σελφ σερβις - Aldi: Έμπλεξε για τα καλά με το παράλογο!

Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιανεμπόριο

Aldi: Έμπλεξε για τα καλά με το παράλογο!

14 Δεκεμβρίου 2011 | 14:03 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: Αγορά

Aldi: Έμπλεξε για τα καλά με το παράλογο!

Στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας και της ανεύθυνης αντιμετώπισης της επιχειρηματικότητας από την πλευρά του ελληνικού κράτους, έχει μπλέξει η Aldi. Η εταιρεία, έναν χρόνο μετά την αναστολή της λειτουργίας της, εξακολουθεί να αδυνατεί να απεμπλακεί από την Ελλάδα, έχοντας μπει σε έναν κυκεώνα διαδικασιών και οφειλών προς το κράτος, το οποίο ωστόσο της οφείλει περισσότερα(!), προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία πώλησης του logistics center της στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου (Θεσσαλονίκη) στη Lidl.

Η Aldi πρέπει να επιστρέψει στο κράτος την επιχορήγηση του Αναπτυξιακού Νόμου, συνολικού ύψους 6,93 εκατ. ευρώ, η οποία εκταμιεύτηκε για την κατασκευή του προαναφερόμενου logistics center. Η επιστροφή της επιχορήγησης στο κράτος είναι υποχρέωσή της, καθώς πωλεί τα εδώ περιουσιακά της στοιχεία κομμάτι-κομμάτι.

Αν η πώλησή τους συμφωνείτο σε ενιαία διαδικασία δεν θα ηγείροντο σχετικές απαιτήσεις εκ μέρους του Δημοσίου. Αλλά το τραγελαφικό είναι ότι την ίδια στιγμή που η Aldi είναι υπόχρεη καταβολής στο ελληνικό Δημόσιο 6,93 εκατ. ευρώ, αυτό εκκρεμεί να της επιστρέψει πιστωτικό υπόλοιπο ΦΠΑ άνω των 13 εκατ. ευρώ -και δη ξεκινώντας από τη χρήση του 2008!

Για το ποσό αυτό του ΦΠΑ έχει ελεγχθεί πολλάκις από τις φορολογικές αρχές, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει τίποτε. Το Δημόσιο, όμως, δεν φαίνεται καν διατεθειμένο να πάει μαζί της σε συμψηφισμό! Η Aldi στο παρελθόν, σημειώνουμε, αξιοποίησε ακόμη και την παρέμβαση των αυστριακών διπλωματικών αρχών στην Ελλάδα (θυμίζουμε ότι αναπτύχθηκε στη χώρα μας, μέσω του αυστριακού βραχίονα του γερμανικού ομίλου), προκειμένου να επιταχυνθεί η καταβολή των οφειλόμενων σε αυτήν από το ελληνικό Δημόσιο.

Το τελευταίο τώρα της ζητά τόκους 1,34 εκατ. ευρώ επί της επιχορήγησής της από τον Αναπτυξιακό Νόμο με 5,59 εκατ. ευρώ (καταβλήθηκαν την περίοδο 2008-2011). Ούτε λόγος, βέβαια, περί ικανοποίησης αντίστοιχου αιτήματος της γερμανικής εταιρείας να της καταβληθούν τόκοι από το Δημόσιο, για την καθυστέρηση επιστροφής του πιστωτικού ΦΠΑ...

Η επένδυση της εταιρείας στο logistics center είχε ενταχθεί στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου για συνολική εγκεκριμένη δαπάνη 37,3 εκατ. ευρώ, αν και αυτή τελικά ανήλθε σε ποσό άνω των 85 εκατ. ευρώ.

Όπου φύγει-φύγει
Για την επιχορήγηση, ο αρμόδιος υφυπουργός ανάπτυξης κ. Α. Μωραΐτης, εφαρμόζοντας την κείμενη νομοθεσία, ζητά πίσω το σχετικό ποσό με απόφαση που δημοσιεύτηκε ήδη στο ΦΕΚ. Η διαδικασία επιστροφής της επιχορήγησης εφαρμόστηκε σύμφωνα με το γράμμα του νόμου και οι τόκοι υπολογίστηκαν με το εξωτραπεζικό επιτόκιο υπερημερίας, το οποίο δίδεται από την ΤτΕ. Ουσιαστικά, με βάση το ποσό επιστροφής στο Δημόσιο, προκύπτει πως το επιτόκιο ξεπέρασε ακόμη και το 12%, ενώ σε κάθε περίπτωση παρέμεινε πάνω από 8,5% καθ’ όλο το διάστημα που «έτρεχε» η επιδότηση.

Η αδυναμία συμψηφισμού αναμένεται να οδηγήσει την Aldi (και ειδικότερα τη θυγατρική της, Thessaloniki Logistics Διαμετακομιστικό Κέντρο Α.Ε.) στην καταβολή τοις μετρητοίς των 6,93 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, για την επιστροφή του ΦΠΑ θα... αναμένει. Πιθανώς έχει «ξεγράψει» τις όποιες απαιτήσεις της από το πλήρως αναξιόπιστο ελληνικό Δημόσιο, καθώς εκείνο που προπάντων την τρώει είναι να πωλήσει το ταχύτερο τα πάγιά της και να ξεμπερδεύει με την Ελλάδα, ακόμη και σε επίπεδο διοικητικού μηχανισμού.

Ούτως ή αλλιώς οι ζημιές της από το ελληνικό «πείραμα», για την αποτυχία του οποίου φέρει η ίδια τις μεγαλύτερες ευθύνες, ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ και ενδεχομένως να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

«Ευνοημένοι», πάντως, μέσα στην ατυχία της απώλειας της δουλειάς τους στάθηκαν οι 642 έλληνες απολυμένοι της Aldi, που εισέπραξαν επιπλέον μισθούς ως αποζημίωση, αλλά τώρα αναμένεται να αξιοποιήσουν και κοινοτικά κονδύλια. Η Aldi Ελλάδας είναι η μοναδική εταιρεία της χώρας μας, που κατάφερε να αποσπάσει πόρους ύψους 2,9 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του απολυμένου προσωπικού της, εκμεταλλευόμενη τις σχετικές δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση. Έτσι, οι απολυμένοι της Aldi θα μπορέσουν να εισέλθουν σε προγράμματα επανακατάρτισης ή να επιχορηγηθούν στο ξεκίνημα δικών τους απασχολήσεων.

σελφ σερβις (T. 412)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION