σελφ σερβις - EK: Δικαιότερο και διαφανές σύστημα εταιρικής φορολόγησης

Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεσμικά

EK: Δικαιότερο και διαφανές σύστημα εταιρικής φορολόγησης

22 Δεκεμβρίου 2015 | 15:36 Γράφει το σελφ-σέλφις  Team Topics: News,Νομοθεσία,Οικονομία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ψήφισμα που υιοθέτησε στα τέλη Νοεμβρίου, παραθέτει προτάσεις σχετικά με το πώς μπορεί να καταστεί δικαιότερο το ύστημα υπολογισμού και πληρωμής των εταιρικών φόρων. Μεταξύ άλλων, ζητείται από τα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν υποχρεωτική την υποβολή αναφορών από τις πολυεθνικές εταιρείες των οικονομικών τους στοιχείων (κερδών και φόρων) ανά χώρα και να θεσπίσουν κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών.

Ζητούν επίσης από τα κράτη μέλη να μοιράζονται συστηματικά τις εθνικές τους αποφάσεις και άλλα φορολογικά στοιχεία που έχουν αντίκτυπο σε άλλα κράτη μέλη. Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι, εκτός από την απώλεια εσόδων για τα εθνικά κράτη, είναι επίσης άδικο το γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες φτάνουν να μην πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους επί των κερδών τους, ενώ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και απλοί πολίτες πληρώνουν όλους τους φόρους που τους αναλογούν. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι χρειάζεται επίσης να υπάρξει συμφωνία σχετικά με το τι επιτρέπεται στα πλαίσια των φορολογικών αποφάσεων και των προηγμένων «συμφωνιών μεταβιβαστικής τιμολόγησης» (transfer pricing - ο τρόπος με τον οποίο αποτιμώνται οι συναλλαγές στο εσωτερικό της ίδιας εταιρείας).

Αναφορά υπάρχει στην απόφαση και στην καλύτερη προστασία των ατόμων που αποκαλύπτουν στοιχεία τα οποία προάγουν το δημόσιο συμφέρον, σημειώνοντας ότι οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο «Luxleaks» έγιναν από ερευνητικούς δημοσιογράφους που χρησιμοποίησαν πληροφορίες τις οποίες τους παρείχε ο πρώην εργαζόμενος της «Big Four», Antoine Deltour, ο οποίος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη  στο Λουξεμβούργο. Το ψήφισμα των συν-εισηγητών Elisa Ferreira (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) και Michael Theurer (Φιλελεύθεροι, Γερμανία) υιοθετήθηκε με 508 ψήφους υπέρ, 108 κατά και 85 αποχές.

σελφ σερβις (T. 456)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφιέρωμα

Παγωτό: Άλλους δρόσισε κι άλλους έκαψε, λόγω Covid-19

Η άνοδος των πωλήσεων παγωτού στα σούπερ μάρκετ το πρώτο τετράμηνο φέτος ήταν εκπληκτική, 20% σε αξία, δεδομένης της σύμπτωσης του lockdown, στη διάρκεια του οποίου η οργανωμένη λιανική έκανε χρυσές δουλειές, με την έναρξη της σεζόν του προϊόντος. Όμως, για τη μικρή λιανική και τον τουρισμό, που δημιουργούν ένα χρυσό μερίδιο για τη βιομηχανία παγωτού τα καλοκαίρια, οι επιπτώσεις είναι βαριές και μακροπρόθεσμες, ενόσω ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας εντείνει την αβεβαιότητα…

Διαβάστε το ειδικό αφιέρωμα
  • Εκδηλώσεις
  • Έρευνα
  • Εργασία
  • Campaigns
  • Προφίλ εταιρείας

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION