σελφ σερβις - Αγορά καφέ: Υποχώρηση σε αξία και όγκο

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιανεμπόριο

Αγορά καφέ: Υποχώρηση σε αξία και όγκο

25 Ιανουαρίου 2017 | 14:38 Γράφει το σελφ-σέλφις  Team Topics: News,Έρευνα,Προϊόντα

Η εγχώρια κατανάλωση καφέ τα προηγούμενα έτη εμφάνισε σταθεροποιητική τάση, ενώ κάποιες κατηγορίες του προϊόντος σημείωσαν ακόμα και άνοδο, καθώς απεδείχθη ανθεκτικό στην ύφεση και την υποχώρηση του διαθέσιμου εισοδήματος, σύμφωνα με πρόσφατη σχετική μελέτη της Infobank Hellastat.

Η εν λόγω τάση συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη σταδιακή στροφή στην κατανάλωση καφέ εντός οικίας, γεγονός που αντιστάθμισε τις απώλειες του τομέα της μαζικής εστίασης. Ωστόσο, σύμφωνα με τους μελετητές, ανθεκτικές στην υποχώρηση της on-trade αγοράς αποδείχτηκαν οι αλυσίδες franchise, που αναπτύσσουν διαρκώς τα δίκτυά τους και προσφέρουν χαμηλότερες τιμές, επωφελούμενες από την τάση για καφέ take-away.

Ωστόσο, κατά την IRI στον τομέα της οργανωμένης λιανικής το πρώτο τρίμηνο του 2016 όλες οι κατηγορίες καφέ εκτός του ελληνικού παρουσίασαν πτώση εσόδων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ η μείωση σε όρους όγκου ήταν μεγαλύτερη. Ειδικότερα η αξία πωλήσεων στην κατηγορία espresso υποχώρησε κατά 6,4%, στον καφέ φίλτρου κατά 8,7%, στο στιγμιαίο κατά 8,6%, ενώ οι πωλήσεις ελληνικού καφέ παρέμειναν σταθερές. Αναφορικά με τους όγκους πωλήσεων, η μείωση στον espresso σχηματίστηκε στο 12,5%, στον καφέ φίλτρου στο 17,6%, στον ελληνικό καφέ στο 8,4%, ενώ στο στιγμιαίο στο 14,7%. Η επιβολή ΕΦΚ στον καφέ από 1.1.2017 αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του όγκου πωλήσεων στην οργανωμένη λιανική και την εστίαση, σε κάμψη των εξαγωγών και σε αύξηση του λαθρεμπορίου, τονίζουν οι μελετητές.

σελφ σερβις (T. 468)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφιέρωμα

Βρεφικά & Παιδικά Προϊόντα: Δημογραφική και οικονομική κρίση μειώνουν συνεχώς τον τζίρο

Μόνη η συνεχιζόμενη πτώση των γεννήσεων στη χώρα μας εξηγεί αρκετά, δυστυχώς, τη διαρκώς πτωτική εξέλιξη της αγοράς προϊόντων βρεφικής και παιδικής διατροφής και φροντίδας. Όπως εκτιμάται, ο συνδυασμός της δημογραφικής με την οικονομική κρίση λόγω των προγραμμάτων λιτότητας, από το 2009 μέχρι φέτος οδήγησε τον τζίρο των επιχειρήσεων της εν λόγω αγοράς σε πτώση της τάξης του 45%. Ωστόσο, αν και η προώθηση και προσφορά έχει γίνει ο κατεξοχήν ιμάντας των πωλήσεων και του ανταγωνισμού των brands, στ...

Διαβάστε το ειδικό αφιέρωμα
  • Εκδηλώσεις
  • Έρευνα
  • Εργασία
  • Campaigns
  • Προφίλ εταιρείας

Προφίλ εταιρείας

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Αγορά

Τεχνολογία

Τρόφιμα/Ποτά

Ενέργεια/Περιβάλλον

Μεταφορές/Logistics

Εκπαίδευση

Υγεία/Ομορφιά

Ευρωπαϊκή Ένωση

©2017 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778

ATCOM PRODUCTION