σελφ σερβις - Καταστήματα Αρβανιτίδη: Στο δίκτυο franchising της Μαρινόπουλος, μέσω της Karipidis

Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιανεμπόριο

Καταστήματα Αρβανιτίδη: Στο δίκτυο franchising της Μαρινόπουλος, μέσω της Karipidis

7 Απριλίου 2014 | 12:35 Γράφει ο Δημήτρης  Διαμαντίδης Topics: News,Αγορά

Την αιφνιδιαστική ανακοίνωση εξαγοράς της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης, σε ποσοστό 100%, από τη βορειοελλαδική εταιρεία Karipidis Bros, ακολούθησε η ανακοίνωση της Μαρινόπουλος ΑΕ για την υπογραφή συμφωνίας δικαιόχρησης, που αφορά στο σύνολο του δικτύου των καταστημάτων της αλυσίδας. Η Μαρινόπουλος μιλά για ισχυροποίηση της παρουσίας της στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα αλλά και αύξηση τζίρου.

Η Karipidis Bros, εταιρεία που εδρεύει στη Νάουσα Ημαθίας, εξαγόρασε τα 149 καταστήματα της Αρβανιτίδης, που βρίσκονται σε λειτουργία. Η Αρβανιτίδης από το 2013 άρχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις της απέναντι σε εργαζόμενους, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία κλπ. Οι εργαζόμενοί της, που σήμερα ανέρχονται σε 1.500 άτομα, προχώρησαν σε ορισμένα καταστήματα ακόμη και σε επίσχεση εργασίας, ενώ στράφηκαν και δικαστικά κατά της διοίκησης της αλυσίδας, διεκδικώντας δεδουλευμένα 4-5 μηνών.

Τελικά, η εξαγορά από την Karipidis Bros λειτούργησε ως καταλύτης των εξελίξεων. Η Karipidis δήλωσε στην ανακοίνωση της εξαγοράς πως αρχικά θα υλοποιήσει πρόγραμμα σταδιακής εξόφλησης των οφειλών απέναντι στο προσωπικό, ενώ την ίδια στιγμή θα διευθετηθούν χρέη απέναντι σε ασφαλιστικούς φορείς (πάνω από 20 εκατ. ευρώ) και στην εφορία. Οι φήμες για συζητήσεις με τη Μαρινόπουλος επιβεβαιώθηκαν και τελικά ανακοινώθηκε η υπογραφή συμβολαίου δικαιόχρησης με την Karipidis, που αφορά στην ένταξη συνόλου των καταστημάτων Αρβανιτίδης στο δίκτυο franchising της πρώτης. Τα καταστήματα θα μετονομαστούν άμεσα σε Carrefour Μαρινόπουλος και Carrefour Expresss, με ταυτόχρονη αναβάθμιση της εικόνας και της οργάνωσής τους.

Όσον αφορά στην αποθήκη που λειτουργεί η Αρβανιτίδης στη Βέροια, στο εξής θα τροφοδοτεί τα καταστήματα του δικτύου με νέα γκάμα προϊόντων, στα οποία περιλαμβάνονται και τα προϊόντα με το σήμα «Carrefour». Μέχρι το 2012, το δίκτυο της Αρβανιτίδης περιελάμβανε 153 καταστήματα στους νομούς Ημαθίας (20 καταστήματα και κεντρικές εγκαταστάσεις 18.000τμ), Πέλλας (15 καταστήματα), Πιερίας (16), Μαγνησίας (5), Καρδίτσας (3), Κοζάνης (11), Χαλκιδικής (15), Ιωαννίνων (4), Καβάλας (3), Θεσσαλονίκης (51), Καστοριάς (2), Κιλκίς (2), Λάρισας (3) και Σερρών (3).

Η Karipidis Bros δραστηριοποιείται στην παραγωγή ξύλινων παλετών και στην κατασκευή εξειδικευμένων, ξύλινων μέσων συσκευασίας για τη βιομηχανία, ενώ έχει διεισδύσει και στoν κλάδο παραγωγής και εμπορίας βιοκαυσίμων. Οι εργοστασιακές υποδομές της περιλαμβάνουν μονάδα παραγωγής παλετών και επεξεργασίας ξύλου στην Ειρηνούπολη Νάουσας, του νομού Ημαθίας. Η εταιρεία έχει υλοποιήσει εντός της τελευταίας τριετίας δύο επενδυτικά προγράμματα συνολικού ύψους 6 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού της. Στο πεδίο των παλετών, η Karipidis είναι εκ των ηγετικών εταιρειών της εγχώριας αγοράς, ενώ έχει αποκτήσει και εξαγωγική δραστηριότητα με κατεύθυνση τα Βαλκάνια.

Η παρούσα εξαγορά, όπως σημείωνε στη σχετική ανακοίνωση η Karipidis, εντάσσεται στο γενικότερο στρατηγικό της πλάνο να εισέλθει και στον κλάδο εμπορίας τροφίμων και λιανεμπορίου «προσβλέποντας στη μόχλευση της εκτενούς και υψηλής ποιότητας πελατειακής της βάσης, στον αγροτικό και μεταποιητικό τομέα, καθώς και της συσσωρευμένης εμπειρίας της στους τομείς του εμπορίου και logistics....». Στην ανακοίνωση της Μαρινόπουλος αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «μέσω της Αρβανιτίδης ΑΕ η Μαρινόπουλος ΑΕ ισχυροποιεί γεωγραφικά τη θέση της στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, ενώ θα αυξήσει σημαντικά τον τζίρο της, τροφοδοτώντας με προϊόντα της τα 149 καταστήματα της Αρβανιτίδης ΑΕ». O τζίρος της Αρβανιτίδης, σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της, ανερχόταν το 2011 στα 222,27 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον έχει, παρόλα αυτά, η αναφορά σε «συμφωνία franchise που υπεγράφει με την Αρβανιτίδης ΑΕ» και όχι με την Karipidis, όπως αναφέρεται στην αρχή της σχετικής ανακοίνωσης...

σελφ σερβις (T. 437)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION