σελφ σερβις - Επιτέλους τέλος στη «βουτιά» των πωλήσεων;

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιανεμπόριο

Επιτέλους τέλος στη «βουτιά» των πωλήσεων;

17 Μαρτίου 2014 | 09:43 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: Αγορά

Κάθε μέρα που περνά το οργανωμένο λιανεμπόριο εμφανίζεται πιο αισιόδοξο για την εξέλιξη των πωλήσεων. Μπορεί για ορισμένους ο Ιανουάριος να ήταν δαγκωμένος και ο Φλεβάρης βαρύς, στην πλειονότητά τους, όμως, οι εταιρείες του κλάδου έλαβαν και εξέπεμψαν θετικά σήματα αυτό το δίμηνο. Η αγορά μοιάζει να άρχισε να νιώθει στέρεο το έδαφος κάτω από τα πόδια της, άρα «δεν υπάρχει χαμηλότερα, όπως πέρυσι...».

Οι εταιρείες ερευνών και μετρήσεων, οι οποίες επικοινωνούν με παράγοντες του λιανεμπορίου, διαμηνύουν ότι φέτος τα έσοδα των σούπερ μάρκετ δεν θα κάνουν μεγαλύτερη βουτιά. Αν και για το πρώτο εξάμηνο προβλέπουν πτώση τζίρου, που σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπεράσει το 2%, όπως συμπεραίνουν, εκτιμούν ότι από το δεύτερο εξάμηνο η αγορά θα αρχίσει να περνά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Διαβλέπουν ότι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα εμφανίσουν άνοδο τζίρου, η οποία θα διαμορφωθεί μεταξύ 0,2% και 2%. Από την πλευρά τους τα στελέχη του κλάδου θεωρούν ότι η αναμενόμενη ανάπτυξη θα προέλθει από την επέκταση που επιχειρεί φέτος ο κλάδος. Θεωρούν, δηλαδή, ότι τα καταστήματα που ήδη λειτουργούσαν το 2012 θα καταγράψουν μεν μια πτώση εσόδων, αλλά αυτή θα είναι μικρότερης έκτασης από τις προηγούμενες χρονιές και θα υπερκαλυφθεί από τα έσοδα που θα εισφέρουν τα νέα καταστήματα.

Βασική παραδοχή
Για την επιβεβαίωση των προαναφερόμενων τα ίδια στελέχη προϋποθέτουν, όμως, μία βασική παραδοχή: Ότι δεν θα υπάρξουν ανατροπές σε πολιτικό επίπεδο, ότι δηλαδή η διπλή ή τριπλή, όπως λέγεται, εκλογική αναμέτρηση δεν θα προκαλέσει πολιτική κρίση. Αν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, για παράδειγμα, δεν φέρουν δραματικές αλλαγές στους συσχετισμούς, που θα οδηγούσαν σε αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού, το κλίμα στην αγορά, αργά αλλά σταθερά, θα συνεχίσει να βελτιώνεται. Άλλωστε, «δεν χρειάζεται να συμβούν πολλά, ώστε να χαλάσει η εικόνα στις ξένες αγορές για την Ελλάδα και η χώρα να βρεθεί και πάλι στο περιθώριο», λένε, προσθέτοντας ότι σε μια τυχόν τέτοια προοπτική τα business plan του κλάδου θα ανατραπούν.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων, που θα θέρμαινε κάπως την παγωμένη αγορά, όλοι γνωρίζουν ότι δεν τίθεται τέτοιου είδους συζήτηση, βάσει της ατζέντας της κυβέρνησης για το 2014. Το ελπίζουν, ωστόσο, για το 2015 –υπό προϋποθέσεις και σε εξαιρετικά περιορισμένη κλίμακα, εννοείται. Θεωρούν, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση, εφόσον παραμείνει στην εξουσία, θα διστάσει να δημιουργήσει την έκπληξη, περιορίζοντας τις ελπίδες για θεαματική αναθέρμανση της αγοραστικής κίνησης και εν γένει του επιχειρείν.

Στα μαλακά
Όσο για το 2013 τα μαντάτα φαίνεται ότι είναι καλύτερα των προηγουμένων δύο ετών, καθώς το οργανωμένο λιανεμπόριο μάζεψε ένα μικρό μέρος της χασούρας που είχε τις προηγούμενες χρονιές. Η αγορά κάνει λόγο για απώλειες που περιορίστηκαν οριακά, κάτω του -4%, και αυτό κυρίως διότι οι αλυσίδες άρχισαν από τους τελευταίους μήνες του 2013 να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης του τζίρου τους. Αυτός είναι, εξάλλου, ο λόγος για τον οποίο τα στελέχη του κλάδου αισιοδοξούν για την εξέλιξη του 2014. Θεωρούν, δηλαδή, ότι αν η τάση αυτή επιβεβαιωθεί και φέτος, η χρονιά θα κλείσει τελικώς θετικά για το οργανωμένο λιανεμπόριο. Βέβαια, διευκρινίζουν, «η αργή αλλά σταθερή στροφή των ισχυρών δικτύων λιανικής προς την ανάπτυξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο «μάζεμα» του χαμένου τζίρου από τα μικρά σημεία πώλησης...». Εν ολίγοις, θεωρείται βέβαιο πως το καλάθι της λιανικής θα διατηρήσει και φέτος τη χαμηλή μέση αξία του.

σελφ σερβις (T. 436)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION