σελφ σερβις - EK: Δικαιότερο και διαφανές σύστημα εταιρικής φορολόγησης

Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεσμικά

EK: Δικαιότερο και διαφανές σύστημα εταιρικής φορολόγησης

22 Δεκεμβρίου 2015 | 15:36 Γράφει το σελφ-σέλφις  Team Topics: News,Νομοθεσία,Οικονομία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμα που υιοθέτησε στα τέλη Νοεμβρίου, παραθέτει προτάσεις σχετικά με το πώς μπορεί να καταστεί δικαιότερο το ύστημα υπολογισμού και πληρωμής των εταιρικών φόρων. Μεταξύ άλλων, ζητείται από τα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν υποχρεωτική την υποβολή αναφορών από τις πολυεθνικές εταιρείες των οικονομικών τους στοιχείων (κερδών και φόρων) ανά χώρα και να θεσπίσουν κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών.

Ζητούν επίσης από τα κράτη μέλη να μοιράζονται συστηματικά τις εθνικές τους αποφάσεις και άλλα φορολογικά στοιχεία που έχουν αντίκτυπο σε άλλα κράτη μέλη. Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι, εκτός από την απώλεια εσόδων για τα εθνικά κράτη, είναι επίσης άδικο το γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες φτάνουν να μην πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους επί των κερδών τους, ενώ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και απλοί πολίτες πληρώνουν όλους τους φόρους που τους αναλογούν. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι χρειάζεται επίσης να υπάρξει συμφωνία σχετικά με το τι επιτρέπεται στα πλαίσια των φορολογικών αποφάσεων και των προηγμένων «συμφωνιών μεταβιβαστικής τιμολόγησης» (transfer pricing - ο τρόπος με τον οποίο αποτιμώνται οι συναλλαγές στο εσωτερικό της ίδιας εταιρείας).

Αναφορά υπάρχει στην απόφαση και στην καλύτερη προστασία των ατόμων που αποκαλύπτουν στοιχεία τα οποία προάγουν το δημόσιο συμφέρον, σημειώνοντας ότι οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο «Luxleaks» έγιναν από ερευνητικούς δημοσιογράφους που χρησιμοποίησαν πληροφορίες τις οποίες τους παρείχε ο πρώην εργαζόμενος της «Big Four», Antoine Deltour, ο οποίος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη  στο Λουξεμβούργο. Το ψήφισμα των συν-εισηγητών Elisa Ferreira (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) και Michael Theurer (Φιλελεύθεροι, Γερμανία) υιοθετήθηκε με 508 ψήφους υπέρ, 108 κατά και 85 αποχές.

σελφ σερβις (T. 456)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφιέρωμα

Σοκολάτα: Ακόμη πιο γλυκιά φέτος…

Σημαντικά αυξάνονται φέτος οι πωλήσεις της σοκολάτας σχεδόν σε όλες τις υποκατηγορίες της και, όπως αναμένεται, η εν λόγω τάση θα έχει συνέχεια. Στο μεταξύ, η ζήτηση οδηγείται όλο και πιο έντονα από το μεγάλο διεθνές ρεύμα υπέρ των φυσικών, υγιεινών προϊόντων, με οικολογικές προδιαγραφές παραγωγής και η σοκολατοβιομηχανία δεν σταματά να ανταποκρίνεται, με νέα λανσαρίσματα και υποσχέσεις συνδυασμού απόλαυσης και υγιεινής διατροφής.

Διαβάστε το ειδικό αφιέρωμα
  • Εκδηλώσεις
  • Έρευνα
  • Εργασία
  • Campaigns
  • Προφίλ εταιρείας

Προφίλ εταιρείας

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION