Περισσότεροι από 350 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρακολούθησαν το 17o Διεθνές Συνέδριο Logistics, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η επιλογή της πόλης δεν είναι τυχαία, καθώς η γεωγραφική της θέση τής επιτρέπει να παίξει στρατηγικό ρόλο ως διαμετακομιστικό κέντρο logistics στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης.

Περισσότεροι από 350 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρακολούθησαν το 17o Διεθνές Συνέδριο Logistics, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η επιλογή της πόλης δεν είναι τυχαία, καθώς η γεωγραφική της θέση τής επιτρέπει να παίξει στρατηγικό ρόλο ως διαμετακομιστικό κέντρο logistics στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης.

Κατά τη σύμφωνη γνώμη των περισσότερων συνέδρων και ομιλητών, το συνέδριο είχε επιτυχία, καθώς επιτεύχθηκε η μετουσίωση θεωρητικών προσεγγίσεων σε προτάσεις πρακτικών εφαρμογών και ο προσδιορισμός των τάσεων στην εξέλιξη των logistics. Για τα αποτελέσματα του συνεδρίου μιλήσαμε με τον κ. Ευάγγελο Αγγελετόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της BUSINESS LOGISTICS SERVICES και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Logistics στο παράρτημα της Αθήνας.

“σελφ σέρβις”: Πόσο σημαντικά είναι σήμερα τα logistics για την Ελλάδα;

Ευάγγελος Αγγελετόπουλος: Η Ελληνική Εταιρεία Logistics άρχισε να δραστηριοποιείται στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Τότε δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που ο όρος logistics συγχεόταν με τη λογιστική. Οπότε, ο πρώτος στόχος που προσπαθήσαμε να πετύχουμε ήταν να διασαφηνίσουμε τους όρους των logistics και να κάνουμε ευρέως κατανοητές κάποιες διαδικασίες, οι οποίες ήδη λάμβαναν χώρα στο πλαίσιο των logistics. Φυσικά, εκείνη την εποχή δεν γινόταν λόγος για logistics managers, αφού αυτοί μόλις την τελευταία διετία παίζουν πλέον καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις των διοικήσεων σε κάποιες επιχειρήσεις.

Αν αναζητήσουμε τα αίτια αυτής της εξέλιξης θα πρέπει να εστιάσουμε στην συνεχώς αυξανόμενη ένταση του εγχώριου ανταγωνισμού, αλλά και την παγκοσμιοποίηση. Ο αγρότης δεν αρκεί πλέον να έχει μόνο καλή τομάτα, αλλά πρέπει να έχει τη δυνατότητα να τη διοχετεύσει στην αγορά με το ελάχιστο δυνατό κόστος και τη μέγιστη ποιότητα, ώστε να τον επιλέξει ο αγοραστής.

Τα logistics διαμορφώνουν σε σημαντικό βαθμό τόσο το κόστος όσο και την ποιότητα του προϊόντος και επομένως δεν είναι πλέον δυνατό να αγνοηθούν από την επιχείρηση. Σύμφωνα με αναλυτές, οι επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν από την κατάρρευση των dotcom στις ΗΠΑ ήταν αυτές που μεταξύ των άλλων είχαν ένα επιτυχημένο σύστημα logistics.

“σ.σ.”: Σε ποιον τομέα των logistics παρουσιάζεται η εντονότερη ανάπτυξη στη χώρα μας;

Ε. Α.: Όλοι οι τομείς αναπτύσσονται, καθώς δημιουργούν μια αλυσίδα της οποίας κάποιοι κρίκοι δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αδύνατοι. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης παρουσιάζουν τα Third Party Logistics (3PL), δηλαδή η παροχή υπηρεσιών logistics από τρίτους.

Σύμφωνα με στοιχεία, στη χώρα μας μόλις το 25% περίπου των logistics γίνεται μέσω 3PL, ενώ τα μεγέθη σε Αμερική και Ευρώπη φτάνουν το 70%. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται να δούμε σημαντική ανάπτυξη σε αυτόν τον κλάδο τα επόμενα χρόνια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, με δικούς της αποθηκευτικούς χώρους, χρησιμοποιεί συχνότατα υπηρεσίες 3PL, προκειμένου να καλύψει κυρίως τις προσφορές που κάνει στους πελάτες της. Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή η εταιρεία 3PL δεν αναλαμβάνει μόνο το warehousing, αλλά και τη διανομή του προϊόντος στον καταναλωτή.

“σ.σ.”: Εκτός του θέματος της απελευθέρωσης των μεταφορών, υπάρχουν άλλα εμπόδια σε αυτήν την αναπτυξιακή πορεία;

Ε. Α.: Το θέμα της απελευθέρωσης των μεταφορών είναι πράγματι μείζονος σημασίας, και θεωρούμε ότι ακόμα δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα.

Ένα δεύτερο σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη των διαδικασιών logistics, από την πρώτη ύλη μέχρι τον καταναλωτή, είναι η τεχνολογική υστέρηση σε κάποια στάδια αυτής της διαδικασίας. Η χώρα μας μπορεί να αναπτύσσεται τεχνολογικά με γοργούς ρυθμούς, αλλά υπάρχουν κάποιοι τομείς που δεν ακολουθούν αυτή την πορεία. Έτσι, ενώ δημιουργούμε λεωφόρους υπερταχείας κυκλοφορίας, ορισμένες φορές τις οδηγούμε σε δρόμους με μια λωρίδα ανά κατεύθυνση. Ωστόσο -για να πούμε και τα θετικά- το γεγονός ότι η χώρα μας έχει καθυστερήσει στην ανάπτυξη των logistics επιτρέπει στους επιχειρηματίες να διαλέξουν πλέον λύσεις δοκιμασμένες και ολοκληρωμένες και επομένως να αποφύγουν κακοτοπιές που πέρασαν οι "πρωτοπόροι".

Ματιές στο συνέδριο

Ικανοποιημένες είναι οι διοικήσεις των περισσότερων ελληνικών επιχειρήσεων από την εγκατάσταση και λειτουργία μέχρι σήμερα του συστήματος ERP, σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσίασε ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλειος Μουστάκης. Ειδικότερα, επισήμανε ότι η εγκατάσταση του ERP βοηθάει στη μείωση κόστους της επιχείρησης, βελτιώνει την ποιότητα των λειτουργιών της, βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας και της προσφέρει καλύτερη πρόσβαση στην πληροφόρηση.

Ο ρόλος των τραπεζών

Προς το παρόν καμία ελληνική τράπεζα δεν έχει προσχωρήσει ουσιαστικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, όπως αποδεικνύει πρόσφατη έρευνα. Αυτό τόνισε ο κ. Ο. Ιωαννίδης, στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αναφερόμενος στον ελληνικό τραπεζικό τομέα και στις σχέσεις του με το Internet σε όσα αφορούν τις λειτουργίες των logistics. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η οποία αναφέρεται στις 25 ελληνικές και ξένες τράπεζες που λειτουργούσαν μέχρι τον Ιούνιο του 2001, το 80% των ελληνικών τραπεζών χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες τους μόνο για απλή επικοινωνία με τους πελάτες τους, ενώ μόλις σε ποσοστό 35% προχώρησαν στην ηλεκτρονική υποστήριξη των συναλλαγών.

Η εφαρμογή τους στη γεωργία

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας, κ. Λ. Λαμπρόπουλος, υπογράμμισε πως το υπουργείο Γεωργίας αναγνωρίζει πλέον το σημαντικό ρόλο των logistics στον αγροτικό τομέα, ενώ τόνισε πως μέσα από τις οργανωτικές αλλαγές που εισήγαγε ο πρώην υπουργός Γεωργίας, κ. Γ. Ανωμερίτης, τα logistics θα βρουν τον κατάλληλο χώρο εφαρμογής τους. Επίσης, ανακοίνωσε πως το υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει σε σύναψη συνεργασιών με έμπειρους επαγγελματίες logistics, καθώς και στην πρόσληψη κατάλληλα μετεκπαιδευμένων ατόμων στα logistics, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της εναρμόνισης των πρακτικών του υπουργείου με τις σύγχρονες εξελίξεις.

Πλήρης κάλυψη της Ολυμπιάδας

Ο Σύμβουλος του Οργανισμού “Αθήνα 2004”, κ. Κωνσταντίνος Ζαχαρόπουλος, επισήμανε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν ένα σημαντικό γεγονός για τα logistics. Η οργανωτική επιτροπή των αγώνων έχει θέσει ως βασικό στόχο της την πλήρη κάλυψη των αναγκών στις μεταφορές, στην αποθήκευση, στον εφοδιασμό, στην ασφάλεια και σε oποιoυδήποτε άλλο τομέα σχετίζεται με τα logistics, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους Oλυμπιακούς Αγώνες. Γι’ αυτόν το λόγο η Επιτροπή του “Αθήνα 2004” θα προχωρήσει άμεσα στη σύναψη συνεργασιών με εγχώριες και ξένες εξειδικευμένες εταιρείες παροχής υπηρεσιών logistics, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα στους Αγώνες.

Χρήση 3PL ανά κατηγορία αγοράς


  • Λιανεμπόριο 68%
  • Φαρμακευτικά προϊόντα 61%
  • Καταναλωτικά προϊόντα 84%
  • Είδη Πληροφορικής 80%
  • Χημικά προϊόντα 70%
  • Αυτοκινητοβιομηχανία 69%



















ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ LOGISTICS


ΕΚΤΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ


ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Αποθήκευση


63,3


17,9

Μεταφορά προς τον πελάτη


60,7


12,5

Κόστος μεταφοράς


59,8


22,3

Μεταφορά προς την επιχείρηση


44,6


11,6

Επιλεγμένες διαδικασίες παραγωγής


39,3


14,3

Συνένωση μεταφορικού έργου


32,1


16,1

Cross Docking


25


13,4

Διαχείριση στόλου


21,4


10,7

Σήμανση, επικόλληση ετικετών, πακετοποίηση προϊόντων


19,6


15,2

Επιστροφές προϊόντων


17,9


10,7

Επιτυχής ολοκλήρωση παραγγελίας


10,9


8,9

Διαχείριση αποθέματος


10,7


6,3

Πληροφοριακό σύστημα


8,9


12,5

Συναρμολόγηση προϊόντος


8,9


8

Εξυπηρέτηση πελάτη


4,5


5,4

Καταχώριση & επεξεργασία παραγγελίας


2,7


2,6

Αξιολόγηση υπηρεσιών 3PL από τον πελάτη





2000


1999


1998


1997


1996


82%


88%


86%


83%


90%

Παράγοντες επιλογής και αξιολόγησης 3PL








Μελλοντική επιλογή


Αξιολόγηση


Επιλογή

Προστιθέμενη αξία


32%


20%


18%

Απόδοση


28%


42%


40%

Κόστος


28%


40%


38%

Το επίπεδο των υπηρεσιών που σας παρέχονται είναι ανάλογο του κόστους;










Στόχος της εταιρείας


1999


2000

Διευκόλυνση μετάβασης σε ηλεκτρονικό εμπόριο


43,3%


60,0%

Ολοκλήρωση εφοδιαστικής αλυσίδας


92,9%


80,0%

Εμπειρία σε εξειδικευμένα θέματα Logistics


79,4%


82,6%

Βελτίωση πληροφοριακού συστήματος


56,7%


83,3%

Βελτίωση κύκλου διαδικασιών


90,8%


89%

(*) Ο κ. Ευάγγελος Αγγελετόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της BUSINESS LOGISTICS SERVICES και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics