σελφ σερβις - ΑΝΕΔΗΚ Kρητικός: Και δεύτερη έκπληξη...

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιανεμπόριο

ΑΝΕΔΗΚ Kρητικός: Και δεύτερη έκπληξη...

11 Σεπτεμβρίου 2017 | 10:52 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: Αγορά

Για την ενίσχυση των βασικών μεγεθών της και τη διεύρυνση του μεριδίου της σε μια αγορά ταυτόχρονα πτωτική και υπό συνθήκες αναδιανομής τζίρου, εξαιτίας της «αναγέννησης» του δικτύου της Μαρινόπουλος υπό τη Σκλαβενίτης, η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός κινείται αντίθετα προς το κλίμα του οικονομικού περιβάλλοντος. Σε μικρό διάστημα μετά την απόκτηση του 22% του μετοχικού κεφαλαίου και του μάνατζμεντ της βορειοελλαδικής Γρηγοριάδης, ανακοίνωσε την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου και του μάνατζμεντ της κρητικής CRM-Αριάδνη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική συμφωνία αφορά στο 51% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Έτσι η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός αποκτά παρουσία και στην Κρήτη, μετά την είσοδό της στους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών, μέσω της Γρηγοριάδης.

Πηγές του σελφ σέρβις αναφέρουν ότι η συμφωνία εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου της CRM-Αριάδνη από την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός επρόκειτο να τεθεί προς έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων τής πρώτης στις 11 Ιουλίου. Το «πράσινο φως» των μετόχων θα επιτρέψει στην ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός:

  • να τροφοδοτεί τη CRM με τα αναγκαία εμπορεύματα για τη λειτουργία του δικτύου franchise της Αριάδνη,
  • να καταστήσει πιο ανταγωνιστικές τις συμφωνίες που έχει συνάψει η CRM με τις προμηθεύτριες εταιρείες, εξασφαλίζοντάς της τις παροχές που απολαμβάνει η μητρική πλέον εταιρεία,
  • να βελτιώσει τις προαναφερόμενες παροχές, καθότι ενδυναμώνεται η διαπραγματευτική της θέση έναντι των προμηθευτών και
  • ασκώντας το μάνατζμεντ της κρητικής εταιρείας, να εφαρμόσει το εμπορικό της πλάνο και σταδιακά να εξετάσει σειρά παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων δεν αποκλείεται ακόμη και η μετονομασία του τοπικού δικτύου της Αριάδνη.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ
Μετά τη νέα εξαγορά, όπως εκτιμά η διοίκηση της μητρικής, ο συνολικός τζίρος του ομίλου θα φθάνει τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Φέτος στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών θα περάσει μέρος του τζίρου που πραγματοποιεί η CRM-Αριάδνη, αφού η εξαγορά θα κλείσει τον έβδομο μήνα. Όμως το 2018, οπότε η ενοποίηση των μεγεθών τόσο της Γρηγοριάδης όσο και της κρητικής αλυσίδας θα υπολογιστεί σε 12μηνη βάση, τα έσοδα του ομίλου θα φθάσουν τα 300 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, θα αυξηθούν περαιτέρω από τη λειτουργία των νέων καταστημάτων, που θα έχει εγκαινιάσει στο μεταξύ η μητρική αλυσίδα.

Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της περσινής χρήσης, το 2016 έκλεισε για τη μητρική εταιρεία με κύκλο εργασιών 179,6 εκατ. ευρώ, Ebitda 5,7 εκατ. ευρώ και καθαρά προ φόρων κέρδη 1,9 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το δίκτυο των πωλήσεών της, πλέον ο όμιλος αριθμεί συνολικά 250 καταστήματα με παρουσία σε 18 νομούς της χώρας.

Από αυτά, τα 118 ανήκουν στην ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, τα 40 στη Γρηγοριάδης και τα 92 στη CRM-Αριάδνη. Σήμερα στην ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός απασχολούνται περίπου 1.300 εργαζόμενοι και περίπου 500 στη Γρηγοριάδης. Αν προστεθούν οι απασχολούμενοι στη CRM-Αριάδνη, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στον όμιλο της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός πρέπει να υπερβαίνει κατά πολύ τους 2.000.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Η εταιρεία, πέρα από τις επιθετικές κινήσεις με τις οποίες επιχειρεί τη γρήγορη επέκτασή της, αναπτύσσει το δίκτυό της με τη δημιουργία και εγκαινίαση νέων σούπερ μάρκετ. Ήδη φέτος έχει εγκαινιάσει 17 νέες εμπορικές μονάδες, εταιρικές και franchise –οι μικρές μονάδες που δεν διαθέτουν κρεοπωλείο φέρουν την επωνυμία δικαιόχρησης Top Market. Η διοίκησή της ευελπιστεί ότι ως το τέλος του χρόνου θα συνεχίσει με τους ίδιους έντονους ρυθμούς να επεκτείνει το δυναμικό της, ξεπερνώντας τον αρχικό ετήσιο στόχο της, που ήταν τα 20 νέα σούπερ μάρκετ. Επίσης, η διοίκησή της φέρεται αποφασισμένη να επιμείνει και τις επόμενες χρονιές σε ανάλογες επενδύσεις, δίχως να αποκλείει την εκδήλωση νέων επιθετικών κινήσεων.

ΜΕ ΔΙΨΗΦΙΟ ΡΥΘΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η ΜΗΤΡΙΚΗ
Ενδιαφέρον έχει ένα ακόμη στοιχείο. Η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός ανεξάρτητα από τις εξαγορές που έχει επιτύχει, καταγράφει εντονότατους ρυθμούς ανάπτυξης ακόμη και φέτος που η αγορά εξακολουθεί να δοκιμάζεται από την κρίση και τις πολιτικές λιτότητας, ενώ παράλληλα σημειώνεται σταδιακή επιστροφή τζίρου στα ταμεία του δικτύου που ανήκε στη Μαρινόπουλος. Πληροφορίες του σελφ σέρβις αναφέρουν ότι οι πωλήσεις της εταιρείας εξελίσσονται φέτος με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, κατά πολύ υψηλότερο του 10%, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει πετύχει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης κύκλου εργασιών της τάξης του 17%-18%. Στις επιδόσεις αυτές συμμετοχή, πολύ μικρή όμως, έχουν και οι πωλήσεις χονδρικής, οι οποίες υποστηρίζονται από τα κέντρα logistics της εταιρείας.

Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ CRM-ΑΡΙΑΔΝΗ
Τι προηγήθηκε της εξαγοράς της CRM-Αριάδνη από την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός και πώς η αλυσίδα διασώθηκε από το «λουκέτο»; Οι μέτοχοι εταιρείας και οι συνεργαζόμενοι franchisees της Αριάδνης πέρασαν εποχή μαρτυρίου πριν τη διάσωσή της, δεδομένου ότι πριν λίγα χρόνια η εταιρεία είχε εξαγοραστεί από τον πάλαι ποτέ leader της αγοράς, τη Μαρινόπουλος. Συγκεκριμένα, όπως και τώρα, η εξαγορά αφορούσε στο 51% του μετοχικού κεφαλαίου της κρητικής εταιρείας, η οποία, ωστόσο, λίγο έλειψε να βρεθεί στο κενό, ακολουθώντας τη Μαρινόπουλος, δεδομένου ότι η CRM-Αριάδνη εξαιρέθηκε της συμφωνίας διάσωσης των δομών της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης.

Οι μέτοχοι της κρητικής εταιρείας γρήγορα αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο να τα χάσουν όλα σε μια νύχτα, οπότε κινήθηκαν δικαστικά προκειμένου να ανακτήσουν το μάνατζμεντ της εταιρείας ώσπου να κριθεί το μέλλον της, δηλαδή ο τρόπος της διάσωσής της. Αυτή η κίνηση εξασφάλισε χρόνο στην CRM-Αριάδνη, μέχρι την ένταξή της στον όμιλο της ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, μέσω του οποίου σήμερα επαναπροσδιορίζει τη θέση της στην κρητική αγορά.

σελφ σερβις (T. 474)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2018 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION