σελφ σερβις - «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: Άλλος με το όνομα κι άλλος με τη χάρη!

Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020

Είσοδος Χρήστη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βιομηχανία

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: Άλλος με το όνομα κι άλλος με τη χάρη!

10 Σεπτεμβρίου 2018 | 09:54 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: Αγορά,Προϊόντα

Στο ζήτημα των εμπορικών σημάτων που φέρουν το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγά του επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της αγοράς, μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας, κατόπιν έρευνας των αρμόδιων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Σημάτων του υπουργείου εντοπίστηκαν στην Ελλάδα συνολικά 64 εθνικά εμπορικά σήματα με κατοχυρωμένα τα oνόματα «Μακεδονία», «Macedonia» και «Macedonian». Αντίστοιχα σήματα με κατοχύρωση από την ΕΕ εντοπίσθηκαν 10, ενώ ευρύτερα διεθνής κατοχύρωση δεν υπάρχει για κανένα σχετικό ελληνικό σήμα.

H έρευνα ανέδειξε επίσης ως κυριότερες σχετικές «κλάσεις», δηλαδή κλάδους δραστηριότητας των εταιρειών που έχουν κατοχυρωμένα σήματα με αναφορά στη Μακεδονία, τον Τύπο (εφημερίδες και περιοδικά), τομείς της αγοράς τροφίμων και ποτών, τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες, τη διαφήμιση και τις εργασίες γραφείου.

Αντίστοιχα, στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εμφανίζονται 137 εθνικά σήματα κατοχυρωμένα με αναφορά στους όρους «Μακεδονία», «Macedonia» και «Macedonian». Ωστόσο, με ευρωπαϊκή κατοχύρωση δεν εντοπίσθηκε κανένα σήμα, ενώ με διεθνή κατοχύρωση καταγράφηκαν μόλις δύο περιπτώσεις εμπορικών σημάτων. Στην ΠΓΔΜ οι κυριότερες «κλάσεις», στις οποίες εντοπίσθηκαν αντίστοιχα εμπορικά σήματα, είναι των αναψυκτικών και χυμών και εν γένει της αγοράς των μη οινοπνευματωδών ποτών, των ασφαλιστικών υπηρεσιών, των τηλεπικοινωνιών, των υπηρεσιών λογισμικού, των νομικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ασφάλειας και φύλαξης.

Παράγοντες του υπουργείου, σχολιάζοντας τα προαναφερόμενα, δηλώνουν ότι το ζητούμενο σχετικά με τα δικαιώματα των εμπορικών σημάτων δεν εντοπίζεται στις εθνικές κατοχυρώσεις, καθότι οι οποιεσδήποτε σχετικές διεκδικήσεις περιορίζονται στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς (εν προκειμένω της ΠΓΔΜ), αλλά στις ευρωπαϊκές και τις ευρύτερα διεθνείς κατοχυρώσεις, οι οποίες γεννούν δικαιώματα στις διεθνείς αγορές. Υπό αυτή την έννοια τα κατοχυρωμένα εμπορικά σήματα της ΠΓΔΜ με δικαιώματα εκτός συνόρων της χώρας περιορίζονται σε μόλις δύο, ενώ τα ελληνικά φθάνουν τα δέκα (στην ΕΕ).

Φόβοι και αξιώσεις
Οι προβληματισμοί εκπροσώπων των φορέων της αγοράς εστιάζονται όχι τόσο στο ποσοτικό κριτήριο όσο στο ποιοτικό. Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι η συμφωνία που συνήψαν Ελλάδα και ΠΓΔΜ, στο βαθμό που λάβει τις εγκρίσεις των δύο εθνικών κοινοβουλίων και τεθεί σε ισχύ, θα ενισχύσει την διαπραγματευτική δύναμη των εταιρειών της γειτονικής χώρας σε περιπτώσεις αντιδικιών τους με ελληνικές εταιρείες ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων. Όπως λένε χαρακτηριστικά, «μέχρι σήμερα όσες υποθέσεις διεκδίκησης εμπορικών σημάτων μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών έφθασαν στα δικαστήρια, κερδήθηκαν από την ελληνική πλευρά. Με τα νέα δεδομένα, που διαμορφώνει η συμφωνία των δύο χώρων, η οποία επιτρέπει στην ΠΓΔΜ ( ως «Βόρεια Μακεδονία») τη χρήση του όρου «Μακεδονία», είναι βέβαιο ότι οι ελληνικές εταιρείες θα αρχίσουν να χάνουν στα δικαστήρια τη μια υπόθεση μετά την άλλη…». Συνιστούν μάλιστα στην ελληνική κυβέρνηση να είναι πολύ προσεκτική και λίαν απαιτητική στις διαπραγματεύσεις της με τη γείτονα, σχετικά με τα δικαιώματα χρήσης των εμπορικών σημάτων, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Από την πλευρά τους όλες οι μεγάλες οργανώσεις εκπροσώπησης του εμπορικού και του βιομηχανικού κόσμου ζητούν μέσω των εκπροσώπων τους να συμμετάσχουν στις σχετικές διαπραγματεύσεις των δύο χωρών, ώστε αφενός να έχουν από πρώτο χέρι ενημέρωση για τα συμβαίνοντα και αφετέρου να μπορούν να παρεμβαίνουν προς διασφάλιση των συμφερόντων τους. Επίσης, ζητούν οι διαπραγματεύσεις να μην διαρκέσουν δύο χρόνια, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία, αλλά να ολοκληρωθούν το ταχύτερο, διότι στο μεταξύ διάστημα, όπως προειδοποιούν, θα επικρατήσει «αταξία» στην αγορά.

σελφ σερβις (T. 485)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION