σελφ σερβις - Σκλαβενίτης: Σε αναζήτηση ευκαιριών επέκτασης

Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2020

Είσοδος Χρήστη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιανεμπόριο

Σκλαβενίτης: Σε αναζήτηση ευκαιριών επέκτασης

7 Απριλίου 2014 | 12:30 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: Αγορά

Στην επέκταση του δικτύου της εντός αλλά και εκτός συνόρων Αττικής θα επιμείνει και φέτος η Σκλαβενίτης, έχοντας καταλήξει ότι για τους ισχυρούς του κλάδου ο μόνος δρόμος ανάπτυξης και επέκτασης του μεριδίου αγοράς υπό συνθήκες παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης περνά από την εξάπλωση της παρουσίας τους στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της αλυσίδας έχει ήδη προγραμματίσει τη δημιουργία 4 νέων καταστημάτων, ενώ έχει στραμμένη την προσοχή της στην εμφάνιση ευκαιριών επέκτασης μέσω νέων μικροεξαγορών, ανάλογων με εκείνες που πέτυχε το 2013. Εξάλλου, πέρυσι η Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ενίσχυσε το δίκτυό της με 23 νέα σημεία πώλησης. Μέσω της πολιτικής εξαγορών που ακολούθησε η αλυσίδα κατάφερε να διατηρήσει χωρίς απώλειες τον τζίρο της. Έτσι, η χρονιά έκλεισε γι’ αυτήν στα ίδια επίπεδα με το 2012, δηλαδή στα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το δίκτυο της αλυσίδας ενισχύθηκε από καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ Δούκας, Μπαλάσκας και Extra Πρώτα & Φθηνά. Ως σύνολο, οι εξαγορές της αφορούσαν συνολικά σε 18 καταστήματα –9 της Έξτρα Πρώτα & Φθηνά, 5 της Μπαλάσκας και 4 της Δούκας. Τα υπόλοιπα 5 από τον αριθμό των 23 νέων καταστημάτων της το 2013 δημιουργήθηκαν από την ίδια. Πλέον το δυναμικό της αριθμεί συνολικά 109 σούπερ μάρκετ.

Σχετικά με τις στρατηγικές αποφάσεις της αλυσίδας, παραμένουν αναπάντητα δύο ερωτήματα: Αν και κατά πόσο –πέραν του εκτός Αττικής καταστήματος που προγραμματίζει για το 2015, με έδρα στην Κόρινθο– θα ακολουθήσουν και άλλα εκτός συνόρων του λεκανοπεδίου, όπως και το πότε η εταιρεία θα προχωρήσει στη αναμενόμενη μεγάλη επένδυσή της σε σύγχρονες υποδομές logistics, ειδικότερα στην ανέγερση νέου κέντρου logistics. Η διοίκηση της εταιρείας, πάντως, δεν κρύβει τις προθέσεις της να αναπτυχθεί με περισσότερα καταστήματα έξω από την Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως λένε στελέχη της, βρίσκεται σε αναζήτηση νέων ακινήτων, χωρίς να διευκρινίζονται ούτε οι περιοχές, ούτε τον αν τα ακίνητα θα είναι ενοικιαζόμενα ή ιδιόκτητα.

Προσφορά ακινήτων ακόμα και από τη Β. Ελλάδα
Παράγοντες της Σκλαβενίτης επισημαίνουν στο σελφ σέρβις ότι καθημερινά η διοίκησή της γίνεται παραλήπτης προτάσεων, σχετικά με την ενοικίαση ή την αγορά ακινήτων που θα μπορούσαν να στεγάσουν σούπερ μάρκετ. Μάλιστα, τονίζουν ότι πολλές από τις προτάσεις αυτές αφορούν σε ακίνητα που βρίσκονται σε αποστάσεις «απαγορευτικές» για τα δεδομένα της αλυσίδας, ακόμα και στη Βόρεια Ελλάδα(!), πράγμα δηλωτικό του εφιαλτικού αδιεξόδου αξιοποίησης (είτε μέσω πώλησης είτε μέσω ενοικίασης) στην αγορά ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κατάστημα της Ι. & Σ. Σκλαβενίτης εκτός Αθηνών θα εδρεύει σε εμπορικό κέντρο, επί της εθνικής οδού Κορίνθου-Κιάτου, το οποίο θα εγκαινιαστεί στις αρχές του 2015. Πρόκειται για ένα κατάστημα συνολικής έκτασης 4.000τμ.

Σχολιάζοντας την πολιτική τιμών της εταιρείας φέτος, οι ίδιοι παράγοντες επισήμαναν ότι η Σκλαβενίτης θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει επιθετικές τακτικές, ακολουθώντας κατά πόδας τους ανταγωνιστές της, μη επιτρέποντας το αδυνάτισμα του ανταγωνιστικού της πλεονεκτήματος και σε αυτόν τον τομέα. Σε ό,τι αφορά τις συλλογές της τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, προτίθεται να επεκτείνει τις ποικιλίες τους με νέους κωδικούς –πρόσφατα λανσάρισε καφέδες φίλτρου. Παράλληλα, αναβαθμίζει παλαιότερες συσκευασίες προϊόντων της, ενώ εμπλουτίζει προϊοντικές κατηγορίες αυξημένου ενδιαφέροντος για το καταναλωτικό κοινό. Βάσει στοιχείων της αλυσίδας, το μερίδιο συμμετοχής των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στον ετήσιο τζίρο της ανέρχεται πλέον περίπου στο 10%, εμφανίζοντας τάση περαιτέρω αύξησής του.

σελφ σερβις (T. 437)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION