σελφ σερβις - Πώς έκλεισε το deal Metro-Αφοί Βερόπουλοι

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεσμικά

Πώς έκλεισε το deal Metro-Αφοί Βερόπουλοι

4 Ιανουαρίου 2016 | 13:49 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: Θεσμικά

Περί τα 140 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα κοστίσει στη Metro ως επένδυση το deal για τον έλεγχο της Αφοί Βερόπουλοι. Πρόκειται για ποσό το οποίο περιλαμβάνει, πέρα από τη συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας, μια σειρά από αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν σε βάθος χρόνου στα καταστήματά της, ώστε να προσαρμοστούν στις προδιαγραφές λειτουργίας της μητρικής.

Παραμονές έκδοσης του τεύχους, η Metro επρόκειτο να υπογράψει τις συμβάσεις δανειοδότησής της από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ώστε να αρχίσει να εξελίσσεται το deal. Πρώτος στόχος της θα είναι το δίκτυο της Αφοί Βερόπουλοι να επανέλθει σε ομαλό καθεστώς λειτουργίας πριν τις εορτές των Χριστουγέννων, ώστε να μην χαθεί ο πολύτιμος τζίρος της περιόδου που συμμετέχει με σημαντικό ποσοστό στις ετήσιες πωλήσεις κάθε αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Ήδη μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου οι ελλείψεις σε προϊόντα ήταν κάτι περισσότερο από εμφανείς στα καταστήματα της Αφοί Βερόπουλοι, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων. Στο μεταξύ, η εταιρεία, κατά πληροφορίες, είχε κλείσει κάποια λίγα σε αριθμό καταστήματά της, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει το κόστος τροφοδοσίας και λειτουργίας τους.

Οι κόκκινες υποχρεώσεις και η κάλυψή τους
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός της Metro προβλέπει τη διάθεση των περίπου 140 εκατ. ευρώ αφενός για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τής Αφοί Βερόπουλοι και αφετέρου για την αντιμετώπιση των μελλοντικών αναγκών που θα υπάρξουν, αναφορικά με τις ανακαινίσεις των καταστημάτων της. Στο προαναφερόμενο ποσό δεν περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις τής εταιρείας προς προμηθευτές, που ήδη εξυπηρετούνται και τις οποίες αναλαμβάνει εφεξής να εξυπηρετεί η Metro. Υπολογίζεται ότι οι μη εξυπηρετούμενες όφειλες της Αφοί Βερόπουλοι ανέρχονταν στις αρχές Δεκεμβρίου στα 60 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό το οποίο θα καταβληθεί άμεσα σε προμηθευτές, εργαζόμενους και ταμεία ασφάλισης μετά από τραπεζικό δανεισμό. Το υπόλοιπο των προβλεπομένων κεφαλαίων για το σύνολο της επένδυσης θα διατεθεί σε βάθος περίπου τριών ετών και θα αφορά σε ανάγκες που θα υπάρξουν για τις σταδιακές μετατροπές και προσαρμογές των καταστημάτων της Αφοί Βερόπουλοι. Πιθανολογείται ότι σε βάθος χρόνου όλα τα καταστήματά της θα μετατραπούν σε My Market.

Σκληρή η διαπραγμάτευση με τις τράπεζες
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Metro θα συνάψει δανειακές συμβάσεις με τις τράπεζες, προκειμένου να καλύψει ένα μεγάλο –αν όχι το μεγαλύτερο– μέρος των 140 εκατ. ευρώ. Όποια διαφορά προκύψει στη χρηματοδότηση, η εταιρεία θα την αντιμετωπίσει με ίδια κεφάλαια. Η κρισιμότερη, ίσως, παράμετρος των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες ήταν οι όροι δανειοδότησης. Αποτέλεσε, εξάλλου, και το βασικότερο λόγο για τον οποίο καθυστέρησε η ολοκλήρωση της σχετικής συμφωνίας. Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών επικεντρώθηκαν στον χρόνο επιμήκυνσης των δανείων και στο «ψαλίδισμα» των επιτοκίων, με τη Metro να ζητά ευνοϊκή μεταχείριση, προκειμένου να επωμιστεί την ευθύνη εξυπηρέτησης των «κόκκινων» υποχρεώσεων της Αφοί Βερόπουλοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι Metro μέχρι σήμερα δεν έχει προσφύγει σε τραπεζικό δανεισμό.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, οι διαπραγματεύσεις ήταν ιδιαιτέρως σκληρές, ενώ στην επιτυχή κατάληξή τους συνετέλεσε η ασφυκτική πίεση του χρόνου και η μέριμνα να κλείσει το deal πριν τα Χριστούγεννα, ώστε να αποφευχθούν τυχόν παρατράγουδα. Άλλωστε, ο κίνδυνος κατάρρευσης του δικτύου γινόταν περισσότερο ορατός πλησιάζοντας προς το τέλος της χρονιάς, με την πλειονότητα των προμηθευτών να προειδοποιούν όλες τις πλευρές (Metro, τράπεζες, Αφοί Βερόπουλοι) για το ενδεχόμενο να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια της προς εξαγορά αλυσίδας, αφήνοντάς την χωρίς προϊόντα την περίοδο των εορτών.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου οι μέτοχοι της Metro ήλθαν σε συμφωνία με τον κ. Νίκο Βερόπουλο, βασικό μέτοχο της Αφοί Βερόπουλοι, και αυτό το οποίο εκκρεμούσε ήταν η συμφωνία με τις τράπεζες. Στις αρχές του Δεκεμβρίου η διοίκηση της Metro άφηνε να διαρρεύσει ότι είχε έλθει σε προφορική συμφωνία με τις τράπεζες και ότι είχε υποβάλλει ως όφειλε και αίτημα προς έγκριση της συμφωνίας της με την Αφοί Βερόπουλοι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η επόμενη μέρα του ομίλου
Παράγοντες της Αφοί Βερόπουλοι δήλωναν στις αρχές του Δεκεμβρίου στο σελφ σέρβις ότι μετά τη συμφωνία με τις τράπεζες άρχισαν να εισρέουν κεφάλαια στην εταιρεία, με αποτέλεσμα τη σταδιακή ομαλοποίηση της τροφοδοσίας του δικτύου της. Οι ίδιοι παράγοντες προσέθεταν ότι μετά τη γιορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και αφού η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφανθεί για το deal, πρόκειται να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης των μετοχών της Αφοί Βερόπουλοι στους νέους μετόχους. Βάσει προβλέψεων, αυτό θα καταστεί εφικτό έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Τι μεταβιβάζεται στη Metro
Σημειώνεται ότι τυπικά η συμφωνία αφορά στην πώληση της Αφοί Βερόπουλοι, των αποθηκών της εταιρείας Ψυγεία Αθηνών και του ακινήτου της εταιρείας Αχαϊκά Ακίνητα στην Πάτρα. Υπό τον έλεγχο της Metro περνά το κέντρο logistics, δηλαδή η αποθήκη ξηρού φορτίου 25.000τμ στεγασμένου χώρου σε οικόπεδο 50.000τμ στη Μάντρα, το συσκευαστήριο κρέατος 3.500τμ στου Ρέντη, οι εγκαταστάσεις της Ψυγεία Αθηνών επίσης στην περιοχή του Ρέντη και, φυσικά, το δίκτυο των περίπου 180 καταστημάτων της Αφοί Βερόπουλοι, με παρουσία στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Τα ηνία της Αφοί Βερόπουλοι έχει αναλάβει ήδη νέος γενικός διευθυντής. Πρόκειται για τον κ. Γιώργο Δέδε, ο οποίος προσελήφθη προκειμένου να οδηγήσει την Αφοί Βερόπουλοι στην κρίσιμη αυτή μεταβατική περίοδο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρώτη φάση δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές στην εταιρεία. Η δομή της θα παραμείνει η ίδια, ενώ οι σχετικές οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε δεύτερο χρόνο. Σχετικά με τον σημερινό μέτοχο της εταιρείας, κ. Νίκο Βερόπουλο, πηγές αναφέρουν ότι θα αποδεσμευθεί πλήρως από την εταιρεία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε και η αλυσίδα θα έχει «πάρει το δρόμο της». Στο μεταξύ, θα έχουν ολοκληρωθεί οι απογραφές και θα έχει διευθετηθεί κάθε νομική εκκρεμότητα, ενώ θα έχει αποτυπωθεί πλήρως η οικονομική θέση της εταιρείας.

«Κανένας δεν μας αδίκησε»
Ανώτατοι παράγοντες της Αφοί Βερόπουλοι, σχολιάζοντας τη συμφωνία εξαγοράς, τη χαρακτηρίζουν ως ένα «εξαιρετικό destress deal» για την ίδια την εταιρεία και ως ένα «δύσκολο συμβόλαιο» για τους αγοραστές, αφού η περιπέτεια με τα capital controls και η ακύρωση της συμφωνίας με τη Σκλαβενίτης έριξαν στα «ρηχά» την αλυσίδα. «Στους κρίσιμους μήνες που μεσολάβησαν από το καλοκαίρι μέχρι τον Δεκέμβριο χάθηκαν πολλά κεφάλαια, ενώ η εταιρεία περιήλθε σε δυσμενέστερη οικονομική κατάσταση», τονίζουν. Αναφερόμενοι στη Metro και τους μετόχους της δηλώνουν πως «σε κάθε περίπτωση, κανείς τους δεν μας αδίκησε…».

σελφ σερβις (T. 456)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION