σελφ σερβις - Πότε και γιατί αλλάζει το καθεστώς αδειοδοτήσεων

Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νομοθεσία

Πότε και γιατί αλλάζει το καθεστώς αδειοδοτήσεων

24 Μαΐου 2016 | 00:00 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: Αγορά

Στην τελευταία φάση του έργου της βρίσκεται η Ομάδα Διοίκησης Έργου που συγκρότησε η κυβέρνηση, με τη συμμετοχή 14 γενικών γραμματέων των συναρμόδιων υπουργείων και με σκοπό την πλήρη και οριζόντια αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου περί αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Διυπουργικές ομάδες συντάσσουν και θα δώσουν σε δημόσια διαβούλευση τα αναγκαία νομικά κείμενα, για τη χορήγηση αδειοδοτήσεων στις βασικότερες ομάδες επιχειρήσεων.

Oι εν λόγω ομάδες είναι τρεις: Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι εταιρείες τροφίμων-ποτών και τα τουριστικά καταλύματα. Στόχος της Ομάδας Διοίκησης Έργου είναι να παρουσιάσει την πρότασή της το αργότερο έως το τέλος του Μαΐου, ώστε μετά και από ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση να καταλήξει στην τελική της πρόταση, που θα τεθεί σε ισχύει μέσα στο καλοκαίρι. Όταν ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή ο σχετικός νόμος, για την εφαρμογή του οποίου θα απαιτηθεί η έκδοση σειράς υπουργικών αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων. Την ευθύνη προώθησης των σχετικών νομοθετικών κειμένων θα αναλάβει κάθε υπουργείο χωριστά για τον τομέα δράσης του.

Η βασικότερη παράμετρος που θα διατρέχει στο σύνολό της τη νέα νομοθεσία, θα προβλέπει τον έλεγχο της κάθε νεοϊδρυθείσας εταιρείας μετά την εγκαινίαση της λειτουργίας της, ώστε αφενός να αποφεύγονται οι γραφειοκρατικού ή άλλου τύπου εμπλοκές εγκρίσεων αδειοδότησης καθ’ ον χρόνο προετοίμαζε την ίδρυσή της και αφετέρου ο επιχειρηματίας να ελέγχεται για τα όσα δηλώνει αρμοδίως ότι προτίθεται να κάνει.

Απλοποιήσεις κατά το 70% των ισχυόντων
Το νέο καθεστώς ελέγχου θα αφορά σε όλους τους συναρμόδιους φορείς και ειδικότερα τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΕΦΕΤ, καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιών. Σημειώνουμε ότι, όπως τόνισε στο σελφ σέρβις ο κ. Στρατής Ζαφείρης, Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, το νέο καθεστώς αδειοδότησης θα είναι απλοποιημένο περίπου κατά 70%, σε σχέση με το ισχύον. Προσθέτει ότι «η σχετική πρωτοβουλία που αναλάβαμε υποστηρίζεται τόσο από την Παγκόσμια Τράπεζα όσο και από ειδικούς συμβούλους, ώστε τα συναρμόδια υπουργεία να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αλλά και να ξεπεράσουν κάθε νομικό ή άλλο εμπόδιο, καθώς η Ομάδα Διοίκησης Έργου και οι 14 γενικοί γραμματείς που μετέχουν σε αυτή καλούνται να αναθεωρήσουν το σύνολο της νομοθεσίας περί αδειοδότησης των επιχειρήσεων, συντονίζοντας όλους τους συναρμόδιους φορείς στην προσπάθεια αυτή».

Σε ό,τι αφορά την υπουργική απόφαση, που προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την αδειοδότηση των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, παράγοντες του Υπουργείου Οικονομίας τονίζουν ότι θα ενταχθεί και αυτή στο συνολικό σχεδιασμό της Ομάδας Διοίκησης Έργου, καθώς προβλέπει διαδικασίες που ούτως ή άλλως θα περιληφθούν στη συνολική πρόταση που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Πάντως, αναγνωρίζεται ότι το υπουργείο Υγείας διενεργεί τους ελέγχους μετ΄ εμποδίων, καθότι οι μηχανισμοί του βασίζουν το έργο τους στην ξεπερασμένη από τις εξελίξεις στην αγορά νομοθεσία (μέρος της ορίζεται από Βασιλικά Διατάγματα).

Το σχέδιο της Υγειονομικής Διάταξης εκκρεμεί χρόνια και αφορά στους Ελεγκτές Δημόσιας Υγείας, οι οποίοι καλούνται να ελέγχουν τις αδειοδοτημένες εταιρείες από το Υπουργείο Οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται πως «και ο υγειονομικός έλεγχος δεν θα αποτελεί προαπαιτούμενο για την αδειοδότηση μιας επιχειρήσεις, αλλά θα έπεται της λειτουργίας της. Η ισχύουσα νομοθεσία δημιουργεί σύγχυση στην αγορά, αλλά και στους ίδιους τους ελεγκτές, γι’ αυτό ακριβώς επιχειρούμε νομοθετικά σε οριζόντια βάση, ώστε κάθε ενέργειά μας να είναι προϊόν συντονισμού», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

σελφ σερβις (T. 461)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION