σελφ σερβις - ΣΕΒΤ: Καινοτοµία και εξωστρέφεια τα κλειδιά της ανάπτυξης

Τρίτη, 7 Ιουλίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βιομηχανία

ΣΕΒΤ: Καινοτοµία και εξωστρέφεια τα κλειδιά της ανάπτυξης

16 Μαΐου 2013 | 11:19 Γράφει η Ξένια  Μαντζιώρη Topics: Events

Ευάγγελος Καλούσης

Η αναπτυξιακή πορεία της χώρας και ο ρόλος της βιομηχανίας τροφίμων αποτέλεσαν το πλαίσιο συζήτησης στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ευάγγελος Καλούσης, έκανε εκτενή αναφορά στην αντοχή του κλάδου αλλά και στους δρόμους ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσουν οι βιομηχανίες τροφίμων.

Ο κ. Καλούσης αναφέρθηκε εκτενώς σε βασικά ζητήματα που λειτουργούν ανασταλτικά στην επιχειρηματική δραστηριότητα (όπως οι 28 παρακρατούμενοι φόροι), και ζήτησε, βάσει των προτάσεων των μελών του Συνδέσμου, που έχουν ήδη κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία, σταθερό  διοικητικό και φορολογικό σύστημα για τις επιχειρήσεις με ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας και απλοποίηση των διατάξεων για τις νέες επενδύσεις.

Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη λειτουργίας ενός μοναδικού και ανεξάρτητου φορέα ελέγχου της αγοράς, ενώ τόνισε πως «η αγορά προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις δυνατότητες του καταναλωτή, με αποτέλεσμα τα ράφια των σούπερ μάρκετ να είναι γεμάτα από ανταγωνιστικά προϊόντα με ένα μεγάλο φάσμα τιμών». Κλείνοντας την ομιλία του εξέφρασε την άποψη πως «βιώνουμε τα αποτελέσματα μιας στρεβλής και παρωχημένης πραγματικότητας και είναι η τελευταία μας ευκαιρία να συνεργαστούμε για να βγούμε νικητές στη μάχη για την ανάπτυξη».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Θανάσης Σκορδάς, Υφυπουργός Ανάπτυξης, δηλώνοντας πως «πρέπει να ξαναγίνουμε χώρα παραγωγής και δημιουργίας πλούτου, συνεργαζόμενοι», ενώ αναφέρθηκε και στην εκφρασμένη πρόθεση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για φορολόγηση των επιχειρήσεων με 15%, η οποία, όμως, «δυστυχώς δεν μπορεί να υλοποιηθεί στη δεδομένη στιγμή». Ο κ. Σκορδάς μίλησε, επίσης, για την ανάγκη αναστροφής του αναπτυξιακού υποδείγματος της χώρας, που στηρίχθηκε στη μεγέθυνση του ΑΕΠ μέσω της αύξησης της ζήτησης, ενώ εξήρε τον ρόλο και τις προοπτικές της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων.

Ο κ. Παναγιώτης Κορλίρας, Πρόεδρος ΔΣ & Επιστημονικός Διευθυντής ΚΕΠΕ και Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, το οποίο ετοιμάζεται σε συνεργασία με το ΚΕΠΕ και θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2013 (δήλωση που προκάλεσε την έκπληξη του κ. Δ. Δασκαλόπουλου, Προέδρου του ΣΕΒ, ο οποίος τόνισε πως αυτό το σχέδιο θα έπρεπε ήδη να είναι έτοιμο), και αφορά στο «τι Ελλάδα θέλουμε να έχουμε το 2020». Εξωστρέφεια και καινοτομία είναι τα κλειδιά της ανάπτυξης της χώρας, σύμφωνα και με τον κ. Κορλίρα.

O ίδιος μίλησε για τον προβληματισμό (που καταθέτουν και ξένοι σε συζητήσεις μαζί του) σχετικά με τη μετατροπή της χώρας σε κόμβο υπηρεσιών (HUB), ενώ τόνισε πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις προτεραιότητα έχουν για παράδειγμα τομείς όπως αυτός του αεροδρομίου. Στη συνέχεια εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οδεύουμε προς το τέλος της ύφεσης (αν όχι το 2014, το 2015), και πως η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για μια σοβαρή ανάκαμψη.

Ο κ. Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων έκανε μια αναδρομή στην ιστορία και τους στόχους της  Ευρωπαϊκής Ένωσης και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η Ευρωπαϊκή κρίση θα ξεπεραστεί γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα απ’ότι φαντάζεται κανείς». Η Ετήσια Γενική Συνέλευση έκλεισε με τον κ. Καρκατσούλη, Διευθυντή Ινστιτούτου Έρευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών, ο οποίος ανέδειξε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τα προβλήματα της πολυνομίας και των διοικητικών δομών, που εμποδίζουν τις όποιες προσπάθειες για ανάπτυξη.

Ο κ. Καρκατσούλης μίλησε, επίσης, για τον καταστροφικό ρόλο των συνεχών αλλαγών στις συνθέσεις των υπουργείων αλλά και στις δομές, τονίζοντας πως η συζήτηση για την ουσιαστική βελτίωση της λειτουργίας του δημοσίου και την παραγωγικότητά του είναι λάθος να επικεντρώνεται στη μείωση του προσωπικού, λέγοντας πως «το ανθρώπινο δυναμικό δεν είναι σε καλή κατάσταση αλλά είναι ταυτόχρονα η μοναδική μας ελπίδα». Και έκλεισε την ομιλία του συμπεραίνοντας πως «αν ως διοικητική μεταρρύθμιση εννοούμε αυτό που κάνουμε σήμερα, έχουμε αποτύχει. Δυστυχώς, είμαστε ακόμη στη διαπίστωση του προβλήματος».

«171.500 ρυθμίσεις έχουν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια (1975-2005), 225 ρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος τα 5 τελευταία χρόνια, 3.490 νόμοι, 20.580 προεδρικά διατάγματα, 114.905 υπουργικές αποφάσεις,  24.010 αποφάσεις Περιφερειών, 8.575 αποφάσεις Νομαρχιών. Το γραφειοκρατικό βάρος εκτιμάται πως στοιχίζει όσο το 6,8% του ΑΕΠ (το 2007) ή περίπου 14 δισ. ευρώ»!
Παναγιώτης Καρκατσούλης

σελφ σερβις (T. 427)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION