σελφ σερβις - Πέντε: Επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ φέτος

Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιανεμπόριο

Πέντε: Επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ φέτος

11 Μαρτίου 2014 | 12:54 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: Αγορά

Τον πήχη των επενδυτικών της φιλοδοξιών ανεβάζει φέτος η Πέντε, που λειτουργεί το δίκτυο των σούπερ μάρκετ Γαλαξίας, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να αυξήσει τα νέα σημεία πώλησης σε 10, από 4 ή 5 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός της για τη φετινή χρονιά.

Ο θετικός «απόηχος» που άφησε στην αλυσίδα ο Ιανουάριος, οπότε είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται οριακά, αλλά και οι προβλέψεις της ότι η χρονιά θα εξελιχθεί με μια μικρή άνοδο πωλήσεων –αν, φυσικά, δεν υπάρξει αστάθεια στο πολιτικό σκηνικό και ανατροπές που θα χαλάσουν τις ψυχολογικές διαθέσεις της αγοράς–, της επιτρέπουν να αναπροσαρμόσει προς τα πάνω το συνολικό ύψος των προς επένδυση κεφαλαίων της. Στο πλαίσιο αυτό, η Πέντε σχεδιάζει φέτος να επενδύσει στο δίκτυό της κατ’ ελάχιστο περί τα 15 εκατ. ευρώ, ποσό που μπορεί να φθάσει και τα 20 εκατ. ευρώ, προκειμένου να οργανώσει 4-5 νέα σημεία πώλησης.

Στις προθέσεις της εταιρείας είναι να αναζητήσει χώρους για την οργάνωση ιδιόκτητων καταστημάτων. Εφόσον, όμως, αυτό δεν καταστεί εφικτό, οπότε κάποια εκ των νέων καταστημάτων λειτουργήσουν εντέλει σε νοικιασμένα ακίνητα, θα της δοθεί η δυνατότητα να αυξήσει τον αριθμό των νέων καταστημάτων της, ενδεχομένως μέχρι τα 10, όπως εκτιμά η διοίκηση της εταιρείας. Η μεγάλη πτώση στις τιμές των ακινήτων βοηθά την Πέντε να επεκτείνει το δίκτυό της με ιδιόκτητα ακίνητα, όπως, άλλωστε, το γεγονός ότι η ρευστότητα και η κερδοφορία της επιτρέπει στην εταιρεία να μην εξαρτά την επέκταση του δικτύου της από τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

Εξάλλου, η Πέντε επιμένει ιδιαίτερα στην εκλογίκευση του κόστους λειτουργίας της και σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά η μείωση των ενοικίων στα διατιθέμενα ακίνητα. Η ίδια επεδίωξε μειώσεις ενοικίων που ανάλογα με το ακίνητο και τις επιδόσεις του εκάστοτε καταστήματος κυμάνθηκαν μεταξύ 10% και 30%. Στην εκλογίκευση του κόστους συμμετέχει πλέον και η πλήρης αναβάθμιση των μηχανογραφικών συστημάτων της εταιρείας, που περιλαμβάνουν το λογιστήριο, την κοστολόγηση των προϊόντων, τις αγορές και την αποθήκη. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η αλυσίδα, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, δεν προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση κάρτας πιστότητας.

«Πονοκέφαλο» στη διοίκησή της δημιουργεί η δικαστική περιπέτεια της
Πέντε με το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εγείρει έναντί της απαιτήσεις καταβολής φόρων ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ, για αφορολόγητες επενδύσεις που υλοποίησε η εταιρεία την περίοδο 2003- 2004, βάσει του ισχύοντος τότε αναπτυξιακού νόμου. Η Πέντε έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη, επικαλούμενη τα σχετικά κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου εκείνη την εποχή. Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του σελφ σέρβις, ανάλογη στάση τηρούν περισσότερες από 300 επιχειρήσεις που ανήκουν στη ΦΑΕ Αθηνών.

Η ανάπτυξη χρειάζεται την ηρεμία
Σχολιάζοντας την οριακά θετική πορεία των πωλήσεων της αλυσίδας σε μια αγορά που παραμένει πτωτική, στελέχη της τονίζουν ότι ένας από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες τόνωσης της δυναμικής της είναι η έμφαση που έδωσε στην ελληνικότητα της εταιρείας, όπως επίσης η επιθετική πολιτική τιμών και η αναβάθμιση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία εξαιτίας της κρίσης εμφανίζουν υψηλή ζήτηση.

Αναφερόμενοι στη γενικότερη εικόνα της αγοράς, παράγοντες της Πέντε τονίζουν στο σελφ σέρβις ότι «το εμπόριο χρειάζεται ηρεμία για να αναπτυχθεί, όμως οι πολιτικές εξελίξεις, όπως προβλέπονται για τους επόμενους μήνες, δημιουργούν προβληματισμό. Είναι κρίμα τώρα που ο κλάδος και γενικότερα το εμπόριο αρχίζουν να ισορροπούν, να υπάρξουν ανατροπές. Όλοι μας διαπιστώνουμε μια οριακή βελτίωση του κλίματος, που σχεδόν δεν τολμούμε να πιστέψουμε!», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

σελφ σερβις (T. 436)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION