σελφ σερβις - Αδειοδοτήσεις νέων επιχειρήσεων: Τρεις κύκλοι απλοποίησης των διαδικασιών

Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νομοθεσία

Αδειοδοτήσεις νέων επιχειρήσεων: Τρεις κύκλοι απλοποίησης των διαδικασιών

12 Ιανουαρίου 2015 | 13:19 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: Αγορά

Παρελθόν θα αποτελούν μετά την πάροδο δύο μηνών οι πολύπλοκες, γραφειοκρατικές –και σε κάποιες περιπτώσεις παράλογες– διαδικασίες αδειοδότησης μεταποιητικών επιχειρήσεων. Η αρχή έγινε με την έκδοση της πρώτης απόφασης του ΥΠΑΑΝ σχετικά με την έναρξη λειτουργίας επιχειρήσεων κατόπιν υπεύθυνων δηλώσεων, ενώ ακολουθεί η από κοινού ΥΠΑΑΝ-υπουργείων Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, μιας ακόμη υπουργικής απόφασης, για τη χορήγηση πιστοποιητικών υγειονομικής καταλληλότητας σε μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Με την εν λόγω απόφαση, που επρόκειτο να δοθεί στη δημοσιότητα παραμονές των γιορτών, ουσιαστικά καταργείται η μακρά σειρά παραστατικών και εγγράφων που απαιτούνται σήμερα για την έναρξη 15 ειδών δραστηριοτήτων. Όπως εκτιμάται, σε ισχύ θα μείνουν μόνο τα μισά από αυτά ή επί της ουσίας όσα ζητούν από τους επιχειρηματίες οι αρμόδιες αρχές σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Το τρίτο βήμα στο οποίο θα προχωρήσει το ΥΠΑΑΝ για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων θα αφορά στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων για δραστηριότητες, για τις οποίες η αδειοδότηση θα αποτελεί μια απλή διαδικασία διεκπεραίωσης. Και σε αυτές τις περιπτώσεις θα καταργηθούν έγγραφα, παραστατικά και έλεγχοι, που κρίνεται πως αποτελούν εμπόδιο στις προσπάθειες της πολιτείας να επιτύχει την ορθή και ασφαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, τουλάχιστον βάσει των ρίσκων που έχουν οι δραστηριότητές τους.

Το τέταρτο βήμα απλοποίησης των διαδικασιών θα προβλέπει την έκδοση ειδικών μελετών, με γενικούς όρους αδειοδότησης, οι οποίοι θα είναι κλιμακούμενοι και θα αφορούν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, που συνήθως απαιτούν επενδυτικά κεφάλαια μεγάλης αξίας και εμπεριέχουν υψηλό ρίσκο, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου. Όλες οι προαναφερόμενες υπουργικές αποφάσεις θα εκδοθούν προς εφαρμογή του νόμου 4262/2014, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δεν θα υπάρξουν ανατροπές στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, εφόσον δηλαδή η κυβέρνηση δεν προσφύγει πρόωρα σε εκλογές. Ο σχετικός προγραμματισμός προβλέπει ότι θα έχουν «πάρει υπογραφές» το αργότερο έως τα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι τέσσερις κατηγορίες αδειοδοτήσεων
Στις προθέσεις του υπουργείου είναι να κατηγοριοποιήσει τις αδειοδοτήσεις σε τέσσερις βασικές ομάδες επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων:

  • Σε αυτές για τις οποίες η αδειοδότηση δεν θα απαιτεί εγκρίσεις ή εκδόσεις βεβαιώσεων, παρά μόνο την κατάθεση υπεύθυνων δηλώσεων. Πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες πρώτα θα λειτουργούν και εν συνεχεία θα ελέγχονται δειγματοληπτικά.
  • Σε αυτές που θα συμμορφώνονται μόνες τους στα όσα θα ορίζει ο νόμος και εν συνεχεία θα ελέγχονται από τις αρμόδιες αρχές.
  • Σε αυτές που θα πρέπει να μεριμνούν για τη χορήγηση συγκεκριμένων πιστοποιητικών (πχ πυρασφάλειας, σεισμικής καταλληλότητας κά), για τα οποία θα απευθύνονται σε ιδιωτικούς φορείς πιστοποιημένους σχετικώς.
  • Σε αυτές για τις οποίες η ίδρυσή τους θα προϋποθέτει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο. Θα είναι οι μόνες οι οποίες πρώτα θα αδειοδοτούνται και εν συνεχεία θα τίθενται σε λειτουργία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι ενεργειακές επιχειρήσεις, οι οποίες αξιοποιούν τον ορυκτό πλούτο της χώρας ή ανήκουν σε κατηγορίες όπως η βαριά βιομηχανία, η φαρμακοβιομηχανία κά.

Παράγοντες του ΥΠΑΑΝ τονίζουν ότι οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις θα επιταχύνουν τους χρόνους αδειοδότησης, θα αποτρέψουν τα «γρηγορόσημα», θα καταστήσουν παρελθόν τη γραφειοκρατία και κατ΄ επέκταση θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για επενδύσεις στη χώρα μας.

σελφ σερβις (T. 445)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION