σελφ σερβις - Βγαίνει στον «αέρα»: το Παρατηρητήριο Τιμών

Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεσμικά

Βγαίνει στον «αέρα»: το Παρατηρητήριο Τιμών

26 Ιουνίου 2018 | 09:34 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: Αγορά

Έτοιμο να επαναλειτουργήσει είναι το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Οικονομίας, με διαφορετική λογική οργάνωσης, όμως, σε σχέση με το προηγούμενο. Δύο είναι οι βασικοί προβληματισμοί της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου που διαχειρίζεται το σχετικό έργο. Αφενός κατά πόσο το σύστημα θα δέχεται καθημερινώς τιμές από τις αλυσίδες σουπερ μάρκετ και κατά πόσο τα στοιχεία που οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση θα παρουσιάζονται με «ονοματεπώνυμο».

Bάσει των τελευταίων πληροφοριών, φαίνεται πως τελικά οι τιμές που θα παρουσιάζει το Παρατηρητήριο θα ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση και θα είναι οι μέσες κι όχι ανά δίκτυο, αφού θα προκύπτουν ως αποτέλεσμα επεξεργασίας των στοιχείων όλων των μεγάλων αλυσίδων.

Παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν ότι οι εταιρείες εξέφρασαν ενστάσεις για το ενδεχόμενο οι τιμές στο Παρατηρητήριο να ανεβαίνουν ανά αλυσίδα, θυμίζοντας ότι και στο παρελθόν η σχετική μεθοδολογία προκάλεσε τριβές κι εντάσεις μεταξύ αγοράς και υπουργείου. Εξάλλου, στελέχη του κλάδου τονίζουν ότι ο ρόλος του Παρατηρητηρίου είναι να καταγράφει τα μέσα επίπεδα τιμών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αποτυπώνοντας την τάση της εξέλιξής τους, κι όχι να γίνεται πεδίο του ανταγωνισμού των σούπερ μάρκετ.

Η σχετική θέση φαίνεται πως έχει γίνει δεκτή από τη Γενική Γραμματεία. Στο πλαίσιο αυτό, τα στοιχεία που θα δοθούν στη δημοσιότητα στα τέλη του Ιουνίου, οπότε θα εγκαινιαστεί η νέα περίοδος της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών, θα παρουσιάζονται χωρίς αναφορά στα δίκτυα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο διάστημα των περίπου είκοσι εβδομάδων που το Παρατηρητήριο Τιμών λειτουργεί πιλοτικά, δηλαδή με πρόσβαση στα στοιχεία του μόνο των υπηρεσιών του υπουργείου, θεαματικές μεταβολές τιμών δεν παρατηρήθηκαν. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στο σελφ σέρβις, από μήνα σε μήνα οι μεταβολές τιμών ήταν της τάξης μόλις του -0,7% έως +0,7%.

Στο μεταξύ, το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων λειτουργεί χωρίς προβλήματα παρά την ανησυχία εξαιτίας της «φωτιάς» στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου –εννοείται ότι η βάση δεδομένων του έχει μεγάλη ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό. Σε ό,τι αφορά το Παρατηρητήριο Διατραπεζικών χρεώσεων, το υπουργείο ήδη βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, προκειμένου να συζητήσει το θέμα και κυρίως να συμφωνήσει στο ποιες χρεώσεις θα «ανέβουν» στο σύστημα και ποιες κατηγορίες χρεώσεων θα οριστούν. Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος διαβούλευσης, η Γενική Γραμματεία θα προχωρήσει στο διαγωνισμό επιλογής αναδόχου για την υλοποίηση του έργου. Σημειώνεται ότι η αγορά έχει θέσει πολλές φορές στο παρελθόν ζήτημα του ύψους των διατραπεζικών χρεώσεων, χαρακτηρίζοντάς τις υπερβολικά υψηλές.

Πρόσφορες και εκπτώσεις
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των προσφορών, των εκπτώσεων και των προωθητικών ενεργειών, η Γενική Γραμματεία απηύθυνε κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου προς την αγορά ένα εκτενές ερωτηματολόγιο, προκειμένου να αποτυπώσει τις θέσεις, τις απόψεις και τις όποιες ενστάσεις των εμπόρων και των παραγωγών.

Μάλιστα, στην επιστολή που συνοδεύει το ερωτηματολόγιο η Γενική Γραμματεία επισημαίνει ότι αυτό που επιζητά δεν είναι μόνο οι επίσημες απόψεις των κεντρικών φορέων της αγοράς (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΒΕΑ κ.ά.), αλλά και οι τοποθετήσεις των μελών τους, δηλαδή των επιχειρηματιών. Ο σκοπός του υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης είναι να αναμορφώσει το πλαίσιο για τη διενέργεια προσφορών και εκπτώσεων, έχοντας προηγουμένως αποφασίσει ποια ζητήματα θα περάσούν στον υπό κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας της αγοράς και ποια θα τα κυρωθούν με διατάξεις του Αγορανομικού Κώδικα.

σελφ σερβις (T. 484)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION