σελφ σερβις - ΕΦΕΤ: Αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας του

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεσμικά

ΕΦΕΤ: Αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας του

16 Σεπτεμβρίου 2016 | 16:54 Γράφει ο Πλάτωνας  Τσούλος Topics: Αγορά,Νομοθεσία

Μέτωπο με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανοίγουν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΦΕΤ, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τον τεμαχισμό του φορέα στα δύο, με τη δημιουργία στο υπουργείο Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων και τη μεταφορά σε αυτή μιας εκ των βασικών αρμοδιοτήτων του ΕΦΕΤ, του συντονισμού των ελέγχων που διενεργεί στην αγορά.

Oπως αναφέρουν πληροφορίες του σελφ σέρβις, το υπουργείο όντως σχεδιάζει να παρέμβει νομοθετικά, όχι όμως προς αυτή την κατεύθυνση. Οι αλλαγές στον νόμο δεν θα αφορούν στο συντονισμό των ελέγχων, αλλά σε αρμοδιότητες του φορέα που σχετίζονται με τις πιστοποιήσεις των τροφίμων, τις γεωγραφικές ενδείξεις, τα ΠΟΠ προϊόντα, τη χορήγηση σημάτων και την ποιοτική υπόσταση των αγαθών.

Η αρμοδιότητα που σήμερα έχει ο ΕΦΕΤ για την ασφάλεια των τροφίμων και ποτών και τις ενδείξεις που φέρουν στις συσκευασίες τους δεν πρόκειται να αλλάξει, αναφέρουν πληροφορίες του σελφ σέρβις προερχόμενες από το υπουργείο.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΦΕΤ όχι μόνο δεν θα διασπαστεί, αλλά αντίθετα θα ενισχυθεί με τη μεταφορά κι άλλων αρμοδιοτήτων, που σήμερα παραμένουν σε άλλα υπουργεία, όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υγείας. «Όμως, οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με την άσκηση της αγροτικής πολιτικής πρέπει να ασκούνται κεντρικά από το υπουργείο κι όχι από εποπτευόμενους φορείς», μας δηλώθηκε χαρακτηριστικά, ενώ προστέθηκε ότι «δεν πρόκειται να ισχύσει τίποτε διαφορετικό από τα ισχύοντα σήμερα στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Μας διευκρινίστηκε μάλιστα ότι το υπουργείο δεν έχει θέσει ακόμη στην ατζέντα του το θέμα του ΕΦΕΤ, καθώς προηγούνται άλλα ζητήματα, όπως αυτά που σχετίζονται με τις διασυνοριακές συμφωνίες, αλλά και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας για αγροτικές ενισχύσεις.

Οι αιτιάσεις ένθεν κακείθεν
Από την πλευρά του το σωμάτιο των εργαζομένων στον ΕΦΕΤ κατά τις παραμονές έκδοσης του τεύχους και την επομένη της γενικής συνέλευσης του φορέα (29 Ιουνίου) απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, καθώς και προς αρμόδιους παράγοντες της κυβέρνησης, με την οποία έθεσε το θέμα, ζητώντας ο ΕΦΕΤ να παραμείνει ενιαίος, όπως ακριβώς προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Παράγοντες του Ενιαίου Φορέα, με τους οποίους συνομιλήσαμε, δήλωσαν ότι η λογική των παρεμβάσεων του υπουργείου οδηγεί σε «έναν άλλο ΕΦΕΤ», που δεν θα λειτουργεί στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσία. Προσθέτουν δε ότι πέρα από τον αποσυντονισμό του μηχανισμού του, αλλά και των προβλημάτων που θα ανακύψουν στην επικοινωνία του με τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, θα τεθεί επιπροσθέτως ζήτημα ασφάλειας των τροφίμων.

«Το υπουργείο κινείται κόντρα στο κοινοτικό κατεστημένο. Ενώ είχε υποχρέωση από την ευρωπαϊκή νομοθεσία να εντάξει στο συντονιστικό έργο του ΕΦΕΤ και τα σφαγεία, που είναι μια βασική ελεγκτική αρμοδιότητα στο χώρο των τροφίμων, η οποία δεν ανήκει στον Ενιαίο Φορέα, ετοιμάζεται να σπάσει στα δύο το μηχανισμό του, μεταφέροντας μέρος του σε γενική διεύθυνση του υπουργείου», αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες.

«Οι ελεγκτικές αρμοδιότητες του Ενιαίου Φορέα σήμερα είναι ψαλιδισμένες και ουδείς ασχολείται με το θέμα αυτό. Ο σκοπός μας είναι να ενισχύσουμε τον ρόλο του κι όχι να τον αποσυντονίσουμε», αντιτείνουν αρμόδια στελέχη από την πλευρά του υπουργείου.

σελφ σερβις (T. 463)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION