σελφ σερβις - Πες μου ποιον θαυμάζεις να σου πω ποιος είσαι...

Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιανεμπόριο

Πες μου ποιον θαυμάζεις να σου πω ποιος είσαι...

14 Νοεμβρίου 2017 | 09:39 Γράφει η Ξένια  Μαντζιώρη Topics: Editorial

Στην οθόνη, σε ντοκιμαντέρ που προβάλλεται από το κανάλι της Βουλής, ένας πωλητής του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» μιλά για το πώς κατάφερε να αποκτήσει ξανά μια στέγη και να ξαναβρεί την ελπίδα.

Ο πρωταγωνιστής βρέθηκε το 2011 ξαφνικά χωρίς δουλειά, μετά από 16 χρόνια εργασίας στην παραγωγή και τη διανομή προϊόντων μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας, θύμα ο ίδιος, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί του, της κρίσης και των επιλογών της επιχείρησης, που υλοποιήθηκαν με στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας της…

Ο λόγος του συγκλονιστικός, με καθαρότητα ιδεών και συναισθημάτων. Μιλά για το πολύ πρωινό ξύπνημα, την επαφή με τους περαστικούς, τις αντιδράσεις, τη χαρά που πήρε στα ταξίδια με την Εθνική Αστέγων, μαζί με άλλους ανθρώπους που βιώνουν τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στις πιο ακραίες του μορφές, για το μεγάλο δώρο που του επεφύλασσε η ζωή όταν κλήθηκε να παίξει απέναντι στην αγαπημένη του ομάδα, την ΑΕΚ. Η αναφορά στην προσωπική του ζωή σε κάνει να θαυμάζεις τη δύναμη του ανθρώπου που μπορεί, παρόλο που έχει χάσει σχεδόν τα πάντα, να καταφέρει να σταθεί στα πόδια του, διατηρώντας την αξιοπρέπειά του και τις αξίες του.

Την ίδια μέρα, σε μια άλλη εκπομπή στο ραδιόφωνο γίνεται αναφορά στον πολυεκατομμυριούχο Τζεφ Μπέζος και την εταιρεία του, την Amazon. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται στο κοινό η ιστορία του δημοσιογράφου του BBC Adam Littler, που το 2013 κατάφερε να προσληφθεί στις αποθήκες της Amazon. Εργαζόμενος για δύο εβδομάδες στην αποθήκη του online λιανέμπορου στην πόλη Swansea, κατέγραψε τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας. Στη θέση που εργαζόταν είχε την υποχρέωση να βρίσκει -σε έναν χώρο 80.000τμ- και να τοποθετεί στο καρότσι μεταφοράς την κάθε παραγγελία, μέσα σε 33’’. Εάν καθυστερούσε, από το σκάνερ του καροτσιού ακουγόταν ένα ηχητικό σήμα, ενώ κατά διαστήματα στελέχη της εταιρείας τον προειδοποιούσαν πως δεν είχε πετύχει τον στόχο του και πως έπρεπε να επιταχύνει.

«Δεν είμαστε άνθρωποι, είμαστε ρομπότ. Μας έχουν συνδεδεμένους με ένα σκάνερ, αλλά θα μπορούσαν κάλλιστα να μας το έχουν εμφυτεύσει», δήλωσε ολοκληρώνοντας το ρεπορτάζ. Βλέποντας το σχετικό video, ο καθηγητής Michael Marmot, ένας από τους κορυφαίους βρετανούς ειδικούς σε ζητήματα στρες στον χώρο της εργασίας, παρατήρησε πως στη νυχτερινή βάρδια οι εργαζόμενοι έπρεπε να καλύψουν περπατώντας πάνω από 11 μίλια. Όπως σχολίασε στο BBC, στη συγκεκριμένη περίπτωση είδε όλες οι κακές πρακτικές να εφαρμόζονται ταυτόχρονα.

Τρέχοντας σε τρελούς ρυθμούς οι εργαζόμενοι να προλάβουν τους στόχους εργασίας που έχουν τεθεί από την εταιρεία, είναι να απορεί κανείς πως προλαβαίνουν να ασχοληθούν με την αξιολόγησή της και να τη βαθμολογήσουν σε ποσοστό 60% θετικά, όπως δείχνει η πλατφόρμα αξιολόγησης εταιρειών Glassdoor. Άξιο απορίας είναι επίσης το γεγονός ότι το υπουργείο εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου καλεί σε συνάντηση τη διοίκηση της Amazon στη Σκωτία, κατόπιν καταγγελιών για υπέρβαση του ωραρίου και περιπτώσεις κατάρρευσης εργαζομένων στην αποθήκη της, αλλά η εταιρεία καταλαμβάνει την 109 θέση στη λίστα Forbes με τους καλύτερους εργοδότες...

Στην αγορά, ο Τζεφ Μπέζος, που χαρακτηρίστηκε το 2014 από την ITUC (International Trade Union Confederation) στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου της ως ο χειρότερος εργοδότης, θεωρείται υπόδειγμα επιτυχημένης προσωπικότητας και ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν θα έτρεχαν να του σφίξουν το χέρι. Οι ίδιοι μάλλον αποστρέφουν το βλέμμα όταν συναντούν έναν άστεγο με ένα περιοδικό δρόμου στο χέρι, ταυτίζοντάς τον πιθανότατα με ζητιάνο και αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του ό,τι πιο τρομακτικό θα μπορούσε να τους συμβεί στη ζωή. Από την άλλη, πολλοί καθημερινοί άνθρωποι, κάποιοι από αυτούς και επιχειρηματίες, βλέπουν με θαυμασμό όσους πέφτουν και ξανασηκώνονται χωρίς να έχουν λερωθεί, αναγνωρίζοντας σε αυτούς την ελπίδα για μια διαφορετική κοινωνία, που δεν έχει θεοποιήσει το χρήμα.

σελφ σερβις (T. 476)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2018 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION