σελφ σερβις - Το αμφιλεγόμενο φως στο τούνελ...

Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οικονομία

Το αμφιλεγόμενο φως στο τούνελ...

17 Μαρτίου 2014 | 10:04 Γράφει ο Θανάσης  Κόκκινος Topics: Τάσεις

Τον περασμένο Νοέμβριο ο όγκος λιανικών πωλήσεων σημείωσε αύξηση για πρώτη φορά μετά το Μάρτιο του 2010. Τον Δεκέμβριο η Ελλάδα εισήλθε και τυπικά σε περίοδο αποπληθωρισμού, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή έκλεισε σε μέσα επίπεδα έτους σε ποσοστό χαμηλότερο του μηδενός. Αρνητικό πληθωρισμό η χώρα μας είχε να δει από το 1962, δηλαδή περισσότερο από μισό αιώνα πριν.

Η αγορά αντιμετώπισε θετικά την ανάκαμψη των πωλήσεων τον Νοέμβριο παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εξέλιξη αυτή περισσότερο ως αναλαμπή πρέπει να εκληφθεί παρά ως βιώσιμη προοπτική. Ουσιαστικά, τα στοιχεία του Νοεμβρίου του 2013 είναι μη συγκρίσιμα με αυτά του Νοεμβρίου του 2013, διότι φέτος τα καταστήματα παρέμειναν μια Κυριακή ανοικτά, ενώ για πρώτη φορά ίσχυσε και ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων που αναμφισβήτητα έδωσε μια πνοή στην αγορά. Επιπλέον, στην ανάκαμψη του όγκου λιανικών πωλήσεων (2,9%) «βοήθησε» και ο αρνητικός πληθωρισμός (-1,7% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, -0,9% μέσος ετήσιος δείκτης). Σε τρέχουσες τιμές ο λιανεμπορικός τζίρος σημείωσε μηδενική μεταβολή σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2012.

Αντίθετα, η είσοδος της Ελλάδας σε περίοδο αποπληθωρισμού και σε επίπεδο έτους (σε επίπεδο μήνα ο πληθωρισμός κινείτο αρνητικά από τον Μάρτιο του 2013), αντιμετωπίσθηκε με σκεπτικισμό. Όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, ο αποπληθωρισμός μπορεί μεν να έχει θετικό αντίκτυπο στην προσπάθεια μιας χώρας να επιστρέψει στην ανάπτυξη, καθώς επιδρά θετικά στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της και περιορίζει το ροκάνισμα των λαϊκών εισοδημάτων, αλλά όσο αυξάνονται οι αντιπληθωριστικές πιέσεις, τόσο αυξάνεται και η ποσοστιαία αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ.

Ο λόγος είναι απλός: Ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ προστίθεται στους ρυθμούς ανάπτυξης για να προκύψει η αύξηση του ΑΕΠ. Η πρόσθεση ενός αρνητικού αποπληθωριστή σημαίνει ότι αυξάνει ισόποσα την ύφεση ή μειώνει ισόποσα τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Επειδή, λοιπόν, το χρέος υπολογίζεται ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, όσο το ΑΕΠ μειώνεται τόσο αυξάνεται το χρέος. Η αύξηση του χρέους από τη μία και η προσδοκία περαιτέρω πτώσης των τιμών που τροφοδοτεί ο αρνητικός πληθωρισμός από την άλλη, λειτουργούν τελικά ως αντικίνητρο για επενδύσεις στην αγορά, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και οικονομικής στασιμότητας.

Στον πίθο των Δαναΐδων
Κυβέρνηση και διεθνείς οργανισμοί διατείνονται ότι διακρίνουν πια ένα φως στο βάθος του τούνελ της ύφεσης, άλλος πιο ζωηρό και άλλος πιο αχνό. Όμως, τα ελληνικά «υποζύγια» που σήκωσαν το βάρος της θρυλούμενης ανάκαμψης, μάλλον βλέπουν ακόμη στο βάθος του δικού τους τούνελ να επικρατεί βαθύ σκοτάδι. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ σε έκθεσή του επισημαίνει ότι την τελευταία τριετία η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων συρρικνώθηκε κατά 37,2%. Οι μισθωτοί, τονίζει, μέσα σε τρία χρόνια έχασαν 37 δισ. ευρώ από μειώσεις των αποδοχών τους και από τις φορολογικές επιβαρύνσεις, συμβάλλοντας στη μείωση της εγχώριας ζήτησης κατά 31,3% η οποία επέστρεψε στο επίπεδο του 1994.

Επίσης, οι κοινωνικές δαπάνες (συντάξεις, δαπάνες υγείας, προνοιακές μεταβιβάσεις) το ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 27% (από 55,2 δισ. ευρώ το 2009 σε 40,3 δισ. ευρώ το 2013). Στο ίδιο πάνω- κάτω συμπέρασμα κατέληξε και έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία κατά το 93% τα νοικοκυριά έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις εισοδήματος στο διάστημα της κρίσης, ενώ κατά το 40% έχουν τουλάχιστον ένα άτομο σε ανεργία. Επιπλέον, κατά το 70% τα νοικοκυριά έχουν κάνει περικοπές στις δαπάνες ειδών διατροφής, ενώ κατά το 92% έχουν περιορίσει τις δαπάνες τους για ένδυση και υπόδηση.

Οι συνέπειες της ακολουθούμενης μνημονιακής πολιτικής αποτυπώνονται με μεγάλη σαφήνεια για άλλη μια φορά στους «λογαριασμούς νοικοκυριών και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά», που εκδίδει ανά τρίμηνο η ΕΛΣΤΑΤ. Μετά και την έκδοση των «λογαριασμών» του τρίτου τριμήνου του 2013, προκύπτει ότι στο εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου:

  • Οι μισθωτοί έχασαν 5,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Οι απώλειες είναι της τάξης του 12,2%. Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, η απώλεια ξεπερνά τα 19,6 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 των εισοδημάτων από εξαρτημένη εργασία του τελευταίου προ ύφεσης χρόνου.
  • Μειωμένες κατά 11,1% σε σχέση με το εννιάμηνο του 2012 ήταν και οι κοινωνικές παροχές, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 4,8 δισ. ευρώ. Σε σχέση με το 2008, οι απώλειες ανέρχονται στα 9,5 δισ. ευρώ (- 19,7%).
  • Η τελική καταναλωτική δαπάνη έχει μειωθεί σε σχέση με το 2012 κατά 4,1 δισ. ευρώ, ενώ αν η σύγκριση γίνει με το εννιάμηνο του 2008 οι απώλειες φθάνουν τα 24,9 δισ. ευρώ.
  • Αναλόγως μειωμένο κατά 7,9 δισ. ευρώ ήταν το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα σε σχέση με το 2012, με τις απώλειες να εκτινάσσονται στα 33,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2008.

Όμως, οι συνεχείς περικοπές των εισοδημάτων, τα πολυποίκιλα πρόστιμα και χαράτσια και η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας έχουν εκμηδενίσει τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων φορολογουμένων, όπως αυτό προκύπτει και από τους «λογαριασμούς νοικοκυριών» της ΕΛΣΤΑΤ. Έτσι, παρά τη συνεχή φοροεπιδρομή σε εισοδήματα και περιουσία, το εννιάμηνο οι φόροι ήταν κατά 12,8% ή 1,1 δισ. ευρώ χαμηλότεροι σε σχέση με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2012, ενώ υπολείπονται κατά 1 δισ. ευρώ από τους φόρους του εννιαμήνου του 2008.

Φόροι... επί κοντώ
Οι Έλληνες υποφορολογούνται σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους, είχε ισχυριστεί προ καιρού ο κ. Γ. Στουρνάρας. Η απάντηση δόθηκε σύντομα από την ίδια τη Βουλή των Ελλήνων με την τριμηνιαία έκθεση που συντάχθηκε από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους. Και μάλλον ήταν αποστομωτική. Στην Ελλάδα –τονίζεται στην έκθεση– οι φορολογικοί συντελεστές τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι υψηλότεροι από το μέσο όρο των χωρών τόσο της ΕΕ όσο και της Ευρωζώνης.

  • Ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% έναντι 21,5% στην ΕΕ και 20,5% στην Ευρωζώνη.
  • Ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος γα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 46%, έναντι 39,5% στην ΕΕ και 44,5% στην Ευρωζώνη.
  • O ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 26% έναντι 21,8% στην ΕΕ και 25,9% στην Ευρωζώνη.

Κατά την τελευταία τριετία, συνεχίζει η έκθεση, θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη και τα εξής σχετικά με την υπερφορολόγηση των Ελλήνων πολιτών:

1. Από το 2010 αυξάνεται συνεχώς η φορολογία, όταν την ίδια περίοδο μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και η ανεργία ανεβαίνει.

2. Οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές για κάθε κατηγορία εισοδήματος στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτεροι, καθώς με την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται επιπλέον φόρος από 15% έως 4%.

3. Ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους έχει έως και επταπλασιαστεί από το 2010 έως σήμερα.

4. Ο φόρος που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι αυξημένος έως και 9 φορές.

5. Το συνολικό ποσό που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για τα ακίνητα επταπλασιάστηκε και από το 500 εκατομμύρια το 2009 έφτασε τα 3,5 δισ. ευρώ.

6. Ο ΦΠΑ από το 2010 έχει αυξηθεί τέσσερις φορές.

7. Τα τεκμήρια και τα τέλη κυκλοφορίας αυξήθηκαν από το 2010 δύο φορές, ενώ οι φόροι για τα καύσιμα τρεις φορές.

8. Από τον Μάιο του 2010 επιβλήθηκε για πρώτη φορά φόρος στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, από το 2011 και στο φυσικό αέριο.

9. Η εξίσωση των φορολογικών συντελεστών στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης οδήγησε σε αύξηση των φόρων κατά 450%.

«Η περαιτέρω άσκηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη βαριά φορολογουμένων», συμπεραίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, «δεν συνεπάγεται περισσότερα φορολογικά έσοδα, λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας και της ενίσχυσης της φοροδιαφυγής. Αυτό, άλλωστε, διαπιστώνεται και από την πτώση των εισόδων από τον φόρο εισοδήματος από το 2009 και μετά παρά την αύξηση των φόρων (από 17,42 δισ. το 2009 σε 14,4 δισ. ευρώ το 2013)».

σελφ σερβις (T. 436)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION