Στην επέκταση του δικτύου του με 19 νέα καταστήματα και ένα υπερσύγχρονο logistics center προχωρεί ο όμιλος Μασούτης, ο μεγαλύτερος λιανεμπορικός όμιλος της Βόρειας Ελλάδας. Η μητρική του, όπως εκτιμάται, εκτός απροόπτου δεν θα πραγματοποιήσει φέτος την εισαγωγή της στο ΧΑ, η οποία, αν και είχε προετοιμαστεί με κύριο ανάδοχο την Εθνική Τράπεζα, εντούτοις στις αρχές του καλοκαιριού «πάγωσε», λόγω της δυσμενούς χρηματιστηριακής συγκυρίας.

Ωστόσο, το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου θα προχωρήσει, έστω και χωρίς τη ροή των κεφαλαίων του χρηματιστηρίου, προβλέποντας την ίδρυση 19 νέων καταστημάτων έως τα τέλη του 2009. Εξ αυτών, τα 6 ή 7 αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν φέτος.

Τα νέα καταστήματα του ομίλου θα δημιουργηθούν σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Φλώρινα, Ωραιόκαστρο, Ασβεστοχώρι, Λάρισα κα. Κάποια από αυτά, όπου τα προς εκμετάλλευση ακίνητα παρέχουν τις δυνατότητες, θα δημιουργηθούν με τη μορφή μίνι εμπορικών κέντρων, τα οποία ο στόχος είναι να αποτελέσουν εμπορικούς πόλους ευρύτερων περιοχών.

Στη φάση της έκδοσης των απαραίτητων αδειών έχει εισέλθει η δημιουργία ιδιόκτητου logistics center του ομίλου στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης, κόστους 36,5 εκατ. ευρώ σε ακίνητο 145 στρεμμάτων, καλυμμένης επιφάνειας 60.000 τμ. Το έργο θα ξεκινήσει στις αρχές του 2009 και, όπως εκτιμάται, η ολοκλήρωσή του θα συμβάλει στη μείωση των γενικών εξόδων του ομίλου, ο οποίος μέχρι σήμερα χρησιμοποιεί και ενοικιαζόμενα αποθηκευτικά συγκροτήματα.

Σημειώνεται ότι στο πεντάμηνο της φετινής χρήσης ο όμιλος κατέγραψε διεύρυνση του τζίρου του κατά 8,22%, δηλαδή σε επίπεδα άνω του ετήσιου πλάνου του, ενώ εκτιμάται ότι αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης θα χαρακτηρίσουν τον κύκλο εργασιών του όλο το έτος. Πέρυσι, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Μασούτης είχε φτάσει τα 544,87 εκατ. ευρώ, έναντι 505,11 εκατ. ευρώ το 2006, με κέρδη προ φόρων 18,55 εκατ. ευρώ, έναντι 17,99 εκατ. ευρώ. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν στα 33,94 εκατ. ευρώ, έναντι 31,56 εκατ. ευρώ το 2006. Στον επενδυτικό τομέα δαπανήθηκαν πέρσι περίπου 27 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων καταστημάτων, αγορά ακινήτων και προμήθεια εξοπλισμού.

Νέα καταστήματα σε Λάρισα-Χαλκιδική

Στις 13 Ιουνίου εγκαινιάστηκε το δεύτερο κατάστημα του ομίλου στη Λάρισα (βρίσκεται επί των οδών Δ. Γεωργιάδου 24 και Ερυθρού Σταυρού), το οποίο έχει 4 ταμεία και απασχολεί 30 υπαλλήλους υπό τη διεύθυνση της κυρίας Ειρήνης Ντέγκα.

Εξάλλου, στις 4 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου καταστήματος του ομίλου στη Σίβηρη Χαλκιδικής (4ο χλμ. επαρχιακής οδού Κασσανδρείας-Φούρκας), του 11ου καταστήματος του ομίλου στη Χαλκιδική, το οποίο διαθέτει parking, 4 ταμεία και απασχολεί 30 υπαλλήλους υπό τη διεύθυνση του κ. Ευστράτιου Σαφλέκου. Οι εγκαταστάσεις των δύο νέων καταστημάτων περιλαμβάνουν τμήματα μαναβικής, κρεοπωλείου, τυροκομικών, αλλαντικών, delicatessen, τροφίμων-ζαχαρωδών, κατεψυγμένων, κάβας, απορρυπαντικών, καλλυντικών, ειδών οικιακής χρήσης, χαρτικών και εποχιακών προϊόντων.

Τέλος, σημειώνεται ότι ολοκληρώθηκε η μεγάλη κλήρωση για τους κατόχους της Mas Club Card του ομίλου, αναφορικά με τις ενέργειες προώθησης των προϊόντων Lay’s που συμπεριλαμβανόταν σε φυλλάδιο προσφορών του. Η ηλεκτρονική κλήρωση, που έγινε στα κεντρικά γραφεία του ομίλου τον Ιούλιο, ανέδειξε έναν υπερτυχερό, τον κ. Ι. Λασκαρίδη, κάτοικο Θεσσαλονίκης, που κέρδίσε ένα φουσκωτό σκάφος Delimar 3M με εξωλέμβια τετράχρονη μηχανή Tohatsu 8 hp κι ένα τρέιλερ.