σελφ σερβις - Επώδυνη ενδοσκόπηση...

Τρίτη, 21 Μαΐου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιανεμπόριο

Επώδυνη ενδοσκόπηση...

4 Απριλίου 2016 | 13:30 Γράφει η Ξένια  Μαντζιώρη Topics: Editorial

Το μάθαμε πια και το αναμασάμε σε κάθε ευκαιρία: η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Και με αυτή τη φράση στο μυαλό, εντάσσουμε στη ζωή μας συνήθειες που θεωρούμε πως συμβάλλουν στη θωράκιση του οργανισμού μας έναντι σοβαρών ασθενειών, σύμφωνα με όσα η ιατρική κοινότητα έχει αποφασίσει. Οι συστάσεις για τις εξετάσεις αυτές έχουν προκύψει από πολύχρονες μελέτες και στηρίζονται σε στατιστικά δεδομένα σχετικά με τις αιτίες και τον τρόπο εξέλιξης ασθενειών, στις οποίες αποδίδεται ένας μεγάλος αριθμός θανάτων στις σύγχρονες κοινωνίες.

Την ίδια στιγμή, δαπανώνται μεγάλα κονδύλια για τις σχετικές ενημερωτικές πρωτοβουλίες που οργανώνται και υλοποιούνται από θεσμικούς φορείς, κρατικούς ή ιδιωτικούς, όχι τόσο για να πεισθεί το κοινό σχετικά με τη σημασία της πρόληψης, αφού αυτός ο στόχος έχει σε σημαντικό βαθμό επιτευχθεί, αλλά να προχωρήσει στην πρακτική εφαρμογή όσων συνιστά η επιστήμη. Εδώ κάνει την εμφάνισή του ένα από τα παράδοξα της ανθρώπινης φύσης: Σε όσα η λογική επιτάσσει, ο φόβος υψώνει ανυπέρβλητα κάποιες φορές εμπόδια, ακόμη και όταν οι επιταγές της λογικής αποτιμώνται σε αύξηση του προσδόκιμου χρόνου ζωής. Η σκέψη «δεν θα συμβεί σε εμένα» παλεύει με τη σκέψη «εγώ θα είμαι το επόμενο θύμα» και το αποτέλεσμα αυτής της πάλης εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο η λογική είναι σε θέση να επεξεργαστεί όσο το δυνατόν πιο πλήρη και έγκυρα στοιχεία για την πραγματικότητα.

Η αλήθεια είναι πως κάποιες από τις εξετάσεις που εντάσσονται στη γκάμα των προληπτικών ελέγχων είναι επώδυνες. Να λοιπόν άλλος ένας λόγος αναβολής ή άρνησης πραγματοποίησής τους. Και σε αυτή την «παράλογη» αντιμετώπιση, προστίθεται ακόμη μια επιβαρυντική για την υγεία του οργανισμού στάση, που αφορά στην άρνηση αλλαγής βλαβερών συνηθειών, με τη συχνότερη δικαιολογία τη μικρή επιβάρυνση που επιφέρουν στον οργανισμό σε σχέση με το σημαντικά επιβαρυμμένο και τοξικό περιβάλλον.

Σαν μικροί θεοί, ό,τι φτιάχνουμε είναι κατ’ εικόνα και ομοίωσή μας. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που και οι επιχειρήσεις, δικά μας δημιουργήματα, μοιάζουν με ζωντανούς οργανισμούς. Ο επικεφαλής έχει τον πρώτο λόγο για τη συμπεριφορά τους. Ακόμη και η χρήση του όρου DNA στην περιγραφή του τρόπου σκέψης και δράσης της επιχείρησης, από την οποία είναι αδύνατον –εκτός εάν υπάρξει μετάλλαξη- να αποκλίνει, εντάσσεται σε αυτή τη θεώρηση. Και, όπως όλοι οι οργανισμοί, οι επιχειρήσεις φοβούνται τις επώδυνες εξετάσεις. Βέβαια, όσο πιο αυστηρές είναι οι διαδικασίες λειτουργίας της επιχείρησης τόσο λιγότερο μπορούν να τις αποφύγουν. Και πάλι, όμως, ακόμη και όταν παίρνουν στα χέρια τους τα δεδομένα των εξετάσεων (ερευνών), δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι καταγράφουν το αποτέλεσμα των δικών τους αποφάσεων κι έχουν την τάση να ρίχνουν την ευθύνη, για μια σοβαρή ή λιγότερο σοβαρή «ασθένεια», στο περιβάλλον.

Όμως, οι επιχειρήσεις συμμετέχουν με τις αποφάσεις και τη δράση τους στη διαμόρφωση όχι μόνο του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και του κοινωνικού. Αρκεί να μελετήσει κανείς, χωρίς παρωπίδες, τον τρόπο δράσης τους στη χώρα μας την εποχή της κρίσης και να εμβαθύνει στον τρόπο με τον οποίο αρκετές από αυτές έφθασαν σήμερα να νοσούν βαριά ή να έχουν ήδη σβηστεί από τον χάρτη της αγοράς. Ακόμη και τώρα, μετά από τόσα χρόνια ύφεσης και τραγικών εξελίξεων στη χώρα, με τα στοιχεία της έρευνας να δείχνουν πως το προφίλ του ανθρώπου στον οποίο οι επιχειρήσεις προτείνουν προϊόντα και υπηρεσίες αλλάζει με ταχύτητες που η καινοτομία ασθμαίνοντας προσεγγίζει, αρκετές επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την ανάγκη ενδοσκόπησης, σοβαρής μελέτης των αποτελεσμάτων της και ένταξής της σε μιας κουλτούρα πρόληψης, στην οποία συμπεριλαμβάνονται δραστικές αλλαγές στρατηγικής σκέψης και δράσης, ως γραφειοκρατική διαδικασία. Ο οργανισμός, όμως, και ο τρόπος λειτουργίας του μας διδάσκει πως ό,τι είναι περιττό απορρίπτεται. Και πως δεν είναι στο χέρι κανενός να τον ξεγελάσει.

σελφ σερβις (T. 459)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION