σελφ σερβις - Γάλα & Γαλακτομικά προϊόντα: Στασιμότητα, σταθερότητα ή σημειωτόν;

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βιομηχανία

Γάλα & Γαλακτομικά προϊόντα: Στασιμότητα, σταθερότητα ή σημειωτόν;

3 Φεβρουαρίου 2015 | 09:35 Γράφει ο Κώστας  Στοφόρος Topics: Special Reports,Προϊόντα

Η αγορά του γάλακτος παρουσίασε πέρυσι πολλές ανακατατάξεις, καθώς οι νομοθετικές παρεμβάσεις για το προϊόν –ανεξαρτήτως κρίσεων για την επιτυχία τους ή τη ζημιά που προκαλούν– ανακατένειμαν τα μερίδια των διαφορετικών ειδών της μεταποιημένης μορφής του. Η αγορά των τυροκομικών, πάντως, εμφάνισε εξαιρετικά αποτελέσματα από άποψη πωλήσεων –«εξαιρετικά» για τα δεδομένα της συγκυρίας εννοείται–, ενώ αυτή του γιαουρτιού διάγει, όπως φαίνεται, περίοδο σχετικής σταθερότητας, αντίθετα προς τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα που πιέζονται ακόμα από πτωτικές τάσεις. Η αλήθεια είναι ότι όσο τα εισοδήματα των καταναλωτών παραμένουν ισχνά, η προϊοντική καινοτομία θα γίνεται εργαλείο για την αναδιανομή απλώς των εταιρικών μεριδίων σε προϊοντικές κατηγορίες, χωρίς δυναμικές επέκτασης, ενόσω κι αυτή θα υφίσταται τον ανελέητο ανταγωνισμό των προωθήσεων-προσφορών και των private label…

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στην αγορά του γάλακτος στην προηγούμενη χρονιά σχετίστηκαν με την παράταση ζωής στο παστεριωμένο γάλα στις επτά ημέρες και με τη δημιουργία της κατηγορίας του «γάλακτος ημέρας», κύκλου ζωής δύο ημερών. «Αυτό προκάλεσε συμπίεση στις πωλήσεις του γάλακτος υψηλής παστερίωσης. Σημαντική ήταν, όμως, και η πρωτοβουλία της μείωσης της τιμής στο γάλα, την οποία ανέλαβαν κατά βάση οι λιανέμποροι», σημειώνει συνοπτικά η κυρία Σταυρούλα Ρούσσου, στέλεχος της Γενικής Εμπορικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης Marketing της Metro ΑΕΒΕ.

Οι συνολικές πωλήσεις του λευκού γάλακτος παρουσίασαν πτώση - 4,4% σε όγκο και -4,1% σε αξία πωλήσεων κατά το πρώτο 11μηνο του 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Την ίδια στιγμή το φρέσκο γάλα εμφάνισε άνοδο 3% σε όγκο και 2,1% σε αξία πωλήσεων. Από την παράταση της ημερομηνίας λήξης του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος οι μεγάλοι χαμένοι ήταν, πράγματι, το γάλα υψηλής παστερίωσης, που εμφάνισε υποχώρηση πωλήσεων -10,2% σε όγκο και -9% σε αξία, και ακόμη περισσότερο το «μακράς διαρκείας», η υποχώρηση των πωλήσεων του οποίου ήταν, αντίστοιχα, -18,1% σε όγκο και -14,8% σε αξία. Στους χαμένους ήταν και το εβαπορέ, το οποίο μετά τη μικρή ανάκαμψη που είχε παρουσιάσει εμφάνισε μείωση πωλήσεων -6,1% σε όγκο και -5,3% σε αξία.

Σε ό,τι αφορά τις γενικότερες εξελίξεις, η κυρία Ρούσσου υπενθυμίζει ότι η κρίση των τελευταίων χρόνων οδήγησε ορισμένες επιχειρήσεις του κλάδου σε κρίση βιωσιμότητας και σε πτωχεύσεις, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ΑΓΝΟ, ενώ οι συγχωνεύσεις και οι συνεργασίες, προκειμένου να δημιουργούνται οικονομίες κλίμακος, είναι πια το εργαλείο καταφυγής. Επίσης, η κρίση ώθησε αρκετές από τις μικρότερες εταιρείες του κλάδου, όπως οι ΕΒΟΛ, ΤΡΙΚΚΗ, ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ κά, να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους στη μεγαλύτερη αγορά της χώρας, την αθηναϊκή.

ΑΤΜ γάλακτος!
Μια σημαντική καινοτομία, που ήδη προβληματίζει τις βιομηχανικές επιχειρήσεις και το λιανεμπόριο, ξεκίνησε από τον Συνεταιρισμό «ΘΕΣγάλα» στη Λάρισα και μέσα στο φθινόπωρο επεκτάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρός του, κ. Αθανάσιος Βακάλης, σημειώνει σχετικά: «Ο συνεταιρισμός μας αναδιαμορφώνει την αγορά του γάλακτος στη χώρα, όπως συμβαίνει, άλλωστε, με όλους τους καινοτόμους συνεταιρισμούς στην Ευρώπη, που λειτουργούν ως θεσμικά αντίβαρα στον ανταγωνισμό. Μέσω της δράσης τους γνωστοποιούνται ευρύτερα οι πληροφορίες, σχετικά με τα πραγματικά κόστη και περιθώρια κέρδους. Έτσι, αναγκάζονται οι υπόλοιπες επιχειρήσεις να προσαρμόζουν τις τιμές τους στο μέτρο που καθορίζουν οι συνεταιρισμοί. Λίγο πολύ αυτό επιχειρούμε γενικότερα με τη δράση μας, αλλά ειδικότερα με τους Αυτόματους Πωλητές Γάλακτος που έχουμε λανσάρει, υποχρεώνοντας αρκετούς από τους ανταγωνιστές μας να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους. Η καινοτομία των Αυτόματων Πωλητών Γάλακτος έγκειται στο ότι δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να προμηθεύονται όλο το εικοσιτετράωρο σε εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή το προϊόν μας, ένα προϊόν πρώτης ανάγκης, υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Η απευθείας πρόσβασή μας στον καταναλωτή αφαιρεί για λογαριασμό του το ενδιάμεσο κόστος της συσκευασίας και της μεταπώλησης, προσφέροντάς του κατά συνέπεια καλύτερη τιμή και κυρίως θετικό ισοζύγιο στη σχέση κόστους-οφέλους (value for money)…».

Γάλα: Όγκος πωλήσεων (σε χιλ. λίτρα)
2012 2013 2013 (έως 23/11) 2014 (έως 23/11) Μεταβολή
Φρέσκο Γάλα 132.654,5 126.582,4 113.817,1 117.223,6 3,0%
Υψηλής Παστερίωσης 120.807,2 125.937,2 113.482,2 101.868 -10,2%
Εβαπορέ 91.481,1 94.036,7 84.725,6 79.582,8 -6,1%
Μακράς διαρκείας 4.183,1 4.370,6 3.976,5 3.256,7 -18,1%
Ξινόγαλα 3.075,2 2.847,9 2.635 2.738,6 3,9%
Λευκό Γάλα συνολικά 352.201 353.774,8 318.636,4 304.669,6 -4,4%
Πηγή IRI
Γάλα: Αξία πωλήσεων (σε χιλ. ευρώ)
2012 2013 2013 (έως 23/11) 2014 (έως 23/11) Μεταβολή
Φρέσκο Γάλα 160.526,3 151.385,8 136.192,3 139.079,5 2,1%
Υψηλής Παστερίωσης 165.317,5 171.651 154.610 140.633,7 -9,0%
Εβαπορέ 100.991,9 99.058,3 89.047,4 84.323,9 -5,3%
Μακράς διαρκείας 5.886,9 5.866,6 5.320,3 4.533,6 -14,8%
Ξινόγαλα 6.397,1 6.143,4 5.665,9 6.072,3 7,2%
Λευκό Γάλα συνολικά 439.119,6 434.105,2 390.835,9 374.643,1 -4,1%
Πηγή IRI

Οι σημαντικότερες εξελίξεις στην αγορά του γάλακτος στην προηγούμενη χρονιά σχετίστηκαν με την παράταση ζωής στο παστεριωμένο γάλα στις επτά ημέρες και με τη δημιουργία της κατηγορίας του «γάλακτος ημέρας», κύκλου ζωής δύο ημερών. «Αυτό προκάλεσε συμπίεση στις πωλήσεις του γάλακτος υψηλής παστερίωσης. Σημαντική ήταν, όμως, και η πρωτοβουλία της μείωσης της τιμής στο γάλα, την οποία ανέλαβαν κατά βάση οι λιανέμποροι», σημειώνει συνοπτικά η κυρία Σταυρούλα Ρούσσου, στέλεχος της Γενικής Εμπορικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης Marketing της Metro ΑΕΒΕ.

Οι συνολικές πωλήσεις του λευκού γάλακτος παρουσίασαν πτώση - 4,4% σε όγκο και -4,1% σε αξία πωλήσεων κατά το πρώτο 11μηνο του 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Την ίδια στιγμή το φρέσκο γάλα εμφάνισε άνοδο 3% σε όγκο και 2,1% σε αξία πωλήσεων. Από την παράταση της ημερομηνίας λήξης του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος οι μεγάλοι χαμένοι ήταν, πράγματι, το γάλα υψηλής παστερίωσης, που εμφάνισε υποχώρηση πωλήσεων -10,2% σε όγκο και -9% σε αξία, και ακόμη περισσότερο το «μακράς διαρκείας», η υποχώρηση των πωλήσεων του οποίου ήταν, αντίστοιχα, -18,1% σε όγκο και -14,8% σε αξία. Στους χαμένους ήταν και το εβαπορέ, το οποίο μετά τη μικρή ανάκαμψη που είχε παρουσιάσει εμφάνισε μείωση πωλήσεων -6,1% σε όγκο και -5,3% σε αξία.

Σε ό,τι αφορά τις γενικότερες εξελίξεις, η κυρία Ρούσσου υπενθυμίζει ότι η κρίση των τελευταίων χρόνων οδήγησε ορισμένες επιχειρήσεις του κλάδου σε κρίση βιωσιμότητας και σε πτωχεύσεις, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της ΑΓΝΟ, ενώ οι συγχωνεύσεις και οι συνεργασίες, προκειμένου να δημιουργούνται οικονομίες κλίμακος, είναι πια το εργαλείο καταφυγής. Επίσης, η κρίση ώθησε αρκετές από τις μικρότερες εταιρείες του κλάδου, όπως οι ΕΒΟΛ, ΤΡΙΚΚΗ, ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ κά, να τοποθετήσουν τα προϊόντα τους στη μεγαλύτερη αγορά της χώρας, την αθηναϊκή.

ΑΤΜ γάλακτος!
Μια σημαντική καινοτομία, που ήδη προβληματίζει τις βιομηχανικές επιχειρήσεις και το λιανεμπόριο, ξεκίνησε από τον Συνεταιρισμό «ΘΕΣγάλα» στη Λάρισα και μέσα στο φθινόπωρο επεκτάθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρός του, κ. Αθανάσιος Βακάλης, σημειώνει σχετικά: «Ο συνεταιρισμός μας αναδιαμορφώνει την αγορά του γάλακτος στη χώρα, όπως συμβαίνει, άλλωστε, με όλους τους καινοτόμους συνεταιρισμούς στην Ευρώπη, που λειτουργούν ως θεσμικά αντίβαρα στον ανταγωνισμό. Μέσω της δράσης τους γνωστοποιούνται ευρύτερα οι πληροφορίες, σχετικά με τα πραγματικά κόστη και περιθώρια κέρδους. Έτσι, αναγκάζονται οι υπόλοιπες επιχειρήσεις να προσαρμόζουν τις τιμές τους στο μέτρο που καθορίζουν οι συνεταιρισμοί. Λίγο πολύ αυτό επιχειρούμε γενικότερα με τη δράση μας, αλλά ειδικότερα με τους Αυτόματους Πωλητές Γάλακτος που έχουμε λανσάρει, υποχρεώνοντας αρκετούς από τους ανταγωνιστές μας να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους. Η καινοτομία των Αυτόματων Πωλητών Γάλακτος έγκειται στο ότι δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να προμηθεύονται όλο το εικοσιτετράωρο σε εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή το προϊόν μας, ένα προϊόν πρώτης ανάγκης, υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας. Η απευθείας πρόσβασή μας στον καταναλωτή αφαιρεί για λογαριασμό του το ενδιάμεσο κόστος της συσκευασίας και της μεταπώλησης, προσφέροντάς του κατά συνέπεια καλύτερη τιμή και κυρίως θετικό ισοζύγιο στη σχέση κόστους-οφέλους (value for money)…».

Γάλα: Όγκος πωλήσεων (σε χιλ. λίτρα)
2012 2013 2013 (έως 23/11) 2014 (έως 23/11) Μεταβολή
Φρέσκο Γάλα 132.654,5 126.582,4 113.817,1 117.223,6 3,0%
Υψηλής Παστερίωσης 120.807,2 125.937,2 113.482,2 101.868 -10,2%
Εβαπορέ 91.481,1 94.036,7 84.725,6 79.582,8 -6,1%
Μακράς διαρκείας 4.183,1 4.370,6 3.976,5 3.256,7 -18,1%
Ξινόγαλα 3.075,2 2.847,9 2.635 2.738,6 3,9%
Λευκό Γάλα συνολικά 352.201 353.774,8 318.636,4 304.669,6 -4,4%
Πηγή IRI
Γάλα: Αξία πωλήσεων (σε χιλ. ευρώ)
2012 2013 2013 (έως 23/11) 2014 (έως 23/11) Μεταβολή
Φρέσκο Γάλα 160.526,3 151.385,8 136.192,3 139.079,5 2,1%
Υψηλής Παστερίωσης 165.317,5 171.651 154.610 140.633,7 -9,0%
Εβαπορέ 100.991,9 99.058,3 89.047,4 84.323,9 -5,3%
Μακράς διαρκείας 5.886,9 5.866,6 5.320,3 4.533,6 -14,8%
Ξινόγαλα 6.397,1 6.143,4 5.665,9 6.072,3 7,2%
Λευκό Γάλα συνολικά 439.119,6 434.105,2 390.835,9 374.643,1 -4,1%
Πηγή IRI

Ανυποχώρητα τυροφάγοι!
Σε αντίθεση με το γάλα η αγορά των τυροκομικών προϊόντων εμφάνισε εξαιρετικά αποτελέσματα. Η άνοδος των πωλήσεών της πέρυσι υπό συνθήκες πίεσης των εισοδημάτων ήταν πραγματικά σημαντική: 7,7% σε όγκο και 6,4% σε αξία. Το λευκό τυρί, που κατέχει μερίδιο μεγαλύτερο του 50% στις συνολικές πωλήσεις της κατηγορίας των τυροκομικών προϊόντων, παρουσίασε τη μεγαλύτερη άνοδο όγκου πωλήσεων, με αύξηση 9,3% στο δεκάμηνο Ιανουαρίου- Οκτωβρίου του 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με την μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση τυριού στον κόσμο. Παρά την κρίση οι καταναλωτές, όπως φαίνεται, παραμένουν πιστοί στη σχετική καθημερινή τους συνήθεια…

Πάντως, η οικονομική κρίση δεν άφησε αλώβητο τον κλάδο. Όπως επισημαίνει η κυρία Ρούσσου, η μείωση των εισοδημάτων μοιραία οδήγησε μια μερίδα των καταναλωτών σε φθηνότερες επιλογές λευκών τυριών, έναντι της γνήσιας παραδοσιακής ελληνικής φέτας, που ασφαλώς υπερτερεί ποιοτικά. «Βέβαια, ακριβώς επειδή το εισόδημα είναι μειωμένο, οι καταναλωτές πλέον είναι πολύ πιο ενήμεροι και αναζητούν πολύ περισσότερο την καλύτερη δυνατή σχέση τιμής / οφέλους. Σε αυτό το πλαίσιο, αφενός οι κατηγορίες τυριών προστιθέμενης αξίας, όπως τα βιολογικά ή κάποια παραδοσιακά με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, έχουν αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον και, αφετέρου, οι προμηθευτικές επιχειρήσεις αντιδρούν με προσφορές και εκπτωτικά κουπόνια στα υπάρχοντα προϊόντα τους, όπως και με τη μείωση του βάρους των συσκευασιών σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ προσπαθούν να προσδίδουν μεγαλύτερη αξία στα προϊόντα τους», καταλήγει η κυρία Ρούσσου.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, σημαντική είναι και η άνοδος των πωλήσεων τυριού ιδιωτικής ετικέτας, που αυξάνει συνεχώς το μερίδιό του στην κατηγορία. Πάντως, οι μεγάλοι «παίκτες» της αγοράς δεν προχώρησαν σε αξιοσημείωτες επενδυτικές πρωτοβουλίες, τουλάχιστον αντίστοιχες των προηγούμενων χρόνων, ενώ σημαντική ήταν και η μείωση της διαφημιστικής τους δαπάνης, με κάποιες εξαιρέσεις, όπως του Dirollo, που πραγματοποίησε μια πολυδάπανη διαφημιστική εκστρατεία (834.178 ευρώ κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2014).

Τυρί: Όγκος πωλήσεων (σε χιλ. κιλά)
2012 2013 2013 (έως 26/10) 2014 (έως 26/10) Μεταβολή
Κίτρινο τυρί 34.947,1 35.036,5 28.344,2 30.060,8 6,1%
Λευκό τυρί 36.252,3 34.576 28.582,5 31.247,9 9,3%
Επεξεργασμένο 1.047,1 989,2 816,8 862,8 5,6%
Τυρί συνολικά 72.246,5 70.601,7 57.743,5 62.171,5 7,7%
Πηγή IRI
Τυρί: Αξία πωλήσεων (σε χιλ. ευρώ)
2012 2013 2013 (έως 26/10) 2014 (έως 26/10) Μεταβολή
Κίτρινο τυρί 319.948 320.937,5 258.940,2 275.484,4 6,4%
Λευκό τυρί 271.308,7 262.156,3 216.365,7 229.939,9 6,3%
Επεξεργασμένο 10.544,2 9.607,7 7.909,5 8.558 8,2%
Τυρί συνολικά 601.800,9 592.701,5 483.215,5 513.982,3 6,4%
Πηγή IRI

Γιαούρτι και γαλακτοκομικά
Από τα γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνεται πως μόνο το γιαούρτι διατήρησε κάπως σταθερές τις πωλήσεις του, με μικρή πτώση όγκου πωλήσεων, -1,6%, και αξίας, -1,3%. Τα υπόλοιπα προϊόντα αυτής της κατηγορίας (επιδόρπια, κρέμα γάλακτος, βούτυρο κά) σημείωσαν πιο σημαντική πτώση. Όπως σημειώνει ο κ. Δημήτρης Χατζηγιάννης, Marketing Director της Κρι Κρι, «η οικονομική κρίση επηρέασε όλους τους κλάδους της αγοράς και όλες τις προϊοντικές κατηγορίες, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο. Ο κλάδος των τροφίμων έχει επηρεαστεί σαφώς πιο λίγο συγκριτικά με άλλους, πράγμα που ισχύει και στην περίπτωση της αγοράς του γιαουρτιού, στην πορεία της οποίας δεν υπήρξαν σημαντικές διαφοροποιήσεις την τελευταία διετία…».

Ενδεικτικά ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρει το παράδειγμα του παγωτού, στο οποίο επίσης δραστηριοποιείται η Κρι Κρι. Η πτώση των πωλήσεών του περίπου κατά 10% το τελευταίο καλοκαίρι, λέει, οφείλεται κυρίως στις μάλλον φθινοπωρινές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν αρκετές εβδομάδες στη διάρκεια της σεζόν παρά στη μείωση των εισοδημάτων. Συνεπώς διαπιστώνει πλέον μια τάση σταθεροποίησης των πωλήσεων, τουλάχιστον σε όγκο. Πάντως, το στρίμωγμα των νοικοκυριών από την κρίση στην αγορά των γιαουρτιών εκφράζεται από τη στροφή τους στις οικογενειακές συσκευασίες, όπου το ενδιαφέρον για το value for money και το γιαούρτι ιδιωτικής ετικέτας δεν σταματά να ανεβαίνει, δεδομένης και της γενικότερα αυξημένης χρήσης του στην οικιακή μαγειρική.


Το «ναι μεν, αλλά» της καινοτομίας
Η καινοτομία είναι η απάντηση γενικότερα στην κρίση, υποστηρίζει η κυρία Ρούσσου, αλλά με την προϋπόθεση ότι δίνει πραγματικά συμφέρουσα λύση στον καταναλωτή, συμπληρώνει. Ο ευρύτερος κλάδος των γαλακτοκομικών, πάντως, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη νομοθεσία που αλλάζει συχνά, με αποτέλεσμα οι όποιες προσπάθειες για καινοτομία να μπλοκάρουν εντέλει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Η περίπτωση του εμφιαλωμένου γάλακτος είναι χαρακτηριστική. Ο κ. Χατζηγιάννης συμφωνεί ότι η καινοτομία οφείλει να ανοίγει τον δρόμο στις επιχειρήσεις του κλάδου, ώστε να προσφέρουν αξιόπιστες προτάσεις στους καταναλωτές, προκειμένου να ξεπερνούν και οι ίδιες τις δυσκολίες που θέτει το οικονομικό περιβάλλον.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα του ελληνικού γιαουρτιού, στον καινοτόμο τρόπο παρασκευής του και την μοναδικότητά του, σημειώνει πως «τα τελευταία χρόνια παρά την οικονομική κρίση έχει καταφέρει να κατακτά τις παγκόσμιες αγορές, προτεινόμενο παντού για καθημερινή κατανάλωση στο πρωινό γεύμα και, ταυτόχρονα, ως υγιεινό σνακ για όλες τις ώρες, ενώ χρησιμοποιείται συνεχώς όλο και πιο πολύ σε υγιεινές συνταγές στη μαγειρική κλπ. Επισημαίνουμε ότι η Κρι Κρι είναι η πρώτη ελληνική γαλακτοβιομηχανία που δημιούργησε μία νέα κατηγορία γαλακτοκομικών, τα προϊόντα με γάλα ημέρας.

«Πρώτοι προσφέραμε την δυνατότητα στους Έλληνες καταναλωτές μας να απολαμβάνουν το γιαούρτι παρασκευασμένο με γάλα ημέρας, συνδυάζοντας αρμονικά την παραδοσιακή γεύση με τις θρεπτικές ουσίες του φρέσκου γάλακτος, που συλλέγεται καθημερινά από τις κοντινές φάρμες του Νομού Σερρών, παστεριώνεται και γίνεται γιαούρτι σε λιγότερες από 24 ώρες. Στην Κρι Κρι αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες, παρακολουθούμε τις τάσεις και λαμβάνουμε τα μηνύματα, ώστε να παρουσιάζουμε πολλά νέα προϊόντα στους καταναλωτές μας, σε παγωτό και γιαούρτι, όχι μόνο στην εγχώρια αλλά και στις διεθνή αγορά», τονίζει ο κ. Χατζηγιάννης. Σημειώνουμε ότι η εταιρεία εγκαινίασε πρόσφατα και μια νέα υπερσύγχρονη μονάδα, η οποία θα αναβαθμίσει την παρουσία της στο σύνολο των αγορών που δραστηριοποιείται, μέσω του περαιτέρω εμπλουτισμού της γκάμας σειρών προϊόντων που παράγει.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, στη στάση της πολιτείας, ο κ. Βακάλης τονίζει: «Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη δουλειά μας, αλλά κυρίως η στάση της πολιτείας δεν είναι πάντα φιλική απέναντι στην καινοτόμο παραγωγική διαδικασία και τις προοπτικές της. Αυτό οδηγεί, μεταξύ άλλων, τον κλάδο της κτηνοτροφίας σε μαρασμό, ενώ διαμορφώνει στρεβλές συνθήκες στη λειτουργία της αγοράς. Αρκεί να σκεφθεί κανείς το τι έγινε με την υπόθεση της επέκτασης της διάρκειας ζωής του γάλακτος και θα καταλάβει τι εννοώ: Οι παρεμβάσεις της πολιτείας επ’ ουδενί λόγω δεν ωφέλησαν τον καταναλωτή ή τον κτηνοτρόφο-παραγωγό, καθώς, ενώ οι τιμές λιανικής των γαλακτοκομικών δεν μειώθηκαν, η πίεση στις τιμές παραγωγού εντάθηκε εξαιτίας των αθρόων εισαγωγών γάλακτος…».

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Όγκος πωλήσεων (σε χιλ. λίτρα)
  2012 2013 2013 (έως 23/11) 2014 (έως 23/11) Μεταβολή
Γιαούρτι 55.239 55.670,2 50.614,7 49.819,8 -1,6%
Επιδόρπια 3.887,3 3.415,8 3.128,2 2.834,3 -9,4%
Κρέμα γάλακτος 5.917 5.814,5 5.039,5 4.776,8 -5,2%
Μαργαρίνη και βούτυρο 16.289,5 15.872,8 13.717,8 13.445,9 -2,0%
Πηγή IRI
Γαλακτοκομικά προϊόντα: Αξία πωλήσεων (σε χιλ. ευρώ)
2012 2013 2013 (έως 23/11) 2014 (έως 23/11) Μεταβολή
Γιαούρτι 236.174,6 234.770,7 213.914,3 211.155,8 -1,3%
Επιδόρπια 18.811,7 16.283,2 14.844,8 13.727,4 -7,5%
Κρέμα γάλακτος 29.620,6 29.358,7 25.400,8 23.632,9 -7,0%
Μαργαρίνη και βούτυρο 96.681,6 91.785,9 78.941,8 75.986,2 -3,7%

Καταναλωτικές τάσεις και προωθητικός πυρετός
Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις καταναλωτικές τάσεις, φαίνεται ότι οι διαφορετικές επιλογές προϊόντων ανά νοικοκυριό τείνουν να περιορίζονται. Έτσι, στην οικογένεια πλέον όλα τα μέλη της μοιράζονται πχ το ίδιο είδος γιαουρτιού, γεγονός που έχει επηρεάσει τις καταναλώσεις των συμπληρωματικών προϊόντων στις κατηγορίες του γάλατος, των τυροκομικών και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Σχετικά με τις προσφορές, η διενέργειά τους σε τακτά χρονικά διαστήματα, τόσο με μειώσεις τιμών όσο και με τη διάθεση επιπλέον ποσότητας προϊόντος, είναι πλέον αναγκαίος θεσμός. Στο πλαίσιο αυτό, συχνό φαινόμενο είναι οι συνδυαστικές ενέργειες. Τη μεγαλύτερη απόδοση, πάντως, την έχουν οι εκπτώσεις στα καταξιωμένα brands.

Βασικό εργαλείο των περισσοτέρων είναι το έντονο προωθητικό πλάνο, που βασίζεται κυρίως στη μείωση της τιμής, αφού φαίνεται ότι έχει τη μεγαλύτερη απόδοση. Μεγάλη έμφαση δίνεται και στις cross selling ενέργειες, ενώ οι ενέργειες που αφορούν γενικά τα επώνυμα προϊόντα έχουν την υψηλότερη αποτελεσματικότητα. «Οι καταναλωτές κάθε χρόνο περιμένουν από τις εταιρείες νέες προτάσεις γευστικών απολαύσεων. Στο γιαούρτι η τάση που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια είναι προς τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και για εναλλακτικούς τρόπους χρήσης, για υγιεινή διατροφή μέσω της μαγειρικής με συνταγές απόλαυσης. Η πρόκληση για τις εταιρείες βρίσκεται στο να επινοήσουν τρόπους και ν’ αναπτύξουν προϊόντα καινοτόμα, ώστε να καλύψουν νέες ανάγκες», σημειώνει ο κ. Χατζηγιάννης.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης, οι ενέργειες bellow the line παίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο, καθώς ο καταναλωτής τηρεί αρχικά στάση αναμονής στο σημείο πώλησης και κατόπιν προχωρά στην τελική του επιλογή προϊόντος, εφόσον έχει κάνει καταγραφή και αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων επιλογών, κρίνοντας αυστηρά κάθε φορά κι έχοντας πάντα υψηλές απαιτήσεις. Εταιρείες όπως η ΚΡΙ ΚΡΙ επιλέγουν όλες τις τακτικές μεθόδους προώθησης (φυλλάδια, προβολές κλπ). Πάντως, οι καταναλωτές είναι πάντα έτοιμοι για την αλλαγή συνήθειας επιλογής προϊόντος, όταν θεωρήσουν πως ένα προϊόν τους εγγυάται καλύτερο συνδυασμό ποιότητας και τιμής από αυτό που συνήθως προτιμούν. Δεν είναι τυχαίο, λέει ο κ. Βακάλης, ότι οι πωλήσεις του «ΘΕΣγάλα» αρχικά στη Λάρισα και μετά στη Θεσσαλονίκη, ξεπέρασαν τις προσδοκίες της διοίκησης του Συνεταιρισμού.

«Η στενότερη συνεργασία μεταξύ λιανεμπορίου και βιομηχανίας», τονίζει η κυρία Ρούσσου, «θα οδηγήσει σίγουρα στη βελτίωση των πωλήσεων. Θέματα όπως η εφοδιαστική αλυσίδα, οι προσφορές, καθώς και η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού πρέπει να προωθηθούν μέσω της συνεργασίας των δύο πλευρών». Στην ίδια γραμμή σκέψης ο κ. Χατζηγιάννης, φρονεί ότι «υπάρχουν κοινοί στόχοι, με σημαντικότερο την σταθεροποίηση και την μείωση των τιμών καταναλωτή, καθώς και την προσφορά υψηλής αξίας προϊόντων. Οι δύο παράγοντες θα συντελέσουν στην αύξηση των πωλήσεων, αλλά αυτό είναι κάτι που επιτυγχάνεται μόνο με την σωστή συνεργασία και τον σχεδιασμό κοινών δράσεων και ενεργειών».

Μένει, πάντως, να δούμε κατά πόσο η συνεργασία των δύο πλευρών είναι σε θέση να υπερβεί τεχνικούς ή άλλους «σκοπέλους» σε περιπτώσεις συνεταιριστικών καινοτόμων εγχειρημάτων, όπως οι Αυτόματοι Πωλητές Γάλακτος. Απ’ ότι μας είπε ο κ. Βακάλης, ο συνεταιρισμός δεν έχει ακόμη προτάσεις από αλυσίδες, ίσως, γιατί η πρόθεση του «ΘΕΣγάλα» είναι να βρίσκει ο καταναλωτής το γάλα σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου, πράγμα που δεν μπορούν να το ικανοποιήσουν τα σούπερ μάρκετ. Κι όμως, τουλάχιστον από άποψη μάρκετινγκ, η υπόθεση αυτή μπορεί να γεννήσει εξαιρετικές ιδέες. Νομίζουμε.

Οι προοπτικές το 2015
Όπως σημειώνει η κ. Ρούσσου, «η πορεία του κλάδου το 2015 εξαρτάται ιδιαίτερα από το πολιτικοοικoνομικό περιβάλλον της χώρας, το οποίο, αν δεν σταθεροποιηθεί, δεν πρόκειται να δούμε γενναία πράγματα κι επενδύσεις εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων. Στον τομέα της παραγωγής φαίνεται ότι στο πρόβειο γάλα η εγχώρια παραγωγή θα είναι μειωμένη και κατά συνέπεια δεν θα υπάρχουν αποθέματα. Αυτό, ίσως, θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών σε κάποια προϊόντα». Στο γιαούρτι, στην εγχώρια αγορά του οποίου, όπως είπαμε, διαπιστώνεται σχετική σταθερότητα πορείας, «δεν περιμένουμε μεγάλες αλλαγές το 2015. Όμως, αναμένουμε ότι θα διατηρηθεί ή και θα ενισχυθεί η ανοδική τάση της ζήτησης του ελληνικού γιαουρτιού διεθνώς, πράγμα που αποτελεί πρόκληση κι ευκαιρία για όλες τις εταιρείες του κλάδου μας. Η Κρι Κρι κινείται τα τελευταία χρόνια σε αυτή την κατεύθυνση, ενισχύοντας την παρουσία της σε πολλές αγορές του εξωτερικού, επικεντρωμένη κυρίως στις ευρωπαϊκές», σημειώνει ο κ. Χατζηγιάννης.

σελφ σερβις (T. 446)
« 1 2 3 4 »
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION