σελφ σερβις - Ο βαρύς απολογισμός του χρόνου

Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020

Είσοδος Χρήστη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οικονομία

Ο βαρύς απολογισμός του χρόνου

11 Ιανουαρίου 2016 | 10:31 Γράφει ο Θανάσης  Κόκκινος Topics: Αγορά

«Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά τουφέκια πέφτουν…» στη γειτονιά μας, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, που έχουν μετατραπεί σε διακεκαυμένη ζώνη του πλανήτη. Και στην καθημαγμένη Ελλάδα από την επτάχρονη ύφεση και τις καταστροφικές για την οικονομία και την κοινωνία μνημονιακές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, οι ήχοι του πολέμου σμίγουν με τους κεραυνούς των «προαπαιτούμενων» και τις οιμωγές που προκαλούν τα νέα μέτρα που φέρνει ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016.

Ο φετινός Δεκέμβριος προβλέπεται ότι θα είναι πολύ θερμός, καθώς το μήνα αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να λύσει τον γόρδιο δεσμό του ασφαλιστικού, αλλά και να φορτώσει με νέα βάρη τους φορολογούμενους, τις επιχειρήσεις και τους συνταξιούχους, συνολικού ύψους 5,7 δισ. ευρώ, με την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού. Εξ αυτών, τα 3,2 δισ. ευρώ αφορούν σε έσοδα που θα προκύψουν από νέες φορολογικές παρεμβάσεις και τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ σε περικοπές δαπανών – περικοπές κυρίως συντάξεων, εισφορών και κοινωνικών παροχών.

Παράλληλα, μέσα στον Δεκέμβριο η κυβέρνηση πρέπει να εκταμιεύσει 7,8 δισ. ευρώ (στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές ύψους 5,9 δισ. ευρώ του Δημοσίου προς τους ιδιώτες), για να πληρώσει, μεταξύ άλλων, τρεις δόσεις προς το ΔΝΤ, τόκους που αναλογούν σε δάνεια που μας χορήγησαν οι πιστωτές, μισθούς, συντάξεις και σημαντικά ποσά που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία. Οι φορολογούμενοι από την πλευρά τους θα πληρώσουν την 3η δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ οι επιχειρήσεις τη δεύτερη δόση της αυξημένης προκαταβολής φόρου.

Πρόσθετα έσοδα- νέες αφαιμάξεις
Οι παρεμβάσεις που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός θα συντελεστούν σε περιβάλλον ύφεσης και υψηλής ανεργίας, αφού το 2016 το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,7%, με την εκτίμηση ότι θα αρχίσουν να καταγράφονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Για φέτος αναθεωρήθηκε ριζικά η πρόβλεψη του προσχεδίου, αφού πλέον προβλέπεται μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση 2,3% σωρευτικά το 2015. Σε απόλυτα μεγέθη, το ΑΕΠ αναμένεται στα 174,4 δισ. ευρώ το 2016, ενώ το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να αυξηθεί στα 327,6 δισ. ευρώ από 316,5 δισ. φέτος ή στο 187,8% του ΑΕΠ από 180,2% φέτος.

Στα 3,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,2 δισ. είναι νέοι φόροι, ανέρχεται ο φορολογικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις το 2016. Στο νέο προϋπολογισμό σκιαγραφούνται οι ανατροπές που σχεδιάζονται με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων: Αύξηση φορολογίας των αγροτών και των φορολογούμενων που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια, αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες, κατάργηση φοροαπαλλαγών κ.α. Τα πρόσθετα έσοδα καταμερίζονται ως εξής:

 • 142,2 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια. Η αύξηση των συντελεστών θα εφαρμοστεί αναδρομικά για τα φετινά ενοίκια.
 • 32 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες.
 • 150 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (εδώ περιλαμβάνονται οι αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες των φυσικών προσώπων).
 • 1,31 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ και τη σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης 30% στα νησιά.
 • 377 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση των συντελεστών στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
 • 32 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
 • 150 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.
 • 90 εκατ. ευρώ από την αύξηση στα ασφάλιστρα.
 • 20 εκατ. ευρώ από την κατάργηση ορισμένων απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ.
 • 157 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος στα νομικά πρόσωπα.
 • 114 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.
 • 79 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος στους αγρότες.
 • 56 εκατ. ευρώ από τους ελέγχους οχημάτων για ΚΤΕΟ.
 • 13 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση.
 • 41 εκατ. ευρώ από την ενεργοποίηση της φορολόγησης επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων.
 • 5 εκατ. ευρώ από την παροχή κινήτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ανασφάλιστων οχημάτων.
 • 100 εκατ. ευρώ από την επέκταση της συμμετοχής του Δημοσίου στο 30% των κερδών από παιχνιδομηχανές.
 • 210 εκατ. ευρώ από την επιβολή του ειδικού τέλους 5 λεπτών ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ.
 • 123 εκατ. ευρώ από λοιπές παρεμβάσεις.

Επίσης, το Υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζει από μηδενική βάση τις 716 φοροπαλλαγές που έχουν απομείνει και κοστίζουν στον προϋπολογισμό πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνονται 123 φοροαπαλλαγές στα νοικοκυριά (ιατρικές δαπάνες, δωρεές και χορηγίες, έκπτωση φόρου λόγω αναπηρίας κλπ) συνολικού κόστους 275,59 εκατ. ευρώ, 109 φοροαπαλλαγές νομικών προσώπων συνολικού κόστους 13,75 εκατ. ευρώ, 19 φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ συνολικού κόστους 426,24 εκατ. ευρώ, 79 φορολογικές απαλλαγές στον ΦΠΑ συνολικού κόστους 1,26 δισ. ευρώ και φοροαπαλλαγές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης συνολικού κόστους 972,4 εκατ. ευρώ.

Από τις περικοπές στις συντάξεις αναμένεται να εξοικονομηθούν 538,5 εκατ. ευρώ (29 εκατ. από την κατάργηση των ορίων ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση, 16 εκατ. από την κατάργηση της κατώτατης σύνταξης για τους κάτω των 67 ετών και 470 εκατ. από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση). Από την αύξηση εισφορών θα εισπραχθούν 1.112,6 εκατ. ευρώ επιπλέον, δηλαδή 712 εκατ. μεγαλύτερη αύξηση από φέτος (εισφορά 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που επιβλήθηκε φέτος-700 εκατ. για το 2016, 102 εκατ. από την αύξηση της εισφοράς των αγροτών, 223 εκατ. από τη μείωση των δικαιούχων ΕΚΑΣ κλπ).

Η έρευνα της Deloitte
Ο Δεκέμβριος, πάντως, εκτός από μήνας υπερφορτωμένος με φορολογικές υποχρεώσεις και προάγγελος των νέων βαρών που φέρνει το νέο έτος, είναι και ο κατ’ εξοχήν καταναλωτικός μήνας που τον αναμένει με λαχτάρα το χειμαζόμενο ελληνικό εμπόριο. Όμως, τα σχετικά μηνύματα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Σύμφωνα με την καθιερωμένη πλέον χριστουγεννιάτικη έρευνα της Deloitte, που πραγματοποιεί η εταιρεία σε 14 ευρωπαϊκές χώρες και τη Νότια Αφρική, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές σκοπεύουν να ξοδέψουν φέτος κατά μέσο όρο 513 ευρώ στις αγορές τους κατά την περίοδο των εορτών, ποσό μειωμένο μόλις κατά 0,3% σε σχέση με το 2014. Στην Ελλάδα οι καταναλωτές σχεδιάζουν να ξοδέψουν 402 ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 8,6% σε σχέση με τις πραγματικές δαπάνες που, όπως δήλωσαν, έκαναν την εορταστική περίοδο του 2014. Από το ποσό αυτό 168 ευρώ θα διατεθούν για την αγορά ειδών διατροφής, 154 ευρώ για δώρα και 80 ευρώ σε κοινωνικές δραστηριότητες. Σχετικά με τις αγορές ειδών διατροφής οι Έλληνες καταναλωτές δήλωσαν ότι θα τις πραγματοποιήσουν κατά το 81% από τα σούπερ μάρκετ, κατά το 40% από τα παραδοσιακά τοπικά παντοπωλεία και μόλις κατά το 6% μέσω του διαδικτύου.

σελφ σερβις (T. 456)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION