Με επενδύσεις στη χώρα μας άνω των 1,4 δισ. ευρώ από το 1999 μέχρι σήμερα και με επιχειρηματικά πλάνα συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ για την προσεχή διετία, η Lidl Ελλάς συνεχίζει να ενισχύει στρατηγικά στο δίκτυό της, μετασχηματίζοντάς το ψηφιακά και δίνοντας έμφαση στην «πράσινη» ενέργεια, όπως τόνισε ο πρόεδρός της, κ. Martin Brandenburger, σε εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 ετών δραστηριότητας της εταιρείας στην ελληνική αγορά.
Πολλά έχουν αλλάξει από το μακρινό 1999, όταν η γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl του ομίλου Schwarz έκανε το επιχειρηματικό της ντεμπούτο στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Σήμερα η Lidl Ελλάς αριθμεί 230 καταστήματα σε όλη την επικράτεια και απασχολεί περισσότερους από 6.700 εργαζόμενους, ενώ όπως είπε ο πρόεδρός της, κ. Martin Brandenburger, οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων μέσω του μητρικού ομίλου σε 31 αγορές, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, ανήλθαν πέρυσι σε 488 εκατ. ευρώ. «Μεγαλώνουμε μαζί με την Ελλάδα και τους ανθρώπους της και γιορτάζουμε για όλα όσα έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, αλλά και για αυτά που συνεχίζουμε να κάνουμε!», τόνισε χαρακτηριστικά ξεκινώντας την ομιλία του. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα νέα επιχειρηματικά πλάνα της εταιρείας.
Τη δημιουργία ενός νέου καταστήματος στην Αθήνα, που θα εγκαινιαστεί μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, και την πιλοτική εφαρμογή του πρώτου self checkout ταμείου στη Σίνδο, στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό τα ταμεία αυτοεξυπηρέτησης να επεκταθούν σε όλα τα καταστήματα του δικτύου, ανήγγειλε ο κ. Branderburger. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι η γερμανική αλυσίδα θα ενισχύσει την paperless πολιτική της, δίνοντας αποκλειστικά ηλεκτρονική απόδειξη αντί έγχαρτης στους κατόχους της κάρτας Lidl Plus, ενώ επισήμανε ότι οι τιμές στα καταστήματά της είναι κατά 2,5% χαμηλότερες συγκριτικά με τον Ιούνιο πέρυσι. Ακόμα τόνισε ότι η Lidl Ελλάς αποπληρώνει τους προμηθευτές της κατά μέσο όρο σε 41 ημέρες, όταν ο μέσος όρος της κλαδικής αγοράς είναι οι 117 ημέρες.
488 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ανάλυση του κ. Branderburger για τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, μέσω του διεθνούς δικτύου των αδελφών εταιρειών της Lidl Ελλάς. Όπως εξήγησε, βάσει των σχετικών στοιχείων, 215,7 εκατ. ευρώ αφορούν εξαγωγές μόνιμης γκάμας (1.454 κωδικοί από 409 προμηθευτές), 92,1 εκατ. ευρώ αφορούν εξαγωγές προϊόντων Eridanus (170 κωδικοί από 54 προμηθευτές) και 180,6 εκατ. ευρώ αφορούν εξαγωγές φρούτων και λαχανικών. Αναφορικά με τα προϊόντα Eridanus, κορυφαία είδη που διοχετεύονται σε καταστήματα Lidl του εξωτερικού είναι το ελαιόλαδο, τα καλαμάρια, τα φασόλια γίγαντες, οι τυρόπιτες/σπανακόπιτες, τα ντολμαδάκια, η φέτα, το χταπόδι, τα έτοιμα γεύματα, τα πτι φουρ, ορεκτικά και χωριάτικα λουκάνικα, μπακλαβάδες και μπουγάτσα με κρέμα, το μέλι και οι ελιές. Στον τομέα των οπωροκηπευτικών μακράν το κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν είναι τα πορτοκάλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι 83.713 παλέτες με ελληνικά πορτοκάλια τοποθετήθηκαν στα καταστήματα Lidl του εξωτερικού. Ακολούθησαν τα καρπούζια με 34.095 παλέτες, τα μανταρίνια με 20.195 παλέτες, τα σταφύλια με 16.435 παλέτες, τα ακτινίδια με 10.100 παλέτες, οι πιπεριές με 9.822 παλέτες, τα αγγούρια με 7.879 παλέτες, τα ροδάκινα με 7.245 παλέτες, οι φράουλες με 6.896 παλέτες και τα λεμόνια με 6.081 παλέτες. Συνολικά πέρυσι ο όγκος των σχετικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών ανήλθε στις 226.806 παλέτες, που αντιστοιχούν σε 7.316 φορτηγά. Πρόκειται για περισσότερους από 150 κωδικούς προϊόντων, προερχόμενους από ογδόντα Έλληνες προμηθευτές, που διοχετεύθηκαν σε 24 ευρωπαϊκές χώρες.