σελφ σερβις - Η ουτοπία δίνει φτερά…

Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιανεμπόριο

Η ουτοπία δίνει φτερά…

25 Ιουλίου 2017 | 10:02 Γράφει η Ξένια  Μαντζιώρη Topics: Editorial

Aκόμη και σε περιόδους όπως η σημερινή, όταν οι εξελίξεις είναι τόσο γρήγορες, που ούτε τα ταχύτατα δίκτυα επικοινωνίας ούτε η πληθώρα των πηγών μάς βοηθούν να τις κατανοήσουμε σε βάθος, υπάρχει ο χρόνος να διαβλέψουμε την κατεύθυνση των κοινωνικών εξελίξεων και τις αλλαγές που προκαλούνται στο οικοδόμημα των αποτυχημένων συστημάτων, πριν πάρουν την τελική τους μορφή, ώστε να προσπαθήσουμε να τις διαμορφώσουμε, έτσι όπως πιστεύουμε πως πρέπει.

Το καλοκαίρι, τουλάχιστον όσοι εργάζονται και έχουν δικαίωμα στη σύντομη περίοδο της «τεμπελιάς», έχουν μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούν τα διδάγματα του παρελθόντος, να ακούσουν την φωνή των ποιητών, να διαβάσουν τους μελετητές της ανθρώπινης φύσης και της κοινωνίας, να ακούσουν μουσική, να μυρίσουν τα αρώματα της φύσης, να δουν προσεκτικά τους ανθρώπους γύρω τους, να θυμηθούν τη δική τους ουτοπία...

Βέβαια, αυτή η σελίδα απευθύνεται κυρίως σε ανθρώπους που τους χαρακτηρίζει ο πραγματισμός, σε μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας, η οποία, δυστυχώς, θεωρεί -στην πλειονότητά της- πως η ουτοπία είναι μόνο για τους καλλιτέχνες. Όμως, σε μια τηλεοπτική εκπομπή, που μεταδόθηκε στις αρχές του μήνα σε επανάληψη, διατυπώθηκαν σκέψεις που είναι πολύ χρήσιμες σε αυτό ακριβώς το κοινό.

Πρόκειται για την εκπομπή της ΕΡΤ2 «Αρχαίων Δράμα», που μας κάνει θεατές ενός εργαστηρίου-μαθήματος σε νέους ηθοποιούς. Ένας σύγχρονος σκηνοθέτης ή συντελεστής του θεάτρου αναλύει ένα συγκεκριμένο αρχαίο δράμα και εξηγεί τη δική του προσέγγιση. Στην ανάλυση των Βατράχων του Αριστοφάνη, ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας υπενθύμισε πως ο συγγραφέας, θεώρησε ότι η μόνη σωτηρία για τους ταλαιπωρημένους από τους πολέμους, τους λοιμούς, τη διαφθορά και τα άπειρα δεινά πολίτες της Αθήνας ήταν να επιστρέψει στη ζωή τους ο ποιητικός λόγος. Γι΄αυτό και ο ήρωάς του, ο Διόνυσος, κατεβαίνει μέχρι τον Άδη για να φέρει πίσω τους νεκρούς τραγικούς ποιητές, τον Αισχύλο και τον Ευριπίδη.

Σε άρρωστους καιρούς, ο λαός στρέφεται ξανά στον Διόνυσο, τη ζωογόνο δύναμη, της οποίας κοινωνό μπορούν να τον κάνουν μόνο οι ποιητές. Με τα μάτια και την ψυχή γεμάτα εικόνες θυμάτων του αυταρχισμού και της εξουσίας του πλούτου σε όλες τις περιοχές της γης, σκηνές πολέμου, ταπείνωσης, φτώχειας, αρρώστιας, θανάτων, απογοήτευσης, παραίτησης, θυμού, η επιστροφή στη ζωή της κατατρεγμένης ουτοπίας, που θεωρήθηκε περιττή και αποπροσανατολιστική, μοιάζει με δροσερό νερό στην έρημο.

Η λογική κρίνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, σχεδιάζει την κάθε ενέργεια, αναλύει δεδομένα και δίνει λύσεις. Όμως, η ουτοπία, το όνειρο, είναι ο στόχος, ο προορισμός της διαδρομής που μας φέρνει πίσω σε ό,τι πιο αληθινό υπάρχει μέσα μας. Όταν το ανακαλύπτουμε, νιώθουμε πως είμαστε άξιοι για τα πιο μεγάλα έργα και τα πιο ωραία συναισθήματα. Η ουτοπία είναι η νοητή απεικόνιση της ιδεατής κατάστασης στην οποία επιθυμείς να φτάσεις, για να έχει νόημα η ζωή.

Ζούμε σε εποχές κρίσης. Με μια άλλη ανάγνωση, αυτό σημαίνει πως όλα μπαίνουν υπό κρίση. Μεταξύ αυτών και η αυθάδης και προκλητική απόρριψη των ονείρων των ανθρώπων, με έναν πρωτοφανή ρατσισμό, που συνδέει το ύψος των στόχων που μπορεί να θέσει κάποιος με το ύψος του εισοδήματός του. Όσοι δεν έχουν την «ελευθερία» του πλούτου, μπορούν να κοιτάζουν μόνο χαμηλά, εκεί που είναι η «πραγματική» ζωή και τα προβλήματά της.

Η πραγματική ευκαιρία που κρύβεται στην κρίση δεν αφορά ούτε στη μεγέθυνση της κερδοφορίας κάποιας επιχείρησης ούτε στην επέκτασή της σε νέες αγορές ούτε στην έξυπνη προσαρμογή της στις νέες συνθήκες, κοκ. Η πραγματική ευκαιρία είναι αυτή που δίνεται σε όλους μας να ξαναθυμηθούμε, με τη βοήθεια της δικής μας κριτικής σκέψης, πως ό,τι δεν βοηθά τις κοινωνίες να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα από τη σημερινή τους κατάσταση, να κάνουν δηλαδή το πρώτο βήμα προς την κατάκτηση μιας νέας ουτοπίας, ανήκει στην πεζή και ανούσια πραγματικότητα των ανθρώπων που δεν ονειρεύονται.

Η ουσία κρύβεται στα όνειρα των ανθρώπων, στις στιγμές που χαλαρώνουν από την πίεση της καθημερινότητας, που βρίσκουν χρόνο να σκεφτούν, να μιλήσουν, να ακούσουν τους άλλους να μιλούν. Καλή εποχή, λοιπόν, το καλοκαίρι για ν’ ακούσουμε αυτό που μας ψιθυρίζουν οι ποιητές και ο Διόνυσος. Ας τη χαρούμε…

σελφ σερβις (T. 474)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2018 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION