σελφ σερβις - ΙΕΛΚΑ: Ακόμα φθηνότερο το καλάθι αγορών στα ελληνικά σούπερ μάρκετ

Κυριακή, 24 Μαρτίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεσμικά

ΙΕΛΚΑ: Ακόμα φθηνότερο το καλάθι αγορών στα ελληνικά σούπερ μάρκετ

18 Σεπτεμβρίου 2017 | 10:53 Γράφει το σελφ-σέλφις  Team Topics: News,Έρευνα

Σημαντικά χαμηλότερες παραμένουν οι τιμές του τυπικού καλαθιού αγορών στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, σε σχέση με του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, σύμφωνα με την επαναλαμβανόμενη εξαμηνιαία έκθεση οργανωμένης έρευνας σύγκρισης τιμών των σούπερ μάρκετ στις προαναφερόμενες εθνικές αγορές, που διενεργεί το ΙΕΛΚΑ.

Στην τελευταία έκθεση, που δομήθηκε τον Ιούλιο, οι ερευνητές διαπιστώνουν ένα «άνοιγμα της ψαλίδας» των τιμών υπέρ των Ελλήνων καταναλωτών σε σύγκριση με τις άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές εθνικές αγορές, λόγω της έντασης των προσφορών και εκπτώσεων, πράγμα που η ανάλυση επιβεβαιώνει για πέμπτη χρονιά.

Ειδικότερα, η τελευταία σύγκριση των μέσων τιμών των καλαθιών έδειξε ότι και οι τέσσερις χώρες έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα -κατά 22% η Ισπανία, 39% η Γαλλία, 29% το Η.Β. και 14% η Πορτογαλία. Η εικόνα των αποτελεσμάτων αλλάζει σημαντικά όταν αφαιρείται ο αναλογών ΦΠΑ ανά χώρα, προκειμένου να γίνονται αντιληπτές οι πραγματικές τιμές των προϊόντων. Διαπιστώνεται, λοιπόν, ότι οι τέσσερις χώρες έχουν ακόμα πιο ακριβό μέσο καλάθι -κατά 33% η Ισπανία, 52% η Γαλλία, 45% το Η. Β. και 19% η Πορτογαλία, δεδομένου ότι ο ΦΠΑ των τροφίμων-ποτών της Ελλάδας τον Ιούλιο φέτος ήταν 13% και 24% σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, ενόσω στο Η.Β. παρέμεινε μηδενικός, στη Γαλλία 5,5% και 10%, στην Ισπανία 4% και 10% και στην Πορτογαλία 6% και 13%.

Σε σχέση με την προηγούμενη σύγκριση τιμών και ανάλυση, που διενέργησε το ΙΕΛΚΑ τον Νοέμβριο του 2016, οι μελετητές διαπίστωσαν μια αύξηση της διαφοράς του ελληνικού καλαθιού προς τα κάτω από εκείνα των τεσσάρων άλλων εθνικών αγορών περίπου κατά 3%, πράγμα που αποδίδουν στην ένταση των προσφορών και εκπτώσεων την τελευταία περίοδο στην Ελλάδα, καθώς και στην ένταση του ανταγωνισμού, λόγω των προσφάτων επιχειρηματικών εξελίξεων στην κλαδική αγορά.

σελφ σερβις (T. 475)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION