν φαίνεται να πτοούνται επενδυτικά. Αντίθετα, εμμένουν στα επενδυτικά τους πλάνα, θεωρώντας προφανώς ότι η αναστολή της επέκτασης των δικτύων τους με νέα καταστήματα θα περιόριζε περισσότερο τις επιδόσεις τους. Μια γρήγορη καταγραφή των σχετικών πλάνων των ισχυρών αλυσίδων του κλάδου δείχνει ότι το 2009 σχεδιάζουν τη δημιουργία περίπου 250 νέων καταστημάτων!

Αντίθετα, εμμένουν στα επενδυτικά τους πλάνα, θεωρώντας προφανώς ότι η αναστολή της επέκτασης των δικτύων τους με νέα καταστήματα θα περιόριζε περισσότερο τις επιδόσεις τους.

Κάποια από τα στελέχη τους, μάλιστα, δηλώνουν ότι όσα νέα καταστήματα δούμε να λειτουργούν φέτος ήταν υπό προγραμματισμό κατασκευής από προηγούμενες χρονιές και ότι δεν ήταν δυνατόν να αναβληθεί -πολύ περισσότερο να ματαιωθεί- η δημιουργία τους.

Μια γρήγορη καταμέτρηση, λοιπόν, των σχετικών πλάνων των σούπερ μάρκετ δείχνει ότι το 2009 οι ισχυροί του κλάδου σχεδιάζουν τη δημιουργία περίπου 250 νέων καταστημάτων! Ιδού πώς προκύπτει ο αριθμός αυτός:

  • Η Ατλάντικ έχει δρομολογήσει τη δημιουργία 3 καταστημάτων, με έδρες στην Εύβοια (περιοχή στην οποία εδρεύουν τα καταστήματα Εύβοια Προμηθευτική, συμφερόντων κ. Γαληνού Λαουτάρη), ενώ έχει συνάψει συμβόλαιο για την αγορά ακινήτου αξίας 1,8 εκατ. ευρώ στα Ιωάννινα, προκειμένου να κατασκευάσει νέο μεγάλο κατάστημα. Παράλληλα, προχωρεί στην ίδρυση καταστήματος χονδρικής στην Τρίπολη, καταστήματος λιανικής στη Μυτιλήνη, καθώς και 2 καταστημάτων χονδρικής και λιανικής στην Πάρο, ενώ εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει και 32 franchise καταστήματα.
  • Ο όμιλος Βερόπουλος, όπως και πέρυσι, μελετά φέτος ένα πλάνο δημιουργίας τουλάχιστον 3 νέων μονάδων, εντός και εκτός συνόρων.
  • H Πέντε έχει προγραμματίσει το 2009 τη δημιουργία 6 έως 7 νέων καταστημάτων με έδρες, μεταξύ άλλων, στην Κορινθία, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, το Λουτράκι, τη Νέα Αγχίαλο και τον Βόλο.
  • Η Α-Β Βασιλόπουλος έχει δεσμεύσει κεφάλαια για την ίδρυση 16 νέων καταστημάτων. Παράλληλα, θα διαθέσει κεφάλαια ύψους 30 εκατ. ευρώ για το νέο logistics center που κατασκευάζει στα Οινόφυτα -η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται το 2010.
  • H Καρφούρ Μαρινόπουλος σχεδιάζει την ίδρυση 106 μονάδων franchise, εκ των οποίων οι 56 θα είναι Carrefour Μαρινόπουλος, οι 30 Smile και οι 20 OK! Anytime Markets, καθώς και 20 εταιρικών σούπερ μάρκετ Carrefour Μαρινόπουλος» και 2 υπέρ μάρκετ Carrefour.
  • Η Aldi, φέτος πρώτη χρονιά της παρουσίας της στην ελληνική αγορά, σχεδιάζει ως τα τέλη του έτους το δίκτυό της να αριθμεί συνολικά 42 καταστήματα (στο τελευταίο δίμηνο του 2008 είχε εγκαινιάσει ήδη 12).
  • Η Σκλαβενίτης προχωρεί στην ολοκλήρωση 4 νέων καταστημάτων. Πρόκειται για το υπερκατάστημα Σκλαβενίτης στην Καλλιθέα, έκτασης 10.000 τμ, και για 3 ακόμα μονάδες στο Πικέρμι, τη Βάρη και το Μαρούσι.