σελφ σερβις - Αναξιόπιστοι μάρτυρες

Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βιομηχανία

Αναξιόπιστοι μάρτυρες

23 Σεπτεμβρίου 2013 | 09:52 Γράφει η Ξένια  Μαντζιώρη Topics: Editorial

Αν θέλουμε να κατηγοριοποιήσουμε εκείνους που απαντούν στη συχνή ερώτηση της εποχής «πώς τα βλέπεις τα πράγματα;», μπορούμε να μιλήσουμε για δύο ομάδες: Στην πρώτη ανήκουν όσοι βλέπουν πως οι επιλογές της πολιτικής ηγεσίας, υπό την άμεση καθοδήγηση των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ, είναι αδιέξοδες και στην άλλη όσοι επιλέγουν να πιστέψουν το «success story» της Ελλάδας, το ότι έχουν αλλάξει ριζικά τα πράγματα και πως θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας, με τις ευλογίες και τη «βοήθεια» κυρίως της γερμανικής κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές.

Η απόσταση μεταξύ των δύο αυτών ομάδων φαντάζει μεγάλη, όμως, αν εξαιρέσουμε όσους έχουν επιλέξει να ανήκουν στη μία ή την άλλη βάσει σκοπιμότητας, μπορούμε να μιλήσουμε τουλάχιστον για κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από την αλλαγή των πολιτικών και κοινωνικών δομών και αντιλήψεων, οι οποίες, κατά κοινή ομολογία, έχουν οδηγήσει την παγκόσμια κοινότητα σε αυτή την πρωτοφανή κρίση.

Άρα, το ζητούμενο είναι η αποκάλυψη των αλλαγών εκείνων που μπορούν πραγματικά να μας βάλουν σε μια άλλη διαδρομή και να φέρουν την ανάκαμψη, όχι της οικονομίας, με την ανοδική πορεία διαγραμμάτων στους πίνακες των Χρηματιστηρίων και εταιρικές παρουσιάσεις των μεταβολών κύκλου εργασιών και κερδών, αλλά με την επαναφορά στο προσκήνιο της φιλοσοφικής εκείνης θεώρησης των πραγμάτων που αναζητεί τη συνεχή πνευματική καθαρότητα και την ευημερία του ανθρώπου.

Για να φτάσουμε σε αυτό τον στόχο θα πρέπει να διανύσουμε μια μακρά πορεία, με συνεχές ξεσκαρτάρισμα, ανθρώπων και ιδεών, που μας κρατάνε δέσμιους σε ένα παρελθόν σκοτεινό. Ένας καλός τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να επανερχόμαστε σε αυτό ακριβώς, στο παρελθόν. Να ανακαλούμε στη μνήμη μας –ευτυχώς έχουμε πλέον και τη συνδρομή της τεχνολογίας- τη στάση, τις θέσεις, τις απόψεις και τις διακηρύξεις των ανθρώπων που μας προτείνουν να επιλέξουμε τον δικό τους δρόμο, ή ακόμη, στην περίπτωση μιας επιχείρησης, να τους εμπιστευθούμε.

Έχοντας μακρά εμπειρία από τις... τηλεοπτικές δίκες, γνωρίζουμε πως σε ένα δικαστήριο ένας μάρτυρας θεωρείται αναξιόπιστος αν αποδειχθεί πως στο παρελθόν έχει πει ψέματα, ακόμη και για άσχετη με τη δικαζόμενη υπόθεση. Αναξιόπιστους μάρτυρες γνωρίζουμε πολλούς. Όταν όμως πρόκειται για εκπροσώπους ενός οργανισμού, πολιτικού, επιχειρηματικού ή άλλου, ξεχνάμε πολύ εύκολα το παρελθόν (δεν πρόκειται άλλωστε για άτομα με τα οποία έχουμε καθημερινή επαφή ή κοινή πορεία, ώστε να είμαστε, έστω και ασυνείδητα, σε επιφυλακή). Αυτή η απώλεια μνήμης είναι επιλεκτική και στην επιλογή παίζει σημαντικό ρόλο ο φόβος για μια επερχόμενη αλλαγή.

Στην εποχή μας ακούμε συχνά το «ουδέν κακόν αμιγές καλού». Το ρητό χρησιμοποιείται για να τονίσει τις θετικές αλλαγές που έχουν έρθει κυρίως στον κρατικό μηχανισμό, μέσα από μεγάλες και επώδυνες θυσίες. Και ο πιο καλόπιστος δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει πως οι μεγάλες αλλαγές συνοψίζονται, στην καλύτερη περίπτωση, στην περικοπή εξόδων του προϋπολογισμού και τις δηλώσεις για προσπάθεια εξυγίανσης του κρατικού μηχανισμού.

Όποιος έχει έστω και την ελάχιστη επαφή με το κράτος γνωρίζει πως τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει ουσιαστικά επιτευχθεί, παρά μόνο αυτό που πολλοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες αναγνωρίζουν ως κοντόφθαλμη πρακτική: η μείωση προσωπικού στο δημόσιο, χωρίς κριτήρια και χωρίς στρατηγική και η υιοθέτηση εφαρμογών της τεχνολογίας, συνήθως κατακερματισμένα και ασύνδετα. Μας μένει, λοιπόν, η αξιοπιστία όσων δηλώνουν τα παραπάνω.

Η αλλαγή δεν είναι κάτι που επιδιώκουν όλοι. Όταν όμως τα πράγματα έχουν πάρει ήδη μια τραγική πορεία, θα πρέπει με ειλικρίνεια να εξετάσουμε τι φταίει πραγματικά και τι πρέπει να αλλάξει, όχι στη επιφάνεια των πραγμάτων και όχι με παλιά εργαλεία και μεθόδους, αλλά στο βάθος, με τόλμη και συνεχή αναζήτηση.

σελφ σερβις (T. 431)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION