σελφ σερβις - Κατεψυγμένα προϊόντα: Ανάκαμψη, αλλά με προβλήματα

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βιομηχανία

Κατεψυγμένα προϊόντα: Ανάκαμψη, αλλά με προβλήματα

2 Δεκεμβρίου 2014 | 10:05 Γράφει ο Κώστας  Στοφόρος Topics: Προϊόντα

Η αγορά κατεψυγμένων προϊόντων φαίνεται να βγαίνει πια από το... τούνελ. Μετά τη σημαντική πτώση που χαρακτήρισε την πορεία των πωλήσεων της κατηγορίας τα πρώτα χρόνια της κρίσης, περνά σταδιακά σε μια περίοδο ανάκαμψης, με το 2014 να σηματοδοτεί αυτή τη θετική αλλαγή, χαρακτηριζόμενο ως μια χρονιά ανόδου.

Το θετικό για την κατηγορία συμπέρασμα προκύπτει από τα στοιχεία της IRI, στα οποία καταγράφεται η άνοδος των πωλήσεων στο κανάλι των σούπερ μάρκετ, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Όπως σημειώνει ο κύριος Σίμος Τριανταφυλλάκης, Account Manager, Business Insights της IRI, «στις κατεψυγμένες ζύμες παρατηρούμε σημαντική ανάπτυξη, η οποία προέρχεται από την υποκατηγορία των έτοιμων προϊόντων, κυρίως λόγω των πετυχημένων λανσαρισμάτων που είχαμε στην υποκατηγορία αυτή. Στα κατεψυγμένα λαχανικά παρατηρούμε επίσης σημαντική ανάπτυξη, στην οποία συνεισέφερε σημαντικά και η καμπάνια γνωστής εταιρείας του χώρου, που βοήθησε σημαντικά εκτός από τις δικές της πωλήσεις και την ανάπτυξη όλης της κατηγορίας». Η κρίση γεννά προβλήματα...

«Μετά τα πρώτα 3 χρόνια, όπου υπήρξε ένα σχετικό μούδιασμα στην αγορά με σημαντική πτώση τιμών και όγκων», σημειώνει ο κ. Γεώργιος Ράδος, marketing director της ELVIART Καλοϊδάς ΑΒΕΕ, «υπάρχει μια σταθεροποίηση. Οι εταιρείες που έχουν μερίδιο διεθνών πωλήσεων επηρεάστηκαν λιγότερο από ότι όσες είναι στραμμένες κυρίως στην ελληνική αγορά, με επακόλουθο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το άνοιγμα της ψαλίδας σε καινοτομία, τιμές και περιθώρια ανάπτυξης». Το επίπεδο ανταγωνισμού στα κατεψυγμένα προϊόντα είναι πολύ υψηλό, τόσο μεταξύ των παραγωγών, όσο και μεταξύ των λιανεμπόρων, με αποτέλεσμα οι τιμές να δέχονται πιέσεις προς τα κάτω, είτε μέσω ειδικών παροχών και εκπτώσεων, είτε μέσω αναπροσαρμογής των τιμοκαταλόγων.

«Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, οι περισσότερες βιομηχανικές μονάδες ενδιαφέρονται να αυξήσουν τους όγκους και να μειώσουν κατ’ αυτό τον τρόπο το κόστος ανά μονάδα. Αυτό γίνεται συνήθως είτε με τεχνολογικές επενδύσεις, είτε με μικρές διορθώσεις, όπου αυτό επιτρέπεται», σημειώνει ο κ. Ράδος. Οι συγκυρίες της εποχής δεν ευνοούν τις μεγάλες επενδύσεις, ωστόσο ανάσα αποτελεί για τους περισσότερους παραγωγούς η σημαντική αύξηση του τουρισμού και η συνεπακολούθη αύξηση της ζήτησης στο πεδίο της εστίασης (food service).

Από την πλευρά της η κυρία Ελένη Τσαλπατούρου, marketing manager της Delifrance Hellas ΑΕ, συμπληρώνει ότι, πέραν του τουρισμού, η αγορά ευνοείται και από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Σημειώνει, ωστόσο, πως δεν έχουν μπει στην αγορά νέες μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ αντιθέτως ευνοούνται οι μικροί παραγωγοί. «Μετά την πτώχευση της εταιρείας Κατσέλης, η πίτα του κατεψυγμένου ψωμιού μοιράστηκε στους υπόλοιπους παίκτες. Νέοι παραγωγοί αυτού του μεγέθους δεν εμφανίστηκαν, ενώ αντίθετα υπήρξε είσοδος στην αγορά μικρών και μικρομεσαίων βιοτεχνών». Η ίδια θεωρεί ότι λόγω της κρίσης ευνοείται η εμφάνιση περιπτώσεων προώθησης προϊόντων στην αγορά με δραματικά χαμηλή ποιότητα, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στο σύνολό της.

Γενικότερα, τα προβλήματα δεν λείπουν, με τα κυριότερα να προκαλούνται από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των ελληνικών νοικοκυριών ειδικότερα, και γενικότερα από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Όπως σημειώνει ο κύριος Σωτήρης Βλάχος, διευθυντής πωλήσεων της «Ευβοϊκής Ζύμης», τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια μείωση στην κατανάλωση των κατεψυγμένων προϊόντων, όπως δείχνουν και οι σχετικές έρευνες και αυτό έχει φυσικά επηρεάσει όλο τον κλάδο. «Η αύξηση των φόρων, των διοδίων, του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, η έλλειψη ρευστότητας από τις τράπεζες, έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια ασφυξία στις παραγωγικές επιχειρήσεις», τονίζει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει ότι από την μια μεριά έχει μειωθεί η πίτα της αγοράς και από την άλλη έχουν αυξηθεί οι λειτουργικές δαπάνες και έχει ενταθεί ο ανταγωνισμός από επιχειρήσεις που πουλούν φθηνά για να έχουν ρευστότητα ή εκμεταλλεύονται τα χαμηλότερα κόστη, επειδή παράγουν εκτός Ελλάδος.

Το βασικό πρόβλημα στο οποίο επιμένει ο κ. Βλάχος είναι ότι υπάρχει «μια προσπάθεια συγκέντρωσης του λιανεμπορίου, με βασικό υποκινητή το τραπεζικό σύστημα. Αντίστοιχες κινήσεις, λιγότερο εμφανείς, συμβαίνουν και στις επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων, ενώ παράλληλα, ορισμένες από αυτές μεταφέρουν την έδρα τους ή και ολόκληρη την δραστηριότητά τους εκτός συνόρων. Από την άλλη μεριά, η κατανάλωση έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια και σιγά-σιγά αρχίζει να ισορροπεί σε ένα επίπεδο, φυσικά πολύ πιο χαμηλό από παλαιότερα. Οι καταναλωτές είναι ενημερωμένοι, αγοράζουν με μεγαλύτερη φειδώ και σίγουρα η τιμή παραμένει βασικό κριτήριο επιλογής, αν και θεωρώ ότι δεν είναι το μοναδικό».

Πάντως, συνυπολογίζοντας τις διάφορες παραμέτρους, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ενισχύεται ως τάση η αγορά του κατεψυγμένου τροφίμου. «Λίγο η απελευθέρωση του «ταλαιπωρημένου» bake-off, λίγο ο σύγχρονος τρόπος ζωής αναγκάζουν τον καταναλωτή να στραφεί προς το συσκευασμένο, τυποποιημένο, καταψυγμένο προϊόν. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προτείνουν λύσεις που να είναι κοντά σε αυτό που έχει συνηθίσει ο καταναλωτής ως χειροποίητο», τονίζει η κ. Τσαλπατούρου.

Το θετικό για την κατηγορία συμπέρασμα προκύπτει από τα στοιχεία της IRI, στα οποία καταγράφεται η άνοδος των πωλήσεων στο κανάλι των σούπερ μάρκετ, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία, κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Όπως σημειώνει ο κύριος Σίμος Τριανταφυλλάκης, Account Manager, Business Insights της IRI, «στις κατεψυγμένες ζύμες παρατηρούμε σημαντική ανάπτυξη, η οποία προέρχεται από την υποκατηγορία των έτοιμων προϊόντων, κυρίως λόγω των πετυχημένων λανσαρισμάτων που είχαμε στην υποκατηγορία αυτή. Στα κατεψυγμένα λαχανικά παρατηρούμε επίσης σημαντική ανάπτυξη, στην οποία συνεισέφερε σημαντικά και η καμπάνια γνωστής εταιρείας του χώρου, που βοήθησε σημαντικά εκτός από τις δικές της πωλήσεις και την ανάπτυξη όλης της κατηγορίας». Η κρίση γεννά προβλήματα...

«Μετά τα πρώτα 3 χρόνια, όπου υπήρξε ένα σχετικό μούδιασμα στην αγορά με σημαντική πτώση τιμών και όγκων», σημειώνει ο κ. Γεώργιος Ράδος, marketing director της ELVIART Καλοϊδάς ΑΒΕΕ, «υπάρχει μια σταθεροποίηση. Οι εταιρείες που έχουν μερίδιο διεθνών πωλήσεων επηρεάστηκαν λιγότερο από ότι όσες είναι στραμμένες κυρίως στην ελληνική αγορά, με επακόλουθο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το άνοιγμα της ψαλίδας σε καινοτομία, τιμές και περιθώρια ανάπτυξης». Το επίπεδο ανταγωνισμού στα κατεψυγμένα προϊόντα είναι πολύ υψηλό, τόσο μεταξύ των παραγωγών, όσο και μεταξύ των λιανεμπόρων, με αποτέλεσμα οι τιμές να δέχονται πιέσεις προς τα κάτω, είτε μέσω ειδικών παροχών και εκπτώσεων, είτε μέσω αναπροσαρμογής των τιμοκαταλόγων.

«Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, οι περισσότερες βιομηχανικές μονάδες ενδιαφέρονται να αυξήσουν τους όγκους και να μειώσουν κατ’ αυτό τον τρόπο το κόστος ανά μονάδα. Αυτό γίνεται συνήθως είτε με τεχνολογικές επενδύσεις, είτε με μικρές διορθώσεις, όπου αυτό επιτρέπεται», σημειώνει ο κ. Ράδος. Οι συγκυρίες της εποχής δεν ευνοούν τις μεγάλες επενδύσεις, ωστόσο ανάσα αποτελεί για τους περισσότερους παραγωγούς η σημαντική αύξηση του τουρισμού και η συνεπακολούθη αύξηση της ζήτησης στο πεδίο της εστίασης (food service).

Από την πλευρά της η κυρία Ελένη Τσαλπατούρου, marketing manager της Delifrance Hellas ΑΕ, συμπληρώνει ότι, πέραν του τουρισμού, η αγορά ευνοείται και από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Σημειώνει, ωστόσο, πως δεν έχουν μπει στην αγορά νέες μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ αντιθέτως ευνοούνται οι μικροί παραγωγοί. «Μετά την πτώχευση της εταιρείας Κατσέλης, η πίτα του κατεψυγμένου ψωμιού μοιράστηκε στους υπόλοιπους παίκτες. Νέοι παραγωγοί αυτού του μεγέθους δεν εμφανίστηκαν, ενώ αντίθετα υπήρξε είσοδος στην αγορά μικρών και μικρομεσαίων βιοτεχνών». Η ίδια θεωρεί ότι λόγω της κρίσης ευνοείται η εμφάνιση περιπτώσεων προώθησης προϊόντων στην αγορά με δραματικά χαμηλή ποιότητα, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στο σύνολό της.

Γενικότερα, τα προβλήματα δεν λείπουν, με τα κυριότερα να προκαλούνται από την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των ελληνικών νοικοκυριών ειδικότερα, και γενικότερα από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Όπως σημειώνει ο κύριος Σωτήρης Βλάχος, διευθυντής πωλήσεων της «Ευβοϊκής Ζύμης», τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια μείωση στην κατανάλωση των κατεψυγμένων προϊόντων, όπως δείχνουν και οι σχετικές έρευνες και αυτό έχει φυσικά επηρεάσει όλο τον κλάδο. «Η αύξηση των φόρων, των διοδίων, του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, η έλλειψη ρευστότητας από τις τράπεζες, έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια ασφυξία στις παραγωγικές επιχειρήσεις», τονίζει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει ότι από την μια μεριά έχει μειωθεί η πίτα της αγοράς και από την άλλη έχουν αυξηθεί οι λειτουργικές δαπάνες και έχει ενταθεί ο ανταγωνισμός από επιχειρήσεις που πουλούν φθηνά για να έχουν ρευστότητα ή εκμεταλλεύονται τα χαμηλότερα κόστη, επειδή παράγουν εκτός Ελλάδος.

Το βασικό πρόβλημα στο οποίο επιμένει ο κ. Βλάχος είναι ότι υπάρχει «μια προσπάθεια συγκέντρωσης του λιανεμπορίου, με βασικό υποκινητή το τραπεζικό σύστημα. Αντίστοιχες κινήσεις, λιγότερο εμφανείς, συμβαίνουν και στις επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων, ενώ παράλληλα, ορισμένες από αυτές μεταφέρουν την έδρα τους ή και ολόκληρη την δραστηριότητά τους εκτός συνόρων. Από την άλλη μεριά, η κατανάλωση έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια και σιγά-σιγά αρχίζει να ισορροπεί σε ένα επίπεδο, φυσικά πολύ πιο χαμηλό από παλαιότερα. Οι καταναλωτές είναι ενημερωμένοι, αγοράζουν με μεγαλύτερη φειδώ και σίγουρα η τιμή παραμένει βασικό κριτήριο επιλογής, αν και θεωρώ ότι δεν είναι το μοναδικό».

Πάντως, συνυπολογίζοντας τις διάφορες παραμέτρους, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ενισχύεται ως τάση η αγορά του κατεψυγμένου τροφίμου. «Λίγο η απελευθέρωση του «ταλαιπωρημένου» bake-off, λίγο ο σύγχρονος τρόπος ζωής αναγκάζουν τον καταναλωτή να στραφεί προς το συσκευασμένο, τυποποιημένο, καταψυγμένο προϊόν. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να προτείνουν λύσεις που να είναι κοντά σε αυτό που έχει συνηθίσει ο καταναλωτής ως χειροποίητο», τονίζει η κ. Τσαλπατούρου.


Κατεψυγμένη ζύμη
Η ανάκαμψη που σημειώθηκε το 2013 στη συγκεκριμένη αγορά συνεχίστηκε και το 2014. Μπορεί ακόμη η αγορά αν μην έχει φτάσει στο προ της κρίσης επίπεδο, ωστόσο οι δείκτες είναι θετικοί, στο σύνολο των προϊόντων. Συνολικά στα προϊόντα κατεψυγμένης ζύμης, υπήρξε αύξηση +7,4% σε όγκο πωλήσεων κατά το εννιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Ωστόσο, η αύξηση σε αξία πωλήσεων ήταν κατά πολύ μικρότερη (+1,3%), με πτώση μάλιστα σε ορισμένες κατηγορίες, όπως η βασική (κατεψυγμένη ζύμη, -4,4%) και η κατεψυγμένη πίτσα (-4,6%).

Η αγορά χαρακτηρίστηκε και από τον μεγάλο ανταγωνισμό στις τιμές, ειδικά από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, που κατέχουν ένα σημαντικό μερίδιο (45%). Έτσι, ενώ σημείωσαν αύξηση στον όγκο πωλήσεων κατά 5,3%, οι πωλήσεις σε αξία παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Γενικότερα στο θέμα της αγοραστικής συμπεριφοράς, ο κ. Βλάχος από την «Ευβοϊκή Ζύμη» σημειώνει πως έχουν καταγραφεί δυο τάσεις: Η πρώτη αφορά στην αλλαγή στα κριτήρια επιλογής προϊόντων από τους καταναλωτές, που έχουν γίνει πιο ευαίσθητοι στις τιμές και η δεύτερη αφορά στην «επιστροφή» του καταναλωτή στο σπίτι, με επακόλουθο να μαγειρεύει όλο και περισσότερο.

Κατεψυγμένη ζύμη: Όγκος πωλήσεων (σε κιλά)
2012 2013 Πρώτο 9μηνο 2013 Πρώτο 9μηνο 2014 Μεταβολή
-Βασική 4.036.678 4.077.355 2.779.150 2.779.110 0,0%
-Έτοιμη 8.598.730 9.651.222 6.364.077 7.137.764 12,2%
-Πίτσα 2.362.864 2.196.747 1.591.183 1.610.559 1,2%
Σύνολο επωνύμων 14.998.271 15.925.324 10.734.410 11.527.433 7,4%
Ιδιωτική ετικέτα 6.699.971 7.332.845 4.917.661 5.178.768 5,3%
Πηγή :IRI
Κατεψυγμένη ζύμη: Αξία πωλήσεων (σε ευρώ)
2012 2013 Πρώτο 9μηνο 2013 Πρώτο 9μηνο 2014 Μεταβολή
- Βασική 19.264.066 18.665.021 12.770.967 12.204.849 -4,4%
- Έτοιμη 35.928.148 37.547.924 25.624.703 27.290.571 6,5%
- Πίτσα 15.463.335 14.201.673 10.299.302 9.820.990 -4,6%
Σύνολο επωνύμων 70.655.549 70.414.618 48.694.972 49.316.410 1,3%
Ιδιωτική ετικέτα 22.133.454 22.549.716 15.705.930 15.727.927 0,1%
Πηγή: IRI

Στην πρώτη τάση οι επιχειρήσεις απαντούν με προϊόντα με sticker, με χαμηλότερη τιμή, ή με άλλες προωθητικές ενέργειες που οδηγούν σε μείωση της τιμής στο ράφι, αλλά και με μικρότερες συσκευασίες, που περιέχουν λιγότερα τεμάχια και έχουν αντίστοιχα μικρότερη τιμή. Για την κάλυψη της δεύτερης τάσης έχουν λανσαριστεί νέα προϊόντα, που προσφέρουν στον καταναλωτή την δυνατότητα να αγοράζει την πρώτη ύλη και να μαγειρεύει στο σπίτι του για όλη την οικογένεια και για φιλικές συγκεντρώσεις. Για παράδειγμα, το κλασικό σουβλάκι, που όλο και πιο συχνά παρασκευάζεται στο σπίτι, έχει οδηγήσει σε άνθηση εταιρείες όπως η Elviart, που έχουν αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις της παραδοσιακής πίτας, η οποία φυλάσσεται εκτός ψυγείου για λίγες μέρες και για περίπου έναν χρόνο στην κατάψυξη. Με πολλά καινοτόμα προϊόντα, όπως είναι η πίτα τοστ, η κυπριακή πίτα, η τετράγωνη πίτα, τα πιτάκια σκόρδου, τα απλά πιτάκια, η πίτα ολικής άλεσης και η πίτα γίγας, η εταιρεία καλύπτει μια μεγάλη γκάμα αυτών που ζητούν οι καταναλωτές. Παράλληλα, συχνές είναι και οι προωθητικές ενέργειες, που αφορούν κυρίως σε εκπτώσεις επί της τιμής.

Σε ό,τι αφορά την «Ευβοϊκή Ζύμη», όπως σημειώνει ο κ. Βλάχος, «έχει στρατηγικά επιλέξει να καλύψει την αγορά που αναζητά ποιοτικά προϊόντα σε ανταγωνιστική τιμή. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε την χαμηλότερη τιμή, μπορούμε όμως να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας προϊόντα, εύγευστα, με καλής ποιότητας πρώτες ύλες. Έτσι, έχουμε κερδίσει την νοικοκυρά, που μας εμπιστεύεται και χρησιμοποιεί τα προϊόντα μας για την παρασκευή του καθημερινού τραπεζιού», τονίζει.


Κατεψυγμένα λαχανικά
Η αγορά κατεψυγμένων λαχανικών, λόγω της στροφής σε πιο υγιεινή διατροφή, δείχνει ακόμη πιο έντονα σημάδια ανάκαμψης, με άνοδο σε όγκο πωλήσεων +9,1%, που συνοδεύτηκε από άνοδο +4% σε αξία πωλήσεων. Άνοδος σε όγκο και σε αξία σημειώθηκε σε όλες τις κατηγορίες, και κυρίως στα μονολαχανικά. Μάλιστα, τα νέα που ήρθαν το καλοκαίρι από τον επιστημονικό χώρο ενίσχυσαν προφανώς αυτές τις τάσεις, αφού έτυχαν ευρείας δημοσιότητας. Το Εργαστήριο Χημείας και Βιοχημείας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) πραγματοποίησε έρευνα όπου συνέκρινε τη διατροφική ποιότητα νωπών και κατεψυγμένων λαχανικών.

Η έρευνα αφορούσε σε τρία προϊόντα: τον αρακά, τα φασολάκια και τις μπάμιες, και σε τρεις διατροφικούς δείκτες ποιότητας, βιταμίνες Α και C και διαιτητικές ίνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα κατεψυγμένα λαχανικά υπερτερούν σε περιεκτικότητα βιταμίνης C των δειγμάτων νωπών λαχανικών, αν τα τελευταία μαζεύτηκαν δύο ή και περισσότερες ημέρες πριν τη διάθεσή τους στην αγορά. Πέρα από τη γενικότερη ανοδική τάση της αγοράς, εντυπωσιακή ήταν και η αύξηση των πωλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας κατά 24,1% σε όγκο και 15,6% σε αξία πωλήσεων. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί σημαντικά το μερίδιό τους από το 40% το 2013 στο 45% το 2014.

Κατεψυγμένα λαχανικά: Όγκος πωλήσεων (σε χιλ. κιλά)
2012 2013 Πρώτο 9μηνο 2013 Πρώτο 9μηνο 2014 Μεταβολή
Μονολαχανικά 13.908,38 13.898,61 10.456,28 11.497,46 10,0%
Συνταγές / έτοιμα 2.755,09 3.036,03 2.213,08 2.318,66 4,8%
Σύνολο επωνύμων 16.663,47 16.934,64 12.669,37 13.816,12 9,1%
Ιδιωτική ετικέτα 7.491,31 6.844,36 5.044,00 6.259,70 24,1%
Πηγή: IRI
Κατεψυγμένα λαχανικά: Αξία πωλήσεων (σε χιλ. ευρώ)
2012 2013 Πρώτο 9μηνο 2013 Πρώτο 9μηνο 2014 Μεταβολή
Μονολαχανικά 46.647,02 46.099,31 34.664,81 36.246,93 4,6%
Συνταγές / έτοιμα 11.935,56 12.785,767 9.338,71 9.534,30 2,1%
Σύνολο επωνύμων 58.582,58 58.885,07 44.003,52 45.781,23 4,0%
Ιδιωτική ετικέτα 18.420,85 17.271,82 12.881,54 14.887,46 15,6%
Πηγή: IRI

Οι καταναλωτές «αγοράζουν» την καινοτομία
Στελέχη και από τις δυο πλευρές -λιανεμπόριο και βιομηχανία- ο καθένας από τη δική του σκοπιά, παρακολουθούν τον καταναλωτή και συνεργάζονται για να τον εξυπηρετήσουν. Τονίζουν ότι για μια πιο αποτελεσματική συνεργασία χρειάζεται μια λογική win – win. Όταν αυτή δεν υπάρχει αρχίζουν τα προβλήματα. Η κ. Τσαλπατούρου πιστεύει ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποιότητα κι όχι στην τιμή, «ώστε ο καταναλωτής να αποσυνδέσει το ταμπού κατεψυγμένο = συντηρητικά και φρέσκο». Η ίδια τονίζει: «Δυστυχώς υπάρχουν λιανέμποροι στην Ελλάδα που μπαίνουν στο κυνήγι της προσφοράς, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να προωθούν χαμηλής ποιότητας εναλλακτικές».

Το σημαντικό είναι και οι δυο πλευρές να ακούν και να «αισθάνονται» τα προβλήματα η μια της άλλης και να μην θεωρούν δεδομένο ότι ο απέναντι θέλει να τους κοροϊδέψει ή να τους «ρίξει», δηλώνουν οι συνομιλητές μας. «Δεν είμαστε απέναντι, είμαστε δίπλα για να εξυπηρετήσουμε την ανάγκη του καταναλωτή επικερδώς. Αν ξεκινήσουμε τη συνεργασία βάσει αυτής της λογικής, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε πολλές ιδέες, των οποίων η υλοποίηση θα μας βοηθήσει όλους, λιανεμπόριο – βιομηχανία – καταναλωτές», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Βλάχος.

Σε ό,τι αφορά τις προωθητικές ενέργειες, οι περισσότερες έχουν ως βασικό στοιχείων τη μείωση τιμής, γεγονός που τις κάνει σαφώς τις πιο αποτελεσματικές σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Παράλληλα, πολλές από τις επιχειρήσεις αξιοποιούν τα διαφημιστικά σποτ και πραγματοποιούν χορηγίες σε εκπομπές μαγειρικής. Πιο αποτελεσματικές θεωρούνται οι ενέργειες 1+1, αλλά δεν ενδείκνυνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πρέπει δε να σημειωθεί το γεγονός ότι παρότι αυξάνουν τις πωλήσεις, δεν οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης. Όπως, όμως, συμπληρώνει ο κ. Ράδος, «είναι σημαντικές για αύξηση μεριδίων μεταξύ ανταγωνιστών και την πώληση σε νοικοκυριά, τα οποία ενδεχομένως να μην γνώριζαν το προϊόν που είναι σε έκπτωση». Οι ενέργειες cross selling, που αφορούν σε συμπληρωματικά προϊόντα έχουν υψηλές αποδόσεις και, βεβαίως, οποιαδήποτε ενέργεια που παρέχει έκπτωση στον καταναλωτή. Σημαντικό είναι να υπάρχει διάρκεια και συνέπεια στις προωθητικές ενέργειες, είτε αυτές είναι γευστικές δοκιμές, είτε crossselling, είτε εκπτώσεις στο ράφι.

Οι προοπτικές για το 2015
Ο κ. Ράδος πιστεύει πως, ενώ στο κανάλι του λιανεμπορίου γενικότερα δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το 2014, οι προοπτικές για τις επιχειρήσεις που απευθύνονται και σε κανάλια food service ή / και cash & carry είναι θετικότερες, εξ αιτίας της αναμενόμενης αύξησης του τουρισμού στη χώρα. Από την πλευρά του ο κ. Βλάχος δεν φαίνεται να είναι και τόσο αισιόδοξος: «Νομίζω πως και την επόμενη χρονιά θα συνεχισθεί η ίδια κατάσταση. Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω πως διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον μια εξέλιξη που θα διορθώσει προς το καλύτερο την αγορά μας». Ωστόσο, όπως ο ίδιος συμπληρώνει, οι επιχειρήσεις, στη συγκεκριμένη οικονομική κατάσταση, θα πρέπει να βρουν τρόπους να αντιδράσουν στις προκλήσεις της αγοράς, χωρίς να περιμένουν «εξωτερική» βοήθεια. Με βάση τις δικές τους δυνάμεις, θα πρέπει να γίνουν πιο δημιουργικές και καινοτόμες, ώστε να μπορέσουν να επιβιώνουν και, γιατί όχι, να αναπτύσσονται.

Οριακή άνοδο της αγοράς κατεψυγμένων προϊόντων, λόγω της τάσης που έχει αναπτυχθεί από τους καταναλωτές, βλέπει η κα Τσαλπατούρου: «Για εμάς, το μεγάλο στοίχημα είναι το μέλλον και το κατά πόσον θα δείξουμε σεβασμό στον καταναλωτή μας, εστιάζοντας όχι στην τιμή αλλά στην ποιότητα», σημειώνει. Γενικότερα, οι επιχειρήσεις, προσπαθούν στηριζόμενες σε δικές τους δυνάμεις και πόρους, να βρουν τρόπους να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

σελφ σερβις (T. 444)
« 1 2 3 4 »
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION