σελφ σερβις - Κανονικότητα θρίλερ!

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οικονομία

Κανονικότητα θρίλερ!

29 Σεπτεμβρίου 2020 | 09:33 Γράφει ο Αλέξανδρος  Πεστιμαλτζόγλου Topics: Αγορά

Σε κατάσταση τρέλας εξελίσσεται για την οικονομία και την κοινωνία η «επιστροφή στην κανονικότητα» μετά το lockdown. Όσο περνάει ο καιρός, πάντως, ενισχύεται η εκτίμηση, βάσει στοιχείων, πως η ύφεση της παγκόσμιας, ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας δεν οφείλεται εξ ολοκλήρου στα μέτρα κατά της πανδημίας, αλλά επιταχύνθηκε από αυτά. Αρκούν σχετικώς τα στοιχεία επιβράδυνσης της ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2,9% πέρυσι έναντι 3,6% το 2018 και στην Ευρωζώνη αντίστοιχα 1,2% έναντι 1,9%, ο έντονος εμπορικός προστατευτισμός, η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κ.ά. Έτσι ή αλλιώς το προφίλ της νέας κανονικότητας γίνεται «διαβολικά» τρομακτικό.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ σε όρους όγκου το πρώτο τρίμηνο του 2020 παρουσίασε μείωση κατά 1,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, ενώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 παρουσίασε μείωση 0,9%.

Ως προσέγγιση δαπάνης οι επιμέρους ετήσιες μεταβολές, που διαμόρφωσαν το ποσοστό, σχετίζονται με την αύξηση της συνολικής τελικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 0,1%, τη δραματική μείωση των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 6,4%, την αύξηση των εξαγωγών κατά 2,5% και την αύξηση των εισαγωγών κατά 0,2%. Την ίδια περίοδο το ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ μειώθηκε κατά 1,8% –πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση μετά την πτώση κατά 2,3% το πρώτο τρίμηνο του 2009 στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου φέτος διαπιστώνεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 7.445 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2.512 εκατ. ευρώ, όπως προβλεπόταν για το εν λόγω πεντάμηνο φέτος στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, και ελλείμματος 1.760 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 4.795 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 43 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 916 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο του 2019. Σε πρώτη φάση το έλλειμμα επιχειρείται να καλυφθεί από το «μαξιλάρι ασφαλείας» και από δύο διαδοχικές εξόδους στις αγορές, με επταετές ομόλογο 2 δισ. ευρώ (επιτοκίου 2%) και δεκαετές 3 δισ. ευρώ (επιτοκίου 1,568%), αφού η πρόταση της Κομισιόν για τη συγκρότηση του «Ταμείου Ανάκαμψης» 2021-2027 ετέθη στη διελκυστίνδα των αντιθέσεων των κρατών-μελών της ΕΕ με άγνωστη ακόμα κατάληξη.

Έως συντριπτικά τα πλήγματα στις επιχειρήσεις
Τα νέα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο φέτος, αλλά και για το εφιαλτικό δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου, όπως αποτυπώνονται στο νέο δελτίο τύπου της ΕΛΣΤΑΤ, διεκτραγωδούν την εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, λόγω του lockdown.

Συγκεκριμένα, τη μεγαλύτερη μείωση κύκλου εργασιών μεταξύ πρώτου τριμήνου φέτος και πρώτου τριμήνου του 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Τέχνες-Διασκέδαση-Ψυχαγωγία (14,9%) και των τομέων Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (11,8%) και Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας (11,8%), ενώ για το ίδιο διάστημα οι επιχειρήσεις του τομέα Παροχής Νερού, Επεξεργασίας Λυμάτων, Διαχείρισης Αποβλήτων και Δραστηριοτήτων Εξυγίανσης και του τομέα Γεωργίας, Δασοκομίας και Αλιείας παρουσίασαν αύξηση κύκλου εργασιών κατά 5,8% και 5,3% αντίστοιχα.

Στο σύνολο των επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών στοιχείων (δηλαδή, των μεγάλων επιχειρήσεων) οι τομείς Τέχνες-Διασκέδαση-Ψυχαγωγία και Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση κύκλου εργασιών κατά 93,3% και 85,5% αντίστοιχα. Τα ίδια στοιχεία, σχετικά με την εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στο σύνολο της οικονομίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αποκαλύπτουν καταστροφή, καθώς δείχνουν απώλειες 32,2% ή 8,9 δισ. ευρώ, που αναλογούν στο 5% του ΑΕΠ. Στον κλάδο του λιανικού εμπορίου οι απώλειες τζίρου το εν λόγω δίμηνο ήταν της τάξης του 18,5% ή 2,8 δισ. ευρώ και στη Μεταποίηση 21,8% ή 2,2 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, ο στρεβλός καταμερισμός εργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ και η επακόλουθη προσήλωση στη «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού επιδεινώνει εγγενώς την κατάσταση της οικονομίας, εφόσον και μόνον ο κλάδος του τουρισμού προσφέρει άμεσα το 11,7% του ΑΕΠ και έμμεσα το 25,7%-30,9%. Σύμφωνα με έκθεση της Ernst & Young για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον τουρισμό, οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα θα μειωθούν φέτος κατά 58% σε σχέση με το 2019 –από 30,2 εκατ. το 2017, 33,1 το 2018 και 34,4 το 2019, φέτος οι τουριστικές αφίξεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 14,5 εκατ.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εκτίμηση πως οι αφίξεις δεν θα επανέλθουν στο προ της πανδημίας επίπεδο ούτε το 2024! Αντίστοιχα η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του κλάδου σε βάθος διετίας εκτιμάται πως θα συρρικνωθεί από 22 δισ. ευρώ το 2019, στα 12-16 δισ. ευρώ το 2020, στα 17-22 δισ. ευρώ το 2021 για να επανέλθει στα 22-23 δισ. ευρώ το 2023. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, μόνο στα ξενοδοχεία η ζημία θα φτάσει φέτος τα 4,46 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,26 δισ. ευρώ αφορούν τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας, ενώ τα 1,2 δισ. ευρώ αφορούν τα δωδεκάμηνης λειτουργίας.

Σε διάλυση η αγορά εργασίας
Η κρίση στην αγορά εργασίας, στο πλαίσιο της νέας οικονομικής «κανονικότητας», επιδεινώνει από ημέρα σε ημέρα το τοπίο από άποψη όγκου απασχόλησης, επιπέδου μισθών και μετατροπής των συμβάσεων εργασίας, με δυσμενείς για την εργασία όρους ελαστικότητας. Από τα αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο ως κύριες επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας επισημαίνονται η αύξηση των απουσιών από την εργασία, η μείωση των ωρών εργασίας σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, η αύξηση του μη οικονομικά ενεργού πληθυσμού και η αύξηση της εργασίας από το σπίτι.

Ειδικότερα, τον Μάρτιο φέτος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 12.923 άτομα, ενώ η μείωση των ανέργων το ίδιο διάστημα κατά 203.288 άτομα είναι πλασματική, εφόσον 173.254 εξ αυτών καταχωρίστηκαν στην κατηγορία των «οικονομικά μη ενεργών», μια κατηγορία απελπισίας των μακροχρόνια ανέργων. Επίσης, σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου έγιναν 612.048 νέες προσλήψεις έναντι 1.130.113 το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (-518.065), ενώ μόνο τον Μάιο καταγράφηκαν 224.267 λιγότερες προσλήψεις έναντι του Μαΐου της προηγούμενης χρονιάς.

Η ευρωπαϊκή θλίψη
Η νέα πολύπλευρη κρίση φέρνει αλλαγές και στο επίπεδο της ευημερίας των ανθρώπων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη των 27. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound) ξεκίνησε μια διαδικτυακή έρευνα μεγάλης κλίμακας σε ολόκληρη την ΕΕ, με στόχο να διαπιστωθεί ο αντίκτυπος στην ευημερία, την εργασία και τηλεργασία και στην οικονομική κατάσταση των ανθρώπων που ζουν στην Ευρώπη.

Τα πρώτα ευρήματα είναι αποκαρδιωτικά, καθώς αναδεικνύεται η μείωση της ευημερίας των ανθρώπων, η απαισιοδοξία τους για το μέλλον, η πτώση της εμπιστοσύνης τους σε ΕΕ, εθνικές κυβερνήσεις και μέσα ενημέρωσης, η χειροτέρευση των όρων της εργασίας τους και μια συνολική επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των ανθρώπων στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Αναφορικά με την ικανοποίηση από τη ζωή, οι αξιολογήσεις ήταν σχετικά υψηλές σε χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία. Η Γερμανία βρίσκεται στην 7η θέση της κατάταξης, ενώ η Ιταλία και η Γαλλία στην 19η και 20η αντίστοιχα. Τελευταία στην λίστα των 27 είναι η Ελλάδα, πράγμα που θα έπρεπε να ανησυχεί τους ταγούς της χώρας, αν ληφθεί υπόψιν πως, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, το 2019 σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν ήδη 3.161.900 άτομα στη χώρα μας…

Το Κουτί της Πανδώρας είναι προ πολλού ανοικτό. Το περιεχόμενό του, όμως, δεν είναι θεόσταλτο.

σελφ σερβις (T. 506)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION