Επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ σε μια δεκαετία για την ίδρυση και λειτουργία 10 καταστημάτων Leroy Merlin, με προϊόντα διακόσμησης και υλικά κατασκευών, σχεδιάζει ο γαλλικός όμιλος ADEO, στοχεύοντας σε ετήσιο τζίρο περίπου 30 εκατ. ευρώ. Η ADEO προτίθεται να οργανώσει τα περισσότερα από τα Leroy Merlin στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Το πρώτο Leroy Merlin ήδη λειτουργεί στο Εμπορικό Πάρκο του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, προσφέροντας 35.000 κωδικούς προϊόντων «Home Improvement» και «Do it Yourself», σε τιμές που καλύπτουν όλα τα "βαλάντια". Σύμφωνα με τα στελέχη του γαλλικού ομίλου, το 70% των προϊόντων προέρχεται από Έλληνες προμηθευτές.

Στόχος της ADEO είναι η “άλωση” των δύο μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου όπως εκτιμάται θα οργανωθούν τα περισσότερα από τα Leroy Merlin, καθώς και η είσοδός της σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Πάντως το πρώτο Leroy Merlin ήδη λειτουργεί με έδρα στο Εμπορικό Πάρκο του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος. Σε ένα πλήρως οργανωμένο χώρο, έκτασης 9.000τμ οι καταναλωτές μπορούν να επιλέξουν από μία γκάμα 35.000 προϊόντων «Home Improvement» και «Do it Yourself», τα οποία διατίθεται σε τιμές που καλύπτουν όλα τα “βαλάντια”. Το κατάστημα απασχολεί 201 εργαζόμενους, εκ των οποίων μόνον οι τρεις είναι Γάλλοι. Σύμφωνα με τα στελέχη του γαλλικού ομίλου, το 70% των προϊόντων του προέρχεται από Έλληνες προμηθευτές.

Η εταιρεία, διαφοροποιούμενη από τον ανταγωνισμό της, εκτός από τα πολλά επίπεδα τιμών ανά κατηγορία προϊόντων, προσφέρει στους πελάτες της και μια σειρά από υπηρεσίες και συμβουλές, από ένα ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για την κατασκευή διακοσμητικών ή άλλων στοιχειών για το σπίτι. Όσο για τη μεταφορά και παράδοση των προϊόντων στους χώρους κατοικίας των πελατών, η Leroy Merlin συνεργάζεται με την εταιρεία Δελατόλας.

Το εγχείρημα για την καθιέρωση των Leroy Merlin στην Ελλάδα ανέλαβε η SGB ΑΕ Ελληνική Εταιρεία Ιδιοκατασκευών, θυγατρική του ομίλου ADEO που συστάθηκε γι αυτό το σκοπό. Στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει κατά 60% ο γαλλικός όμιλος και κατά 40% επιχειρηματικό σχήμα από μέλη της οικογένειας Φουρλή. Το μεγαλύτερο μερίδιο της εταιρείας φέρεται να ελέγχει ο κ. Παύλος Φουρλής, αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Εκπρόσωποι του Γαλλικού ομίλου επισημαίνουν ότι η SGB φιλοδοξεί μέσω των Leroy Merlin να προσφέρει στους Έλληνες καταναλωτές νέες εμπειρίες αγορών, προωθώντας μια γκάμα προϊόντων που λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά εκείνης του ΙΚΕΑ, δεδομένου ότι δεν επικεντρώνεται σε έπιπλα, αλλά σε βασικά υλικά κατασκευών, είδη διακόσμησης, μπάνιου, κουζίνας, κήπου, εργαλείων, ηλεκτρικών ειδών κα. Όσο για το Practiker, θεωρούν ότι δεν δρα ανταγωνιστικά προς αυτό, δεδομένου ότι περιορίζεται σε λύσεις «do it your self» μόνο για το σπίτι.

Σημειώνεται ότι ο γαλλικός όμιλος ADEO όπου ανήκει η Leroy Μerlin, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος στην Ευρώπη και ο πέμπτος στον κόσμο στον τομέα αυτό, με παρουσία σε 9 χώρες και με δίκτυο 197 καταστημάτων.