σελφ σερβις - Σούπερ Μάρκετ: Χαμηλά ο πήχης φέτος τα Χριστούγεννα

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιανεμπόριο

Σούπερ Μάρκετ: Χαμηλά ο πήχης φέτος τα Χριστούγεννα

14 Δεκεμβρίου 2015 | 12:20 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: Αγορά

Τα φετινά Χριστούγεννα για τις επιχειρήσεις του κλάδου ίσως δεν θα ’χουν προηγούμενο. Ο κόσμος της αγοράς δεν διανοείται καν να μπει σε συζήτηση περί ενδεχομένου αύξησης των πωλήσεων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα στελέχη των αλυσίδων κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών τους στα επίπεδα του 2015, ελπίζοντας ενδόμυχα να μην διαψευστούν επί τα χείρω.

Γνωρίζοντας ότι το τρίτο μνημόνιο κάνει ασφυκτικό περισσότερο από προηγούμενες φορές το κλίμα και ότι η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό δημιουργεί απαισιοδοξία και κατήφεια στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, το εμπόριο δεν ελπίζει σε χριστουγεννιάτικο μποναμά… Αλυσίδες σούπερ μάρκετ και προμηθευτές βρίσκονται ήδη στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεών τους για τις τιμές, τις παροχές και τις εκπτώσεις των προϊόντων που θα πουληθούν έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με παράγοντες των προμηθευτών του κλάδου, οι πιέσεις που ασκήθηκαν φέτος από τις αλυσίδες για μεγαλύτερες παροχές ήταν αφόρητες. Κάποιες λέγεται ότι εξασφάλισαν οριακά αυξημένα ποσοστά παροχών, βάζοντας όμως λίγο νερό στο κρασί τους σε ό,τι αφορά τον χρόνο πληρωμής των προμηθευτών τους. Οι παραγωγοί είναι γνωστό, άλλωστε, ότι πιέζονται από άποψη ρευστότητας. Δεδομένου ότι οι τράπεζες κρατούν κλειστές – ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες– τις παροχές τους στις επιχειρήσεις, αν ελπίζουν σε κάτι, είναι στις ταχύτερες πληρωμές των πελατών τους. Αλλά ποιοι πέτυχαν τις «καλύτερες» συμφωνίες; Μα φυσικά όσοι είχαν τον κατάλληλο όγκο πωλήσεων για να διεκδικήσουν επιπλέον ωφελήματα, όπως και οι καλοπληρωτές.

Σκληρές μάχες στα ράφια
Μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, θ’ ανάψει για τα καλά η «μάχη» στα ράφια των αλυσίδων, μια «μάχη» που θα κριθεί στο τέλος του έτους και που θα καθορίσει συνολικά το 12μηνο, ίσως το δυσκολότερο των τελευταίων δεκαετιών. Ήταν μια χρονιά που, ενώ ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς, εξελίχθηκε σε ρώσικη ρουλέτα για την αγορά, με τον τζίρο να κινείται έντονα πτωτικά μετά το καλοκαίρι, λόγω και της συσσώρευσης των φορολογικών υποχρεώσεων τους τελευταίους μήνες του έτους.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι τα ισχυρά δίκτυα του κλάδου θα εξαντλήσουν τα περιθώριά τους στις προσφορές και τα δώρα, θέλοντας να κερδίσουν τη ζήτηση πρώτα σε επίπεδο όγκου πωλήσεων και εν συνεχεία σε αξία. Γι’ αυτό φέτος η έξαρση των γιορτινών προσφορών αναμένεται ότι θα εστιαστεί στις δωρεάν ποσότητες και στις συσκευασίες «2+1» ή «1+1» δώρο. Οι εποχιακοί χριστουγεννιάτικοι κωδικοί προϊόντων θα έχουν, όπως πάντα, την τιμητική τους. Λειτουργώντας σαν «κράχτες» πελατείας, θα διαμορφώσουν ένα από τα κύρια πεδία αναμέτρησης των ανταγωνιστών, σε βαθμό σαφώς υψηλότερο από τις περυσινές γιορτές, λένε οι γνωρίζοντες…

Δύο διαφοροποιήσεις
Δύο παράμετροι που διαφοροποιούν φέτος τις ισορροπίες της γιορτινής αγοράς ακούν στο όνομα Αφοί Βερόπουλοι και Jumbo. Η πρώτη, ευρισκόμενη σε δυσχερή οικονομική θέση, πορεύεται διαπραγματευόμενη την πώλησή της με σοβαρές ελλείψεις στα ράφια της, αφήνοντας έτσι χώρο στους ανταγωνιστές της. Η δεύτερη τους τελευταίους μήνες άνοιξε με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση το προϊόντικό της χαρτοφυλάκιο σε κωδικούς στους οποίους δραστηριοποιούνται τα σούπερ μάρκετ, όπως τα χαρτικά, αλλά και τα συσκευασμένα τρόφιμα, διεκδικώντας έτσι ένα μέρος των πωλήσεών τους.

σελφ σερβις (T. 455)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION