σελφ σερβις - ΠΕΝΤΕ ΑΕΕ: Σχέδια και προβληµατισµοί για το 2013

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιανεμπόριο

ΠΕΝΤΕ ΑΕΕ: Σχέδια και προβληµατισµοί για το 2013

14 Μαΐου 2013 | 11:13 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: Αγορά

Το 2012 ήταν μια ακόμη χρονιά θετικών ρυθμών ανάπτυξης για τον όμιλο Πέντε, παρά την ένταση της οικονομικής κρίσης. Η χρήση έκλεισε με σχετικά μικρή αύξηση τζίρου αλλά σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας του ομίλου. Η φετινή χρονιά, ενόσω εξελίσσεται ως η δυσκολότερη από την έναρξη της ύφεσης, βάζει σε σκέψεις τη διοίκηση της Πέντε, σχετικά με την επιτάχυνση των επενδύσεών στην επέκταση του δικτύου της, ίσως και μέσω εξαγορών.

Ειδικότερα, το 2102 έκλεισε για την Πέντε με ανάπτυξη τζίρου 2,11% στα 442 εκατ. ευρώ έναντι 432,8 εκατ. ευρώ το 2011. Όμως, η Αργώ εμφάνισε οριακή πτώση τζίρου έναντι της προηγούμενης χρήσης, πράγμα είχε ως αποτέλεσμα σε ενοποιημένη βάση ο όμιλος να εμφανίσει αύξηση τζίρου 1,89%, στα 476,2 εκατ. ευρώ. Πάντως, σε ό,τι αφορά την κερδοφορία του, βάσει και των τελευταίων σταθμίσεων της διοίκησής του, θα εμφανίσει σημαντική αύξηση έναντι του 2011, διαμορφωμένη σε επίπεδο άνω των 12 εκατ. ευρώ, έναντι 9,15 εκατ. ευρώ το 2011.

Παράγοντες της αλυσίδας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2012, τονίζουν ότι η θετική πορεία της Πέντε, κυρίως ως προς την κερδοφορία της, οφείλεται στο «νοικοκύρεμα» των λειτουργιών και των οικονομικών της, στις καλύτερες αγορές, στις περικοπές κόστους –οι οποίες σημειώνεται ότι δεν περιελάμβαναν απολύσεις– όπως βέβαια και στο γεγονός ότι η εταιρεία όχι μόνο δεν έχασε τζίρο αλλά κατάφερε να εμφανίσει μια αξιοσημείωτη για τις συνθήκες δυναμική ανάπτυξης.

Αναφερόμενα στην αύξηση του τζίρου της αλυσίδας, τα στελέχη της υπογραμμίζουν την καθοριστική συμβολή των πέντε νέων καταστημάτων της, που δημιουργήθηκαν εντός του 2012, με έδρες στους Αγίους Θεοδώρους και την Ακράτα, όπου οι μονάδες λειτούργησαν σε ιδιόκτητα εταιρικά ακίνητα, καθώς και στο Μαντούδι Ευβοίας, την Πάτρα και το Κιάτο, όπου λειτούργησαν σε νοικιασμένους χώρους. Συνολικά, το 2012 η Πέντε επένδυσε στο δίκτυό της περί τα 12 εκατ. ευρώ, τόσο για αγορές ακινήτων όσο και για την οργάνωση των χώρων πώλησης.

Η νέα χρονιά δεν εμπνέει αισιοδοξία για τις προοπτικές της. Οι πρώτοι μήνες κύλησαν με περιορισμένη πτώση τζίρου για την εταιρεία, σε ένα περιβάλλον, όμως, μεγάλων απωλειών για τους περισσότερους εκ των ανταγωνιστών της. Ο σκοπός της διοίκησης της Πέντε είναι να επαναφέρει σε ανοδική πορεία την αποτελεσματικότητα του δικτύου της. Όπως τονίζεται από τα στελέχη της, όλα φαίνεται ότι θα κριθούν από τον αριθμό των νέων καταστημάτων που θα οργανωθούν φέτος, όπως, άλλωστε, από τον χρόνο εγκαινίασης της λειτουργία τους. Στον βαθμό που η υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου επιταχυνθεί, η συνδρομή των νέων σημείων στα συνολικά αποτελέσματα της εταιρείας θα αναστρέψει τη νυν πτωτική τάση του τζίρου.

Νέα καταστήματα-πιθανές εξαγορές
Κατά τη διοίκηση της Πέντε, είναι πιθανό φέτος να εγκαινιαστούν περισσότερα των πέντε νέα καταστήματα. Οι υποψήφιοι χώροι για την εγκατάστασή τους είναι αρκετοί αλλά ο κρίσιμος παράγοντας για την εκκίνηση των σχετικών σχεδίων είναι η ρευστότητα, δεδομένης της εταιρικής παράδοσης οι επενδύσεις να γίνονται από ίδια κεφάλαια.Σημειώνουμε ότι, ίσως, για πρώτη φορά η Πέντε αντιμετωπίζει ζεστά το ενδεχόμενο των εξαγορών.

«Υπήρξαν περιπτώσεις επιχειρήσεων, με τις οποίες διαπραγματευθήκαμε την εξαγορά τους, δεν καταλήξαμε όμως σε συμφωνία, καθώς το προτεινόμενο τίμημα ήταν υψηλό», τόνισε στέλεχος της εταιρείας, το οποίο δεν απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο της εξαγοράς μεμονωμένων καταστημάτων.Η διοίκηση της Πέντε σήμερα δεν αποκλείει την εξαγορά μικρών τοπικών δικτύων. Όμως, δεν συζητά για κανένα λόγο την εξαγορά εταιρείας με διευρυμένο δίκτυο διανομής ή την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο.

σελφ σερβις (T. 427)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION