σελφ σερβις - Μαρινόπουλος: Γιατί επένδυσε στην Αλβανία

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιανεμπόριο

Μαρινόπουλος: Γιατί επένδυσε στην Αλβανία

22 Μαΐου 2013 | 11:10 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: Αγορά

Η ισχυρή αναγνωρισιμότητα του σήματος Carrefour στην αγορά της Αλβανίας αλλά και το γεγονός ότι από την τοπική αγορά αποχώρησαν δύο από τις ισχυρότερες δυνάμεις του λιανεμπορίου, η μία εκ των οποίων προερχόμενη από την Ιταλία, ήταν δύο από τους βασικότερους λόγους που έπεισαν την Μαρινόπουλος ΑΕ να προβεί στην εξαγορά της αλυσίδας Euromax από την κάτοχό της, εταιρεία Balfin.

Πηγές του ελληνικού ομίλου, σχολιάζοντας την εξαγορά, δήλωσαν στο σελφ σέρβις ότι στην αγορά της Αλβανίας δημιουργείται πλέον ένα «καθαρό» πεδίο δράσης, προσθέτοντας ότι στην τοπική αγορά έχουν εισρεύσει τελευταία και σημαντικά κεφάλαια, λόγω της αναγκαστικής επιστροφής ενός μεγάλου αριθμού Αλβανών μεταναστών από την Ελλάδα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οι οικονομίες τους, επομένως, αναμένεται ότι θα αναζωογονήσουν την οικονομία της χώρας.

Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν την Αλβανία ως μία «νέα οικονομία» που μέλλει να επιδείξει σημαντική καταναλωτική επέκταση. Γι’ αυτό τον λόγο, εκτιμούν, η αλβανική αγορά προσφέρεται για επενδύσεις στον τομέα του οργανωμένου λιανεμπορίου, κυρίως των αγαθών καθημερινής ανάγκης. Κατά πληροφορίες του σελφ σέρβις, η Μαρινόπουλος εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς και ενός επιπλέον μικρού αριθμού καταστημάτων, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση του στην τοπική αγορά. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις, μάλιστα, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Ανεξάρτητα από τα προαναφερόμενα, σύμφωνα με παράγοντες της αλυσίδας, η επιθετική πολιτική τιμών που εφαρμόζει γενικότερα στις αγορές που δραστηριοποιείται, δημιουργεί μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης σε αγορές όπως η Αλβανία, όπου το μέσο οικογενειακό εισόδημα κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι η Euromax διαθέτει στην Αλβανία 23 καταστήματα, 17 εκ των οποίων λειτουργούν στα Τίρανα. Πλέον, το δίκτυο της Μαρινόπουλος ελέγχει στα Βαλκάνια περί τα 860 καταστήματα, εκ των οποίων τα 800 λειτουργούν στην Ελλάδα, τα 16 στην Κύπρο, τα 24 στην Αλβανία (ο όμιλος λειτουργούσε ήδη ένα κατάστημα πριν την εξαγορά της Euromax), τα 17 στη Βουλγαρία, ενώ παρουσία με ένα κατάστημα διαθέτει και στη FYROM.

Βάσει επίσημων στοιχείων, το δίκτυο της Μαρινόπουλος στην Αλβανία, που συνολικά έχει έκταση 19.521τμ, περιλαμβάνει 17 καταστήματα στα Τίρανα, 2 στη Durres, 2 στη Fier, 1 στη Vlora, 1 στο Elbassan, και 1 υπέρ μάρκετ που ήδη λειτουργούσε στο εμπορικό κέντρο TEG, στα Τίρανα. Παράγοντες του ομίλου επισημαίνουν στο σελφ σέρβις ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κινηθεί η διαδικασία για την πλήρη ανακαίνιση των 23 καταστημάτων της Euromax στην Αλβανία, με την προοπτική της προσαρμογής τους στα δεδομένα και τις προδιαγραφές της Μαρινόπουλος. Βάσει των πρώτων εκτιμήσεων, για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών θα απαιτηθούν περίπου τρεις έως τέσσερις μήνες.

Τζίρος 40 εκατ. ευρώ από την Αλβανία
Σημειώνεται ότι ο ενοποιημένος ετήσιος τζίρος του ομίλου Μαρινόπουλος στην Αλβανία υπολογίζεται ότι θα αγγίξει φέτος τα 40 εκατ. ευρώ κι ότι η εταιρεία στη γειτονική αγορά ήδη απασχολεί προσωπικό 500 ατόμων. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω συμφωνία που εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική επέκτασης της εταιρείας στο σύνολο της βαλκανικής αγοράς, υπόκειται στην έγκριση των τοπικών αρχών ανταγωνισμού. Στο πλαίσιο της «βαλκανικής» επενδυτικής πολιτικής της αλυσίδας Μαρινόπουλος, ο επόμενος στόχος της είναι η αγορά της Σερβίας. Όπως όλα δείχνουν, δεν θα αργήσουν να υπάρξουν εξελίξεις.

σελφ σερβις (T. 427)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION