σελφ σερβις - Τα δυνατά µας στοιχεία...

Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βιομηχανία

Τα δυνατά µας στοιχεία...

26 Απριλίου 2013 | 12:35 Γράφει η Ξένια  Μαντζιώρη Topics: Editorial

Μέσα στην τραγικότητα των εξελίξεων, αν καταφέρει κανείς να κρατήσει μια στοιχειώδη συναισθηματική απόσταση από την επικαιρότητα, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, πως δεν αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα επιβίωσης -δεν ανήκει για παράδειγμα στο 25% των νεόπτωχων- θα μπορέσει να βγάλει κάποια χρήσιμα συμπεράσματα.

Ένα από αυτά είναι πως παρά τη μακρόχρονη πορεία ανάπτυξης του ευρωπαϊκού πολιτισμού, όταν κάποιοι αποφασίζουν να οδηγήσουν και αυτή
την ήπειρο σε επικίνδυνα μονοπάτια με στόχο το χωρίς ηθικούς φραγμούς κέρδος, τότε οι σχέσεις των ανθρώπων κινδυνεύουν να επιστρέψουν σε επίπεδο ζούγκλας, με κυρίαρχο νόμο τον νόμο του ισχυρού. Το ανησυχητικό είναι, μεταξύ άλλων, πως αυτό το στοιχείο δεν καταγράφεται απλώς ως γεγονός αλλά παρουσιάζεται συχνά από αναλυτές και σχολιαστές της επικαιρότητας ως λογική και αναπόφευκτη συνέπεια της οικονομικής κρίσης.

Μια μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν και επιχειρήσεις του κλάδου με τον οποίο ασχολείται το περιοδικό μας είναι αυτό της σφαιρικής προσέγγισης των στόχων που καλούνται να επιτύχουν μέσω της στρατηγικής τους και οι οποίοι δηλώνεται πως αποτελούν τον κύριο λόγο ύπαρξής τους. Μια απλοϊκή προσέγγιση είναι να πει κανείς πως ο κύριος στόχος είναι το κέρδος. Ακόμη όμως και στους πλέον κυνικούς επιχειρηματίες, που με τις πράξεις τους δείχνουν ότι αυτό είναι το μόνο που τους ενδιαφέρει, ο προσεκτικός παρατηρητής θα διακρίνει τα βαθύτερα στοιχεία της προσωπικότητάς τους, που είναι εκείνα τα οποία καθοδηγούν τις πράξεις τους.

Άρα, η προσωπική ικανοποίηση που δίνει η επιτυχία των στόχων, η κοινωνική διάκριση, το συναίσθημα της πληρότητας που νιώθει κανείς όταν μπορεί να ενταχθεί ως μέλος σε μια ομάδα που τον εκφράζει, όλα αυτά και πολλά ακόμη είναι στοιχεία που καθοδηγούν, πέρα από την ανάγκη της επιβίωσης και της διασφάλισης του μέλλοντος μέσω της συγκέντρωσης εξουσίας, τις αποφάσεις για τη ζωή του ενός -και των πολλών, όταν μιλάμε για επιχειρηματίες, πολιτικούς ή γενικότερα άτομα που επηρεάζουν με τις αποφάσεις τους έναν μεγάλο αριθμό ατόμων. Αυτά τα στοιχεία είναι πολλά, διαφορετικά και διαπλεκόμενα, ώστε να μην μπορούν να εκφραστούν μόνο μέσω της εφαρμογής του νόμου του δυνατού και στην περίπτωση που αυτό συμβαίνει, να αποτελούν τον κυρίαρχο παράγοντα αποτυχίας των ενεργειών που έχουν τόσο στενόμυαλη προσέγγιση.

Τα γεγονότα που χαρακτηρίζουν τα τελευταία χρόνια την καθημερινότητά μας και έχουν ως βάση τις οικονομικές εξελίξεις, είναι πολύ πιθανό να μας οδηγήσουν σε ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι. Να θεωρήσουμε πως οι μάχες σε αυτό τον οικονομικό παγκόσμιο πόλεμο θα πρέπει να διεξαχθούν στο πεδίο μιας πρωτόγονης αναμέτρησης, όπου ο πιο ισχυρός είναι ο πιθανός νικητής. Το βασικό λάθος αυτής της προσέγγισης είναι η απλοποίηση σε όλα τα επίπεδα: Σε αυτό της ανάλυσης των στόχων κάθε πλευράς, που περιορίζεται στο κέρδος και την εξουσία, και σε αυτό των κριτηρίων που καθορίζουν ποιος είναι ο ισχυρός σε μια αναμέτρηση.

Οι ισορροπίες όμως αλλάζουν συνεχώς και το μόνο που δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο είναι πως είμαστε πάντα στην αδύνατη πλευρά της ζυγαριάς. Ένας τρόπος αντιμετώπισης των σημερινών προκλήσεων, όπως άλλωστε και κάθε δυσκολίας, είναι να αναλογιστούμε τα δικά μας ισχυρά στοιχεία και να στηριχθούμε σε αυτά για την επιβίωσή μας, ως μεμονωμένα άτομα, ως επιχειρήσεις και ως χώρα. Αυτός άλλωστε, είναι ένας από τους βασικούς κανόνες της φύσης...

σελφ σερβις (T. 427)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION