σελφ σερβις - Σχέδιο Δράσης για την ανασύνθεση των τροφίμων

Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νομοθεσία

Σχέδιο Δράσης για την ανασύνθεση των τροφίμων

16 Ιουλίου 2018 | 12:34 Γράφει το σελφ-σέλφις  Team Topics: News,Θεσμικά,Τρόφιμα/Ποτά,Υγεία/Ομορφιά

Εγκύκλιο για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για την ανασύνθεση των προϊόντων τροφίμων εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, με σκοπό τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών του πληθυσμού της χώρας και γνώμονα κυρίως τη μεσογειακή διατροφή.

Το Σχέδιο απευθύνεται εκτός από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες στο ΣΕΒΤ και διαρθρώνεται σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος αξιολογεί την κατάσταση, βάσει ερευνών σχετικά με τη μέση ημερήσια πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, κυρίως ως προς τη λήψη ολικών σακχάρων, βιομηχανικώς παραγόμενων trans λιπαρών οξέων και αλατιού ανά ομάδα τροφίμων.

Ο δεύτερος, στοχοθετεί τη δημιουργία βάσης δεδομένων για τη σύνθεση των μεταποιημένων τροφίμων, η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία της περιεκτικότητάς τους σε διάφορα θρεπτικά συστατικά, με πρόνοια για τον περιορισμό αρχικά του αλατιού, των trans λιπαρών οξέων και των πρόσθετων σακχάρων.

Ο τρίτος άξονας αναφέρεται σε δράσεις που μπορεί να αναληφθούν εκ μέρους των βιομηχανικών επιχειρήσεων του κλάδου, με σκοπό τον περιορισμό της περιεκτικότητας στα προϊόντα τους των εν λόγω συστατικών.

Ο τέταρτος άξονας σχετίζεται με την παρακολούθηση του Σχεδίου Δράσης και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του, βάσει της λειτουργίας μιας τράπεζας δεδομένων αναφορικά με τη σύνθεση των τροφίμων, η οποία θα τροφοδοτείται με στοιχεία σχετικών αναλύσεων δειγμάτων τροφίμων, ενημερώσεις της ίδιας της βιομηχανίας τροφίμων, δεδομένα των ετικετών των τροφίμων, σχετικά στοιχεία άλλων κρατών-μελών της ΕΕ και ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εξάλλου, σημειώνουμε την εθελοντική δέσμευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών, με πρόσφατη απόφασή του, να μειώσει κατά 10% τη ζάχαρη στα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα αναψυκτικά (περιεκτικότητας φρούτων 0%-24,9%), στο παγωμένο τσάι και τα προϊόντα έτοιμου καφέ, τα αθλητικά και τα ενεργειακά ποτά των εταιρειών-μελών του μέχρι το 2020, με έτος αναφοράς το 2015, βάσει των δεσμεύσεων της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Βιομηχανιών Αναψυκτικών τον Φεβρουάριο του 2017.

σελφ σερβις (T. 485)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION