σελφ σερβις - Δ. Μασούτης ΑΕ: 40χρονα με κάθοδο στην ΑΘήνα;

Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιανεμπόριο

Δ. Μασούτης ΑΕ: 40χρονα με κάθοδο στην ΑΘήνα;

12 Ιανουαρίου 2016 | 13:54 Γράφει ο Δημήτρης  Διαμαντίδης Topics: Αγορά

Στο πλαίσιο αυτό, θα επενδύσει 20 εκατ. ευρώ για να δημιουργήσει, μεταξύ άλλων παρεμβάσεών της, οκτώ νέα καταστήματα, από τα οποία τα δύο στη Θάσο (το ένα ιδιόκτητο), δύο στο Αγρίνιο (το ένα χονδρικής), ένα στον Βόλο (χονδρικής) και από ένα σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη. Το 2015 θα κλείσει για το δίκτυο της Δ. Μασούτης με 260 σημεία πώλησης. Τον Δεκέμβριο φέτος εγκαινίασε τρία νέα καταστήματα σε Λαμία, Λάρισα και Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Οι επενδύσεις της το 2015 υπερέβησαν ακόμα μια χρονιά τα 15 εκατ. ευρώ, καθώς, εκτός της ίδρυσης νέων καταστημάτων, περιελάμβαναν και ανακαινίσεις υπαρχόντων εμπορικών μονάδων, μεταξύ των οποίων τα Grand Μασούτης της Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη και της Ξάνθης. Ανάλογες ανακαινίσεις σχεδιάζονται φέτος για τα Grand Μασούτης Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών
Όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο κύκλος εργασιών της Δ. Μασούτης το 2015 αναμένεται να κλείσει με διεύρυνση περίπου 1% στα 750 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση των κερδών της προ φόρων θα είναι πολύ μεγαλύτερη και θα κυμανθεί ποσοστιαία στο 8%-10% έναντι του 2014, δηλαδή θα προσεγγίσει τα 25 εκατ. ευρώ έναντι 23 εκατ. ευρώ πέρσι. Για το 2016 η διοίκηση της αλυσίδας προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των οικονομικών της μεγεθών. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών της θα αυξηθεί γύρω στο 5% και τα κέρδη της προ φόρων θα διευρυνθούν κατά 15%-18%, υπερβαίνοντας το όριο των 30 εκατ. ευρώ. Σημειώνουμε ότι από τα 260 καταστήματα της αλυσίδας, τα 80 βρίσκονται σε ιδιόκτητα ακίνητα και πραγματοποιούν περίπου το 40% του τζίρου της αλυσίδας. Το πανελλήνιο μερίδιο αγοράς της Δ. Μασούτης φτάνει σήμερα το 10,7%, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα, όπου είναι εγκατεστημένα κατά συντριπτική πλειονότητα τα καταστήματά της, ανέρχεται στο 33,5%.

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το ότι ένα υπολογίσιμο τμήμα του τζίρου της, περίπου 10% (ποσοστό που αντιστοιχεί σε 70 εκατ. ευρώ), προέρχονται από την εμπορική κίνηση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας της αλυσίδας, τα οποία ξεπερνούν τους 1.600 κωδικούς. Η Δ. Μασούτης, η οποία επιτυγχάνοντας φέτος ανάπτυξη πωλήσεων 1%, κέρδισε μερίδιο αγοράς, καθώς πανελλαδικά οι πωλήσεις του κλάδου υποχώρησαν κατά 2,5%, καταφέρνει να κερδίζει μερίδια αγοράς. Πράγματι, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη, ενώ κατά την τελευταία πενταετία η κλαδική αγορά είχε απώλειες 18%, η αλυσίδα αναπτύχθηκε κατά 22%. Στο ίδιο διάστημα η εταιρεία, η οποία απασχολεί συνολικά 6.300 εργαζόμενους, ενώ μείωσε τις δανειακές υποχρεώσεις της.

Όπως είναι γνωστό, η Δ. Μασούτης εξυπηρετεί και υποστηρίζει την αλυσίδα Express Market –αποτελούμενη από μεμονωμένα σούπερ μάρκετ, με κοινό σήμα και εταιρική ταυτότητα–, καθώς και άλλα συνεργαζόμενα σημεία πώλησης, που φτάνουν αθροιστικά περίπου τα 500. Στη συνέντευξη τύπου επισημάνθηκαν οι αυξημένες δυνατότητες της εταιρείας, εξαιτίας της ύπαρξης και λειτουργίας του υπερσύγχρονου Logistics Center της στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης, έργου επενδυτικού κόστους 50 εκατ. ευρώ, το οποίο ενσωματώνει ό,τι πιο σύγχρονο έχουν να επιδείξουν παρόμοιες εγκαταστάσεις. Το κέντρο εξυπηρετεί τη διανομή προϊόντων κάθε είδους συνθηκών (τυποποιημένα, φρέσκα, κατεψυγμένα κλπ). Η καλυμμένη επιφάνειά του φτάνει τα 60.000 τμ (πέντε κτίρια των 12.000 τμ) επί ακινήτου 145.000 τμ. Σε αυτό απασχολούνται 400 εργαζόμενοι, φορτοεκφορτώνονται καθημερινά 120 φορτηγά οχήματα και η δυναμικότητά του μπορεί να φτάσει ημερησίως την εξυπηρέτηση 2.500 παλετών.

σελφ σερβις (T. 456)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION