σελφ σερβις - ΑΒ Βασιλόπουλος: Επιµονή στην ανάπτυξη

Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιανεμπόριο

ΑΒ Βασιλόπουλος: Επιµονή στην ανάπτυξη

21 Μαΐου 2013 | 11:11 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: Αγορά

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα του 2013 για την ΑΒ Βασιλόπουλος, ο τζίρος της οποίας κινείται και φέτος ανοδικά, έστω και με χαμηλά ποσοστά. «Θα επιμείνουμε στην πολιτική των χαμηλών τιμών και των προσφορών», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της αλυσίδας, προσθέτοντας ότι «η ΑΒ Βασιλόπουλος επενδύει και στις καλές σχέσεις με το προσωπικό...».

Όπως τόνισε με έμφαση ο συνομιλητής μας, «μέχρι σήμερα αποφύγαμε τις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών. Εκμεταλλευόμαστε θετικά τις δυσκολίες της περιόδου, κερδίζοντας μερίδια αγοράς από τον ανταγωνισμό». Φέτος η εταιρεία συνεχίζει δίχως περικοπές τις επενδύσεις της, που αναμένεται ότι θα κινηθούν μεταξύ των 50 και των 70 εκατ. ευρώ. Ήδη η αλυσίδα λειτούργησε τρία νέα καταστήματα με έδρες σε Μύκονο, Ναύπακτο και Καλύβια, ενώ στις παραμονές της έκδοσης του τεύχους επρόκειτο να εγκαινιάσει ένα νέο εταιρικό κατάστημά της στο Μαρκόπουλο, σε νοικιασμένο χώρο, έκτασης περίπου 1.000τμ.

Ο φετινός σχεδιασμός των επενδύσεων της αλυσίδας στο δίκτυό της προβλέπει τη λειτουργία δέκα νέων καταστημάτων ΑΒ Shop & Go και δύο AB Βασιλόπουλος (το ένα σε ιδιόκτητο ακίνητο). Πάντως, δεν αποκλείεται, ανάλογα με τα δεδομένα της περιόδου και τις ευκαιρίες που θα παρουσιασθούν, να γίνουν περιορισμένης έκτασης αναπροσαρμογές στο επενδυτικό πρόγραμμα της αλυσίδας. «Οφείλουμε να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί στις επιλογές μας, διότι πλέον η εταιρεία διαθέτει ένα διευρυμένο δίκτυο πωλήσεων, οπότε πρέπει να υπάρχει πρόνοια το κάθε νέο μας κατάστημα να μην επιδρά αρνητικά στις πωλήσεις άλλων υφιστάμενων μονάδων μας», εξηγείται από τη διοίκηση της αλυσίδας.

Προστίθεται δε ότι το 2013 η ΑΒ Βασιλόπουλος θα επιμείνει και στις ανακαινίσεις παλαιότερων καταστημάτων της. Το σχετικό επενδυτικό της πλάνο φέτος προβλέπει τη διάθεση περίπου 15 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση επτά καταστημάτων, ορισμένες μάλιστα από τις οποίες θα είναι ριζικές. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το κατάστημά της στο Περιστέρι, σχεδιάζεται, ταυτόχρονα με την ανακαίνισή του, ο διπλασιασμός της έκτασής του.Στο χονδρική η αλυσίδα δραστηριο-ποιείται με τα ENA Cash & Carry, που αναπτύσσονται κερδοφόρα.

Βάσει προγράμματος το δίκτυο, που αριθμεί σήμερα 12 μονάδες, θα επεκταθεί με τέσσερα ή πέντε νέα καταστήματα μέσα στα επόμενα χρόνια. «Επειδή η αγορά είναι πτωτική, οι κινήσεις μας πρέπει να γίνονται με τη μεγαλύτερη προσοχή» τονίζεται σχετικά. Τα ΕΝΑ Cash & Carry εισφέρουν ετησίως στην ΑΒ Βασιλόπουλος περίπου 150-160 εκατ. ευρώ, αντιμέτωπα με τη δραματική συρρίκνωση των μικρών σημείων πώλησης και την πτώση του τζίρου της αγοράς του HoReCa.

Σε αυτή τη φάση «όχι» στο discount
Σήμερα, το δίκτυο πωλήσεων της ΑΒ Βασιλόπουλος περιλαμβάνει συνολικά 272 καταστήματα, εκ των οποίων τα 180 είναι κλασικά σούπερ μάρκετ ΑΒ, τα 6 ΑΒ Shop & Go, τα 48 ΑΒ Food Market υπό καθεστώς franchise, 45 φέρουν την επωνυμία City, 11 είναι τα καταστήματα ΕΝΑ Cash & Carry, ενώ ένα κατάστημα φέρει την επωνυμία Profit (πρώην Plus). Το συγκεκριμένο, εδρεύει στην Καρδίτσα και επί της ουσίας δραστηριοποιείται ως hard discount, διαθέτοντας προϊόντα στη λιανική και στη χονδρική.

Η αγορά του hard discount δεν αποτελεί σήμερα προτεραιότητα της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος. Ωστόσο, μετά την πάροδο τουλάχιστον δύο ετών και εφόσον αναπτυχθεί στο μεταξύ κατά το πρόγραμμα το δίκτυο των convenience store της εταιρείας, η διοίκησή της θα εξετάσει τα περιθώρια για την είσοδό της και στην αγορά του discount. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στέλεχος της αλυσίδας στο σελφ σέρβις, «η παρουσία μας στην αγορά, παρά την οικονομική κρίση και την ύφεση, είναι για έκτο χρόνο φέτος ανοδική, τα κεφάλαια που ρίξαμε στη διαμόρφωση ελκυστικής πολιτικής τιμών αποδίδουν μεταφραζόμενα σε ανάπτυξη, ήδη υποστηρίζουμε επιτυχώς πέντε διαφορετικούς τύπους καταστημάτων, άρα δεν βλέπουμε τον λόγο να επεκταθούμε τώρα στην αγορά του discount».

σελφ σερβις (T. 427)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION