σελφ σερβις - Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τους ΓΤΟ

Τρίτη, 21 Μαΐου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεσμικά

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για τους ΓΤΟ

11 Φεβρουαρίου 2015 | 12:05 Γράφει το σελφ-σέλφις  Team Topics: News,Ευρωπαϊκή Ένωση

Τη νέα νομοθεσία που θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη της ΕΕ να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια φυτών που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) στην επικράτειά τους, ακόμα και αν αυτό επιτρέπεται σε επίπεδο ΕΕ, υπερψήφισε η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Η εν λόγω νομοθεσία επί της οποίας συμφώνησαν ήδη ανεπισήμως το ΕΚ και το Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, είχε αρχικά κατατεθεί το 2010, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει καμία πρόοδος λόγω της διαφωνίας μεταξύ των υπερασπιστών και των πολέμιων των ΓΤΟ στα κράτη-μέλη. Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός, που εγκρίθηκε με 480 ψήφους υπέρ, 159 κατά και 58 αποχές, θα επιτρέψει στα κράτη-μέλη να απαγορεύουν τους ΓΤΟ στην επικράτεια τους, στο πλαίσιο της εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής που εφαρμόζουν, πέραν των αξιολογήσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ). Θα μπορούν, επίσης, να απαγορεύουν τις καλλιέργειες ΓΤΟ για λόγους εθνικών πολεοδομικών κανονισμών και χωροταξίας, κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων, αποφυγής ακούσιας παρουσίας ΓΤΟ σε άλλα προϊόντα βάσει των στόχων της εθνικής αγροτικής πολιτικής.

Προ της θέσπισης των σχετικών εθνικών μέτρων απαγόρευσης, ο κανονισμός προβλέπει μια διαδικασία που επιτρέπει στην εκάστοτε εταιρεία καλλιέργειας ΓΤΟ να συναινεί στους εν λόγω περιορισμούς στην άδεια λειτουργίας της. Ωστόσο, εάν η εταιρεία διαφωνεί, το κράτος-μέλος θα μπορεί να επιβάλει μονομερώς την απαγόρευση. Το αραβόσιτο MON810 είναι σήμερα η μόνη γενετικά τροποποιημένη ποικιλία που καλλιεργείται στην ΕΕ. Η γενετικά τροποποιημένη πατάτα Amflora απαγορεύτηκε από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ το 2013 παρά την αρχική έγκριση της Commission. Σε κάθε περίπτωση, τα κράτη-μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι καλλιέργειές τους ΓΤΟ δεν θα «μολύνουν» άλλα προϊόντα και ότι θα αποφεύγεται η «μόλυνση» των εδαφών και των καλλιεργειών των γειτονικών τους χωρών. Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ την άνοιξη του 2015.

σελφ σερβις (T. 446)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION