σελφ σερβις - Άγνοια πολλών ίππων...!

Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βιομηχανία

Άγνοια πολλών ίππων...!

21 Μαΐου 2013 | 10:05 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: Ασφάλεια τροφίμων

Στις 24 Απριλίου η ΕΕ θα λάβει τις πρώτες κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με το διατροφικό σκάνδαλο της διάθεσης στην ευρωπαϊκή κατανάλωση αλογίσιου κρέατος με ενδείξεις βόειου. Σύμφωνα με τις τελευταίες άτυπες αναφορές από την ΕΕ, απομακρύνεται ο κίνδυνος επιβάρυνσης των ποσοτήτων του αλογίσιου κρέατος που διατέθηκαν –άγνωστο πόσες– με την ουσία φαινιλβουταζόνη, το μη στεροειδές-αντιφλεγμονώδες που χορηγείται στα άλογα ιπποδρόμου και έχει απαγορευθεί η χρήση του από τον άνθρωπο.

Στην πλειονότητά τους, αν όχι στο σύνολό τους, οι έλεγχοι που έγιναν για την ανίχνευση της εν λόγω ουσίας ήταν αρνητικοί. Έτσι, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος ο ισχυρισμός (επίσης άτυπος) ότι οι πολύ μεγάλες ποσότητες αλογίσιου κράτος που προωθήθηκαν στην αγορά, προήλθαν από μονάδες εκτροφής αλόγων κρεοπαραγωγής της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες είχαν μεν αύξηση παραγωγής κατόπιν επιδότησης των δραστηριοτήτων τους, αλλά η ζήτηση των προϊόντων
τους απεδείχθη ασθενής.

«Η ζήτηση πιστοποιημένου αλογίσιου κρέατος δεν ήταν η αναμενόμενη. Έτσι, όπως λέγεται, οι περισσότερες από αυτές τις μονάδες παραγωγής του άρχισαν να διακινούν το προϊόν τους σε προνομιακές τιμές, φυσικά παράνομα, ώστε να περιορίσουν τις απώλειές τους», αναφέρει παράγοντας του ΕΦΕΤ στο σελφ σέρβις. Όπως επισημαίνει, οι σχετικοί ισχυρισμοί «δένουν» με τις εκτιμήσεις ότι η ευρωπαϊκή αγορά δέχθηκε ποσότητες αλογίσιου κρέατος, που επ’ ουδενί λόγω θα μπορούσαν να προέρχονται από άλογα ιπποδρομιών.

75 τόνοι αλογίσιο κρέας
Το σχόλιο αυτό επί της ουσίας καθησυχάζει, έστω εν μέρει, το ευρύ κοινό, όπως και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για το ενδεχόμενο το αλογίσιο κρέας που εντοπίστηκε σε σούπερ μάρκετ και σε εστιατόρια να ήταν μολυσμένο με φαινιλβουταζόνη. «Αν η πηγή του προβλήματος ήταν οι φάρμες παραγωγής κι όχι οι διακινητές αλόγων ιπποδρομιακών αγώνων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Έλληνες και εν γένει οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, καταναλώσαμε εν αγνοία μας αλογίσιο κρέας, το οποίο ωστόσο δεν ήταν επιβλαβές για την υγεία μας», αναφέρει η ίδια πηγή. Στην Ένωση, πάντως, συνεχίζεται η προσπάθεια για τον εντοπισμό του αλογίσιου κρέατος που μπήκε στη διανομή, ωστόσο οι ελεγκτές γνωρίζουν ότι ο αγώνας είναι άνισος, καθώς τα περισσότερα κράτη-μέλη δεν εφαρμόζουν το σύστημα Traces που ανιχνεύει το ενδοκοινοτικό εμπόριο.

Το Traces εφαρμόζεται υποχρεωτικά μόνο για τα ζώντα ζώα, οπότε μετά τη σφαγή τους τα ίχνη του κρέατος χάνονται, γι΄ αυτό και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι έχει εισαχθεί, σε τι ποσότητες και από ποιες χώρες. Αυτός είναι, εξάλλου, ο λόγος που στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι ελεγκτές εντόπισαν αλογίσιο κρέας προερχόμενο από εταιρείες που εδρεύουν στη Λετονία και την Πολωνία, χώρες για τις οποίες δεν είχε, αρχικά, σημάνει συναγερμός για το νέο διατροφικό σκάνδαλο.

Οι αναφορές που γίνονται από την ΕΕ για τη χώρα μας και τις ποσότητες αλογίσιου κρέατος που διατέθηκαν μέσω μεγάλων εισαγωγικών εταιρειών, όπως και αλλαντοβιομηχανιών, κάνουν λόγο για μια τάξη μεγέθους 75 τόνων, από τους οποίους ένα μέρος είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι ήδη έχει καταναλωθεί. Οι υπολειπόμενες ποσότητες το πιθανότερο είναι ότι δεν θα εντοπισθούν ποτέ. Αρμόδιοι παράγοντες με τους οποίους συνομίλησε το σελφ σέρβις εκτιμούν ότι πρέπει να σταματήσουν οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά.

«Οι ελεγκτικές παρεμβάσεις είναι χρήσιμο να γίνονται μόνο όποτε και όπου υπάρχουν υποψίες ότι διακινείται αλογίσιο κρέας», αναφέρουν, προσθέτοντας ότι ήδη στα τέλη Μαρτίου είχαν διενεργηθεί υπερδιπλάσιοι σε αριθμό έλεγχοι από αυτούς που είχαν ζητήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ. Ειδικότερα, για εργαστηριακό έλεγχο είχαν σταλεί περισσότερα από 270 δείγματα έναντι 100 κατά τις συστάσεις της Ένωσης. Κι ενώ δεν είχαν ολοκληρωθεί οι εργαστηριακοί έλεγχοι του συνόλου των δειγμάτων, τα 40 από αυτά τεκμηριώθηκε ότι προέρχονταν από αλογίσιο κρέας, αριθμός υπερβολικά υψηλός σύμφωνα με τους αρμόδιους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, ο κύριος όγκος του αλογίσιου κρέατος έχει διακινηθεί στη Βόρεια Ελλάδα και σε δίκτυα μαζικής εστίασης. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν προϊόντα όπως το κεμπάπ, τα λουκάνικα και τα μπιφτέκια. Η διακίνηση τέτοιου κρέατος, όπως διαπιστώθηκε, ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένη και στις φοιτητικές εστίες. Αλογίσιο κρέας εντοπίστηκε σε προϊόντα δύο εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων αλλαντοβιομηχανιών της χώρας, της Υφαντής και της Νίκας. Πηγές του σελφ σέρβις αναφέρουν ότι στις υπηρεσίες του ΕΦΕΤ έφθασαν και ανώνυμα email με καταγγελίες περί διακίνησης αλογίσιου κρέατος.

Οι εταιρείες-θύματα του σκανδάλου
Στην υπόθεση του αλογίσιου κρέατος, μαθαίνουμε, εξελίχθηκαν και κωμικοτραγικές καταστάσεις. Ειδικότερα, στελέχη γνωστών εταιρειών συγκεντρώθηκαν στο γραφείο του προέδρου του ΕΦΕΤ, απαιτώντας να μη δοθούν στοιχεία στη δημοσιότητα σχετικά με την εμπλοκή των εταιρειών τους στο σκάνδαλο. Ακούγεται ότι περί τα 20-30 υψηλόβαθμα στελέχη προχώρησαν ούτε λίγο ούτε πολύ σε κατάληψη του προθαλάμου του γραφείου του προέδρου, ζητώντας να τον δουν για να τον πείσουν να μην δημοσιοποιήσει τα στοιχεία των ελέγχων που αφορούσαν στις εταιρείες τους. Και εφόσον κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό, τα ίδια στελέχη υποχρεώθηκαν να τρέχουν και να μη φτάνουν όταν πλέον βούιξε το πανελλήνιο...

Νωρίτερα, ο Σύνδεσμος των Ελλήνων Βιομηχάνων Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), ανακοίνωνε ότι κανένα από τα μέλη του δεν εμπλεκόταν στην υπόθεση του νέου σκανδάλου. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα ο ΣΕΒΕΚ διαψεύσθηκε, εκτιθέμενος από τα επίσημα στοιχεία των ελέγχων. Πάντως, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι κανένας εκ των εμπλεκομένων δεν διακινδύνευσε την επωνυμία του χάριν περιορισμού του κόστους παραγωγής του, δεδομένου ότι τα στοιχεία των ελέγχων έδειξαν, τουλάχιστον κατά τις πληροφορίες μας, ότι οι τιμές της πρώτης ύλης που πλήρωσαν ήταν κοινές για όλα τα προϊόντα, ανεξαρτήτως προμηθευτή ή χώρας προέλευσης του κρέατος. Το γεγονός αυτό πιστοποιεί ότι η εμπλοκή των εν λόγω εταιρειών στην υπόθεση έγινε εν αγνοία τους, δηλαδή ότι οι ίδιες έπεσαν θύματα της ψευδούς σήμανσης του κρέατος.

Ψιλά γράμματα για τους καταναλωτές
Για τους καταναλωτές, πάντως, τα προαναφερόμενα είναι «ψιλά γράμματα». Σημασία έχει ότι αυτό που μένει στη μνήμη τους είναι η εμπλοκή τούτης ή της άλλης εταιρείας στο διατροφικό σκάνδαλο, ανεξαρτήτως αν αυτό συνέβη παρά τη θέλησή της ή αν οι προβαλλόμενοι ισχυρισμοί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ ρίχνουν την υπόθεση από την άποψη της υγιεινής και της ασφάλειας στα «μαλακά»...  Συνεπώς οι θιγόμενες εταιρείες καλούνται πλέον να είναι πιο προσεκτικές στην επιλογή των προμηθευτών τους, να αναβαθμίσουν τα συστήματα διασφάλισης της ποιότητας των προϊόντων τους, να καλύψουν γρήγορα το χαμένο έδαφος από την εμπλοκή τους στο νέο διατροφικό σκάνδαλο αλλά και να τιμωρήσουν όσους εκ των προμηθευτών τους τις ενέπλεξαν στην υπόθεση αυτή.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ελέγχων, τα θετικά δείγματα ο ΕΦΕΤ τα απέστειλε ήδη στη Γερμανία προς επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων των ελληνικών εργαστηρίων αλλά και για τον προσδιορισμό του ποσοστού συμμετοχής του αλογίσιου κρέατος στο τελικό προϊόν (μπιφτέκι, κεμπάπ, λουκάνικο κά). Σημειώνεται ότι έλεγχοι για το ενδεχόμενο τα θετικά δείγματα να είναι μολυσμένα από την ουσία φαινιλβουταζόνη διενεργήθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους, και μάλιστα δωρεάν, δίχως όμως κάποιο δείγμα να βρεθεί θετικό στη συγκεκριμένη ουσία.

σελφ σερβις (T. 427)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION